Детальних планів будівництва курорту «Свидовець» на Закарпатті досі ніхто не бачив

Детальних планів будівництва курорту «Свидовець» на Закарпатті досі ніхто не бачив
Прес-конференція ініціативної групи Free Svydovets відбулася в Ужгороді. Йшося по проект спорудження туристичного комплексу «Свидовець» на Закарпатті та позицію активістів, які протестують проти «Свидовця» на Закарпатті.

 

14 листопада у Закарпатському окружному адміністративному суді відбулося перше судове засідання у справі за позовом активістів.

Софія Шутяк, адвокат МБО "Екологія Право Людина", повідомила, що до їхньої організації звернулася ініціативна група з інформацією про плани розбудови в Закарпатській області туристичного курорту «Свидовець». «Після того, як РДА (Тячівська та Рахівська) прийняли детальні плани територій, де була забудова земельних ділянок, але ніхто не оцінив екологічних наслідків, було прийнято рішення звернутися у суд. Це перші кроки, які потрібно було зробити. 14 листопада  відбулося засідання. З’ясували, що мирова угода не може бути укладена. Було визначено об’єм досліджень, свідків, яких буде допитано. Призначено слухання справи по суті, яке відбудеться 4 грудня. Ситуація не обмежується судовими процесами, залучено багато людей, екологи науковці».

Оксана Станкевич-Волосянчук, ГО "Екосфера» каже, що досі ніхто не бачив детальних планів будівництва, що саме і де планується спорудити. « Полонини найбільш чутливі системи Карпат, будь-яка діяльність повинна здійснюватися із серйозним оглядом на екологію.-- каже Оксана Станкевич-Волосянчук. – Треба визначити, як це може вплинути на екологічну мережу різних природоохоронних об’єктів. Оскільки планується охопити територію, де беруть початок річки, зокрема, Чорна Тиса, де діє іхтіологічний заказник та є об’єкти Смарагдової мережі. Треба зрозуміти, як це буде пливати на всі ці екооб’єкти. Видно, що фактично вся долина Чорної Тиси і природна заплава планується до урбанізації. Поки не буде розроблено менеджмент плану, управління річки Чорна Тиса, ми не можемо планувати ніякої діяльності».

За словами еколога, діють Карпатська та Бернська конвенції, які, зокрема, передбачають розвиток сталих видів туризму. «Коли ми говоримо про гірськолижні комплекси, влада повинна дотримуватися закону, -- додала Оксана Станкевич-Волосянчук. - Починати будь-яку діяльність не можна порушуючи законодавство».

Будь-яка діяльність на території Карпат повинна прийматися на рівні Кабміну, вважає Софія Шутяк. «Питання доцільності. Чи доцільно будувати новий курорт удвічі втричі більший за Буковель, чи є дійсно така соціальна економічна необхідність? Ми не проти розвитку, але що це насправді дасть громадам? Друге питання, чи взагалі така діяльність не зведе нанівець той ресурс, на якому ця діяльність розвивається. Говорять про Альпи, це трохи інші умови. Екосистеми Карпат є надзвичайно чутливими і крихкими. Бувають роки коли снігу не буває в Карпатах. А забезпечувати функціонування витягів курорту за рахунок снігових гармат, це використання колосального водного ресурсу. Це великий ризик насправді, для регіону, який раніше не міг скаржитися на безводдя. Маємо падіння грантових вод до 3 метрів, говорити про активне використання підземних вод для снігових гармат це надзвичайно великий ризик».

Надія Шевченко, ГО "Зелене досьє" зауважила: «На жаль, потрібно залучати допомогу міжнародної спільноти. Проблема «Свидовця» є також транскордонною, нам доводиться використовувати механізми нагляду виконання Карпатської конвенції. Ми вирішили звернутися до Комітету з виконання Карпатської конвенції, це питання буде внесене до протоколу, щоб Комітет навесні прийняв рішення щодо порушення України цього протоколу».

Володимир Фабрицій, місцевий активіст, який є одним з позивачів, зазначив, що після звернення до суду, почався тиск на місцевих підприємців, які позиваються. «Приходили екологи, яких ми ніде не бачили, і які подають на нас до суду. Якщо влада не винна ні в чому, не треба нікому погрожувати! А вона навпаки намагається тиснути, хоче очорнити. Наші місцеві підприємства  закуповують ліс на аукціонах. Є випадки, що нам спеціально не виписують документів, щоб зупинила поліція», - каже Володимир Фабрицій.

Активісти ініціативи Free Svydovets зазначають: спорудження такого масштабного курорту повпливає на можливості випасу овець на полонинах, на екотуризм, коли туристи приїжджають побачити дику природу. Треба обговорювати не тільки робочі місця, а й цілісний вплив на розвиток території. Крім того, вони навели приклад, що на Буковелі працює не місцеве населення, а приїжджає з Києва, Житомира, Вінниці, інших міст. Сам курорт має проблеми з побутовими відходами та стічними водами.

За словами Софіі Шутяк, вже підготовано і подано звернення до Президента України, Мінекології, інших установ. Але у першу чергу активісти зверталися із запитами до Тячівської та Рахівської РДА надати розпорядження та документи, які лягли в основу планів. «Вони надати такі документи не можуть. Закарпатська ОДА ще не надала відповіді», - каже Софія Шутяк.

Активісти та екологи очікують результативного діалогу і чіткі детальні плани забудови курорту. Пропонують також створити спеціальну робочу комісію.

Джерело: Ужгородський прес-клуб

 

15 листопада 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів