Про що дізналось "тріо" з Ужгорода на засіданні Українського альянсу міст та регіонів з ромських ініціатив

Про що дізналось "тріо" з Ужгорода на засіданні Українського альянсу міст та регіонів з ромських ініціатив
Заступник Ужгородського міського голови Олександр Білак, депутат Ужгородської міської ради Юрій Мандич, голова благодійного фонду "Благо" Елеонора Кулчар беруть участь у роботі Українського альянсу міст та регіонів з ромських ініціатив, що проходить цими днями у Києві.

 

Альянс створили, щоб забезпечити умови для більш ефективного включення ромів до українського суспільства, боротьби з антиромськими настроями, надання технічної, юридичної, експертної та інформаційної підтримки членів альянсу, проведення тренінгів, семінарів, узагальнення та відтворення успішних практик включення ромської меншини тощо.

На відкритті заходу присутніх вітали голова відділу ромів та кочівників Ради Європи (Страсбург) Торлстон Афлербах, начальник відділу взаємодії з національними спільнотами України та закордонними делегаціями Міністерства культури України Володимир Ходаківський. З кращими практиками покращення становища ромів поділилася заступниця Голови міжвідомчої координаційної групи з питань реалізації ромської стратегії при Кабінеті Міністрів України Зола Кондур, про можливості співпраці Українського альянсу міст та регіонів з ромських ініціатив розповів представник відділу ромів та кочівників Ради Європи Маркос Андраде.

На одній із сесій виступили також представники обласного центру Закарпаття. Олександр Білак та Юрій Мандич розповіли, як в Ужгороді вирішують проблемні питання ромської меншини. Зокрема, працює координаційна рада з питань захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини, яку створили в Ужгородській міській раді яка є постійно діючим консультативно-дорадчим органом, її мета - визначення засад захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини шляхом забезпечення рівних прав і можливостей для участі в соціально-економічному та культурному житті держави та міста, а також активізації співпраці з громадськими об’єднаннями ромів.

Вирішуються і питання зі стихійними сміттєзвалищами у місцях компактного проживання ромів, підвищенням рівня освіти, надання медичних послуг, працевлаштування тощо. Працюють і над вирішенням питання паспортизації і легалізації земельних ділянок та житлових будинків ромських поселень. У теперішньому депутатському корпусі є представники ромської меншини, є депутати, на округах яких компактно проживає ромське населення. Усі вони працюють над вирішенням проблем ромів.

Також під час роботи Альянсу відбулася церемонія підписання та приєднання до "Європейського альянсу міст та регіонів з ромських ініціатив" і "Декларації мерів та обраних місцевих і регіональних представників держав-членів Ради Європи проти антициганізму". Ужгород увійшов до Альянсу, про що підписали декларацію Олександр Білак та Торлстон Афлербах, разом з цим наше місто отримало можливість залучати кошти з фондів Ради Європи для вирішення проблем ромської меншини.

Джерело: Ужгородська міська рада у ФБ

 

17 листопада 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів