Як правильно доглядати за орхідеями

Як правильно доглядати за орхідеями
Вам подарували орхідею, але у неї почали жовтіти листочки? Рослина у вас вже декілька років, але більше не квітне?

 

Ви можете вдихнути в вашу улюбленицю нове життя, якщо скористаєтеся порадами експерта з кімнатних рослин Неллі Мурашкіної. Вона обіцяє, що ваша орхідея буде цвісти і пахнути!

«Орхідея» перекладається з грецької мови як «схожа на метелика». А ще ця квітка стала символом сексуальності. З насіння і пелюсток колись навіть готували приворотне зілля! Сьогодні відомі близько 35 тисяч видів орхідей. Деякі з них можуть прожити навіть 100 років! Вдома найчастіше вирощують орхідею фаленопсис, яка може цвісти цілий рік і навіть розмножуватися!

Орхідея фаленопсис невибаглива, вона може рости навіть без горщика і землі! Але у багатьох вона в’яне, навіть якщо її удобрювати і поливати, а вся справа в тому, що вони доглядають за нею надто трепетно ??і ретельно. Насправді необхідно знати лише кілька простих правил!

Якщо ви помітили, що коріння орхідеї пересохло і біля стовбура чорна окантовка, то це свідчить про гниття. Щоб врятувати цю квітку, потрібно просто видалити всі непотрібні корінці. Навіть якщо ви видалили їх всі, не переймайтеся, квітка не пропаде! У орхідеї корінці можуть прорости навіть на стеблі. При цьому ви можете приколоти квітку до пінопласту і повісити на стіну! Для дезінфекції можете помастити корінець корицею, активованим або деревним вугіллям.

гнение орхидеи

Головне, не перестаратися з поливом орхідеї. Побризкайте раз в тиждень корінець і нижню частину бадилля, яка дуже сприйнятлива. Бажано, щоб вода не потрапляла на верхню частину, оскільки вона може спуститися до стебла і він почне гнити. Якщо таке сталося, то скрутіть туалетний папір в трубочку і протріть ці місця. Звертайте увагу на те, чи є конденсат в квітковому горщику. У разі його наявності, поливати квітку не можна. Також ви можете перевірити, чи варто поливати рослину, встромивши паличку в грунт. Якщо за 2 години вона не виявиться вологою, тоді орхідею варто полити.

Ґрунт має бути не вологоємним. Якщо орхідея не цвіте півроку і має більше 4 листів, то її потрібно пересадити. Якщо вона зростає у моху, то його потрібно обов’язково видалити. Пересадіть її в звичайну кору (соснова, дубова, пробки від пляшок). Якщо ви взяли кору з лісу, то її необхідно прокип’ятити, щоб прибрати шкідливі для рослини смоли. Кип’ятіть кору протягом півгодини, злийте воду і потім ще раз стільки ж прокип’ятіть. Коріння орхідеї здатне до фотосинтезу, тому потрібно садити обов’язково в прозорий горщик. Крім цього, на ньому повинен бути багато дірок.

кора для орхидеи

Якщо орхідея цвіте, то на її батьківщині посуха, адже квіти існують для того, щоб їх запилювати. А в сезон дощів її не запилюють, тому заливати її не можна. Другий момент – вона має знаходитися на яскравому розсіяному світлі. Також не можна її занадто вдобрювати. Тільки якщо ви помічаєте, що починає рости новий листочок, можете полити рослину з добривами через 2-3 тижні. Також ви можете влаштувати орхідеї стрес, якщо вона вперто не хоче цвісти. Поставте її в темне-вологе місце на 2 тижні. Після цього, коли ви її поставите в місце, де багато світла, вона відчує сприятливі умови і почне цвісти в прискореному темпі. Після того, як орхідея відцвіла, потрібно відрізати квітоніс за 2 сантиметри до наступної бруньки.

Орхідея розмножується дуже просто! Біля кореня може вилізти ще одна розетка, яку ви просто відділяєте і саджаєте в інший горщик. За несприятливих умов розетка може вилізти і біля квітконосу. В такому випадку дочекайтеся поки корінці виростуть до 5-6 сантиметрів, потім від’єднайте від квітки і посадіть окремо. Якщо орхідея велика, то ви можете відрізати разом з листком шматочок корінця. Посадіть його, і вже за рік він пустить 2-3 діточки, які стануть повноцінними рослинами.

орхидея размножение

Під час пересадки під основу стебла підкладіть пінопласт, щоб орхідея не замокала. Саджайте рослину в невеликий горщик, в якому не повинно бути багато ґрунту. Кору краще взяти велику, і не наповнювати нею щільно горщик. Пересадкою займатися можна цілий рік, але для рослини найсприятливішою порою року є весна!

Джерело

 

20 листопада 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

  1. До мадярів 2017-11-20 / 17:40:47

    А то нич що рушують заканодавство України? То нормально для них.