Головний лісівник Закарпаття: Підприємства лісової галузі мають не стільки платити податки, як...

Головний лісівник Закарпаття: Підприємства лісової галузі мають не стільки платити податки, як...
... займатися збільшенням площі лісів у Карпатах, поширенням природозберігаючих технологій розробки лісосік, розвитком лісових доріг, охорони лісів від самовільних рубок, пожеж та браконьєрства і т. д..

 

Лісові господарники Закарпаття вже другий рік поспіль виявляють пожежі та порушників за допомогою відеокамер, які встановлюють у лісових масивах, будують нові дороги і вже традиційно висаджують лісу більше, ніж вирубують. Такі підсумки 9-ти місяців роботи вони підбили під час виїзної колегії у конференц-залі Мукачівського держлісгоспу.

Тож особлива увага обласного управління приділяється відтворенню корінних деревостанів, які відповідають типам умов місцезростання. Відновлення лісів здійснюється на лісотипологічній основі відповідно до лісорослинних умов штучним та природнім способом.

У поточному році заплановано провести весняне лісовідновлення на площі 2663,5 га, з яких створення лісових культур – 933,3 га. Станом на 1 листопада лісовідновлення проведено на площі майже 3000 гектарів.

У свою чергу за вищезазначений термін підприємствами Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства від усіх видів рубок заготовлено менш як 800 тисяч кубометрів, що менше на 180 тисяч кубометрів деревини, або 82%, проти відповідного періоду 2016 року, водночас обсяг реалізованої продукції за звітний період склав 625,8 мільйона гривень, і зріс у порівнянні з відповідним періодом 2016 року на 69,4 мільйона гривень, або 12%.

За 9 місяців поточного року вже здійснено будівництво земляного полотна 19,5 кілометрів, (при річному плані 24 кілометри) та облаштовано дорожнім одягом 14,7 кілометра. Разом з тим, завершено будівництво та відновлення лісової дороги, яка пролягає та з’єднує два найбільші райони краю - Рахівських та Тячівський, між населеними пунктами с.Чорна Тиса та с. Лопухів. Протяжність даного об’єкту склала 11,6 кілометра. Слід зазначити, що облаштування майбутніх лісогосподарських доріг, як завершальний вид робіт здійснюється в осінній період.

Щодо охорони лісів, то відеокамер, за допомогою яких мають виявлятися лісові пожежі, встановлено понад 120. Цього недостатньо щоб охопити усі закарпатські ліси, тому пристрої відеонагляду за лісами наступного року лісівники області планують закупити. Під час наради Валерій Мурга закликав лісівників активніше використовувати другорядні лісові ресурси, розбудовувати лісові дороги, працювати відкрито до представників преси та жорсткіше ставитися до крадіїв лісу.

У той же час відповідаючи на запитання преси головний лісовий господарник Закарпаття відзначив, що роботи на майбутнє більше, ніж достатньо, адже лісівники мають намір не тільки платити податки в державу, але й розвивати туризм та відтворювати ліси:

«Нагальними питаннями, над якими лісівники Закарпатської області працюють спільно з Держлісагентством і МінАПК це питання переформату рентної плати, адже ми вважаємо, що більша частина має залишатися на місцях в Закарпатті, - це питання кількості сплати на прибуток. Лісівники розуміють, в якій ситуації держава і ми працюємо на її благо Батьківщини та людей, однак зароблений прибуток підприємств не може йти тільки на сплату податків. Пріоритетними завданнями лісівників Закарпаття, є подальше збільшення загальної площі лісів, застосування природозберігаючих технологій розробки лісосік, розвиток дорожньо-транспортної інфраструктури, забезпечення функціонування єдиної системи електронного обліку деревини, збільшення виходу цінних сортиментів шляхом раціонального використання деревини, покращення ефективності охорони лісів від самовільних рубок, пожеж та браконьєрства. І на все це потрібні кошти, техніка та нові технології. Лісівники мають намір не тільки платити податки, але й розвивати туризм та відтворювати ліси. Ми хочемо і вже розвиваємо туризм на теренах нашого краю. Всі туристичні бази відпочинку і гірськолижні курорти знаходяться біля лісу і, лісівники також хочуть бути учасниками цього процесу, надавати послуги туристам й повернутися до побічного користування», - сказав Валерій Мурга.

Прес-служба Закарпатського ОУЛМГ

 

19 листопада 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів