Нас об'єднують Карпати!

Нас об'єднують Карпати!
У четвер, 16 листопада, у виставковому залі Закарпатського музею народної архітектури та побуту відкрилася міжнародна виставка ІХ Карпатське бієнале графіки дітей та молоді.

 

До експозиції ввійшло понад двісті робіт вихованців дитячих шкіл мистецтв Польщі, Словаччини, Угорщини, Румунії та України – країн, які об’єднують Карпати. А це діти від шести до дев’ятнадцяти років. Закарпатську область гідно репрезентували учні Ужгородської дитячої школи мистецтв ( директор Наталія Громова) та  Мукачівської дитячої художньої школи ім. Міхая Мункачі ( директор Сергій Кіреєв ). Ці навчальні заклади черговий раз підтвердили свою високу репутацію. Без сумніву, вони найкращі в бласті.

До слова, Тетяна Гулінська з Мукачева отримала почесну відзнаку на міжнародному бієнале, що нещодавно відбулося у Словаччині в Гуменному. Роботи ужгородців теж не залишилися непоміченими. Грамоти обласного управління культури отримали Андрій Дідо та Олександра Горощак – вихованці талановитого педагога Олександра Сидорука.

Дитячі роботи надзвичайно цікаві й оригінальні, виконані в різноманітних техніках графіки. Вражає їхнє технічне розмаїття, професіоналізм виконання, що робить честь їхнім вчителям і свідчить про чудову матеріально-технічну базу шкіл та їхню підтримку з боку держави. Витвори дітей розкривають дитячі душі, допомагають краще і глибше зрозуміти їхню психологію, світогляд. Цікаво порівняти твори дітей із різних країн. За словами Олександра Сидорука, який має чималий досвід роботи з дітьми, їх об’єднує позитивне сприйняття світу, відкритість і безтурботність.

Відзначу, що роботи учнів із України вирізняються своєю тематикою, яка  тісно пов’язана з фольклором, історією країни, нашого краю.

Організатор бієнале – Вигорлатський музей у Гуменному,  партнери: Центр культури в м. Перемишль ( Польща); Культурно-мистецький центр в м. Егер ( Угорщина); Культурний центр округу Харгіта, в м.Меркуреа Чік ( Румунія); Центр культурних та мистецьких ініціатив в м. Львів ( Україна).

Ініціатором та організатором  виставки виступив Обласний організаційно-методичний центр культури ( директор Ганна Дрогальчук) за сприяння Закарпатської обласної державної адміністрації, управління культури Закарпатської облдержадміністрації  та Закарпатського музею народної архітектури та побуту.

Володимир Мишанич

 

17 листопада 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів