Шаржі Адальберта Ерделі, вперше видані окремим альбомом, презентують в Ужгороді

Шаржі Адальберта Ерделі, вперше видані окремим альбомом, презентують в Ужгороді
22 листопада в залі Закарпатського обласного художнього музею ім.Й.Бокшая відбудеться презентація унікального видання – "Шаржі" Адальберта Ерделі.

 

Як зазначається в анотації: "У виданні, присвяченому ще одній грані творчості Адальберта Ерделі, художник-живописець уперше постає в новій іпостасі – як майстер шаржу. Значна колекція малюнків-портретів, які залишив по собі художник, свідчить про невпинний інтерес А.Ерделі до жанру, яким захоплювались і майстри зі світовим ім’ям. Дружні шаржі А.Ерделі, створені простим олівцем на аркуші паперу, зрозумілі всім без слів і вражають своєю експресивністю, майстерністю, спостережливістю, іронією".

Добірку склали шаржі з фондів Закарпатського обласного художнього музею ім.Й.Бокшая та колекції Михайла Мейсароша, котрий, спільно з видавцем Олександрою Гаркушею, є упорядником альбому.

Значимість видання для ще кращого знайомства не лише з талантом, а й із внутрішнім світом та зовнішнім оточенням видатного художника, підкреслює у передмові мистецтвознавець Михайло Сирохман. Післямову ж із назвою "Неперевершений фундатор карпатського шаржу" написав Михайло Мейсарош. Доповнюють враження від репродукцій і дотичні за змістом афоризми самого Адальберта Ерделі (з книги "ІМЕN": літературні твори, щоденники, думки", 2012 р.) – українською та англійською мовами.

Науковий консультант видання – Іван Небесник, професор, кандидат педагогічних наук, ректор Закарпатської академії мистецтв.

Альбом побачив світ завдяки підтримці управління культури Закарпатської облдержадміністрації.

Презентація "Шаржів" за участі всіх, хто сприяв появі видання, розпочнеться о 17.00. Вхід вільний.

Управління культури Закарпатської ОДА

 

17 листопада 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів