В Ужгороді буде свято симфонічної музики!

В Ужгороді буде свято симфонічної музики!
22 листопада на сцені Закарпатської обласної філармонії відбудеться концерт у рамках ХVІІ фестивалю класичної та сучасної музики «Музичне сузір’я Закарпаття».

 

Програму складуть два великі твори різних авторів і різних історичних епох – Віктора Теличка та Нікколо Паганіні. Віктор Теличко – відомий композитор, піаніст, педагог, музично-громадський діяч – це справжня гордість нашого краю, адже його мистецтво давно вийшло за межі України. Йому як організатору фестивалю ми завдячуємо цими приємними зустрічами з кращими авторами й виконавцями сучасності.

У цьому концерті наш земляк представить власний твір – Камерну симфонію «Ремінісценції» в 4-х частинах (пам’яті Петра Милославського, Іштвана Мартона, Семіраміди Хосроєвої, Дезидерія Задора) для струнного оркестру. У такий спосіб автор висловив свою глибоку шану фундаторам професійного музичного мистецтва Закарпаття ХХ століття. І хоча «Ремінісценції» вже були презентовані раніше в Києві й Ужгороді, нинішнє виконання сміливо можна назвати прем’єрним.

Щодо іншого твору, то йдеться про один із найблискучіших і найвіртуозніших творів світової музики  – Концерт для скрипки з оркестром №1 Ре-мажор Нікколо Паганіні. Ім’я геніального італійського композитора і неперевершеного скрипаля-віртуоза ХІХ ст. не так часто з’являється на наших афішах, зокрема цей твір на Закарпатті прозвучить вперше.

Соліст – лауреат міжнародних конкурсів, 18-річний український скрипаль-віртуоз Тарас Зданюк, який навчається у Львівській національній музичній академії імені М.Лисенка в класі професора, заслуженого діяча мистецтв України і Польщі, великого друга і помічника фестивалю «Музичне сузір’я Закарпаття» Володимира Заранського. Спеціально для фестивалю В.Заранський підготував редакцію каденції Еміля Соре, яка містить найскладніші, без перебільшення карколомні прийоми гри на скрипці. Тож нам першим пощастить почути саме таке виконання твору великого Нікколо Паганіні. Як запевняє Віктор Теличко, на слухачів очікує феєрверк віртуозних пасажів і пречудове кантабіле від молодого виконавця. З неймовірним натхненням і почуттям відповідальності готується до цього виступу також симфонічний оркестр Закарпатської обласної філармонії та його диригент – заслужена артистка України Вікторія Свалявчик-Цанько. Це їм доведеться відтворити кращі твори видатних композиторів, один з яких, до того ж, сидітиме в залі. Вступне слово підготувала Наталія Стинич. Початок о 18.30. Не пропустіть свято вишуканої симфонічної музики!

Довідково:

У рамках ХVІІ фестивалю класичної та сучасної музики «Музичне сузір’я Закарпаття» раніше вже відбувся ювілейний авторський концерт нашого земляка, всесвітньовідомого композитора, Героя України, лауреата Шевченківської премії Євгена Станковича. Кілька цікавих заходів пройшло також в стінах Ужгородського музичного коледжу ім.Д.Є.Задора. Зокрема, Віктор Теличко підготував лекції про двох яскравих чеських композиторів та педагогів – Вітезслава Новака та Алоїза Хабу. Заключним акордом фестивалю стане знайомство слухачів із творчістю молодих композиторів, колишніх вихованців В.Теличка, а нині студентів Національної музичної академії України ім.П.Чайковського Яни Наконечної, Михайла Чедрика, Василя Цанька та Юліани Хоменко. Ця талановита молодь зараз займається в класі видатних сучасних композиторів Є.Станковича, Л.Дичко, І.Алєксійчук, І.Щербакова, а 30 листопада в залі музичного коледжу представить увазі земляків власні твори – для фортепіано, скрипки, голосу, музику для дітей, а також електронні опуси.

Підготували Віктор Теличко і Таїсія Грись

 

16 листопада 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів