Про цього знаменитого на увесь світ закарпатця досі знімають фільми та пишуть книги

Про цього знаменитого на увесь світ закарпатця досі знімають фільми та пишуть книги
У 1928 році закарпатець Іван Фірцак-"Кротон" був визнаний найсильнішою людиною планети.

 

Деякі силові трюки дужого закарпатця досі ніхто не може повторити.

Почнемо з вражаючих фактів про закарпатського силача Фірцака-Кротона:

В Іспанії на кориді Кротон голіруч переміг бика, звалив його на плечі і відніс до найближчого ресторану.

Через бійку з односельцем Клином, під час якої Іван Фірцак виламав дубовий хрест, яким лупцював нападника, його посадили до в'язниці, звідки він утік, вирвавши ґрати.

Хлопець міг спокійно тримати на витягнутих руках 30-літрові чавунні бідони з молоком.

Міг зрушити з місця дерев'яний будинок.

Дід Кротона - Іван Вільховіч - в лісі вбив ведмедя поліном, за що в селі його прозвали Силою.

Підлітком Кротон пошкодував корову і, впрягшись в плуг, сам зорав поле. Коли телиця пошкодила ногу, Іван приніс її додому на плечах.

Виграв бій з японським борцем Токедзо, який був на 20 кг важчий.

Щоранку снідав яєчнею із 40 яєць.

Фірцак-Кротон - закарпатець, який завоював ринг, циркову арену та королеву - фото 1

Про нього знімають фільми та пишуть книги

Свого часу Фірцак був відомий на увесь світ. Історії про його фантастичні можливості (подекуди біографія тісно переплітається з легендами та переказами) і досі дивують.

Народився в 28 липня 1899 року в с. Білки на Закарпатті. У батьків було десятеро дітей.

У двадцять років Кротон подався на заробітки до Праги. Там потрапив на празький завод, деякий час працював оператором корби, за допомогою якої піднімали вантажі. Після заводу Іван Фірцак влаштувався вантажником на залізничному вокзалі, де була чітка оплата за кожен перенесений кілограм ваги. Норму атлет відробляв за півдня.

Як спортсмен-аматор він став відомим та популярним у 20-х роках, коли почав перемагати на бійцівських турнірах і змаганнях у Празі.

У 1922 році на чемпіонаті з важкої атлетики Чехословаччини Іван Фірцак підняв вагу 150 кг і здобув золоту медаль. Став першим важковаговиком в історії чехословацького спорту, що виграв першість республіки. Незабаром став чемпіоном Чехословаччини з рукопашного бою. Іван Фірцак 70 разів перемагав у боротьбі з гирьового спорту, був переможцем конкурсу краси тіла в Парижі.

Залишивши аматорський спорт, Кротон-Фірцак став артистом відомого празького "Герцферт-цирку". З цирком Іван Фірцак об'їздив півсвіту, загалом виступав у 64-х країнах світу. Фірцак, якого на афішах називали Іваном Силою, виходив на сцену перед великими аудиторіями у Відні, Берліні й Вашингтоні, де рвав залізні ланцюги, жонглював важкими предметами (гирі, кулі, штанги), лежав на розбитому склі, тримаючи на собі 500 кілограмів ваги, зубами тягнув вантажівки, гнув пальцями цвяхи, робив із них різні фігури, які роздавав глядачам. За феноменальну силу, трюки та унікальні рекорди світова громадськість присвоїла Іванові Фірцаку ім'я античного героя Кротона.

Фірцак-Кротон - видатний закарпатець, який завоював ринг, циркову арену та королеву - фото 1

У США Іван виконав рекламний трюк: ліг на землю й легкове авто переїхало йому через горло. Фотокартка цього номера обійшла чимало американських газет. Згодом він увів його до своєї програми під назвою "Людина під колесами машини".

В 1927 році власники концерну "Форд", на знак пошани, подарували Фірцакові іменний автомобіль.

Після місячних гастролей "Герцферт-цирку" в Лондоні королева Великобританії, яка відпочивала зі своїм почтом у Блекпулі, запросила гостей показати програму в п'ятитисячному залі цирку Тауер. Тут Іван тягнув ланцюгом вантажну машину, наповнену людьми. На прохання королеви Іван Фірцак у шкіряних рукавицях на ринзі помірявся силою із суперважковаговиком, на той час чемпіоном світу з боксу Джоном Джексоном. Бій закінчився поразкою Джексона, якому Кротон проломив грудну клітку - удар був настільки потужним, що тріснула рукавиця. Після поєдинку Джексон не витримав і викинувся з вікна багатоповерхового будинку.

Внаслідок цього випадку, Іван Фірцак зазнав нападу прихильників Джона Джексона, які сильно травмували голову спортсмена та спричинили відкритий перелом черепа. Відтак, лікарі змушені були імплантувати золоту пластину в пошкоджену кістку. Два місяці атлет ходив із забинтованою головою, а надалі виступав у перуці. В якості компенсації королева Англії подарувала Івану унікальний пояс, манжети й шолом, прикрашений діамантами й рельєфним зображенням левів.

Згодом Іван розірвав 10-річний контракт із цирком раніше домовленого терміну й через суд виплатив власникові велику компенсацію — 100 тис. крон. Повернувся в рідне село в кінці 1930-х рр. Коли угорці після окупації Закарпаття в 1939 році захотіли конфіскувати у Фірцака автомобіль "Форд", він розтрощив його кувалдою.

Фірцак-Кротон - видатний закарпатець, який завоював ринг, циркову арену та королеву - фото 2

Після повернення в рідне село про нього вигадували різні небилиці. Зокрема, жінки боялися з ним зустрічатися, бо, мовляв, йому сам чорт допомагає.

Іван Фірцак заснував закарпатську циркову школу і школу силових мистецтв. Багато його учнів здобули чемпіонські титули у важкій атлетиці.

Фірцак-Кротон - закарпатець, який завоював ринг, циркову арену та королеву - фото 4

Помер Іван Фірцак 10 листопада 1970 року в рідному селі Білки. Поховано Кротона на цвинтарі в присілку Телятинець.

26 липня 2009 до 110-річчя від дня народження Івана Фірцака в центрі с. Білки йому встановили пам'ятник. Монумент виконав скульптор Микола Глеба із суцільної гранітної брили вагою 7,5 т. Позував для пам'ятника Василь Вірастюк.

Фірцак-Кротон - видатний закарпатець, який завоював ринг, циркову арену та королеву - фото 3

А кіноекранами мандрує українське кіно під назвою "Іван Сила". Стрічка-екранізація реальної історії про надзвичайного українця, котрого визнали найсильнішою людиною планети.

І про квітку: за красу і розкішне забарвлення свого листя, кротон став дуже популярний серед квітникарів-аматорів. Одні стверджують про вередливість цієї рослини, інші вважають, що за необхідних умов кротон добре приживається.

Джерело: Депо Закарпаття

 

19 листопада 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів