Молоді закарпатці можуть отримати студентську стипендію від словацького уряду

Молоді закарпатці можуть отримати студентську стипендію від словацького уряду
В Ужгороді відбулася прес-конференція представників громадської організації «Словацько-Українське культурно-освітнє товариство», які презентували Європейську освітню програму «Free Student».

 

Роман Фрич, кандидат юридичних наук, доцент, голова громадської організації «Словацько-Українське культурно-освітнє товариство» розповів: «Наша програма працює вже третій рік, студенти з Ужгорода і Мукачева зарекомендували себе дуже добре, тож цього року уже нема потреби проходити тестування, достатньо тільки співбесіди. Зустрічі з майбутніми абітурієнтами відбудуться вже цими днями: 21 листопада у Мукачеві о 17.00 у приміщенні готелю «Стар» та 22 листопада в Ужгороді о 17.00 у конференц-залі готелю «Ужгород».

Студенти за цією програмою мають змогу навчатися у двох університетах Словаччини – Кошицькому технічному університеті та Ружомберському Католицькому університеті. Зручно, що зарахування відбувається в Україні, тож абітурієнти можуть зосередитися на вивченні словацької мови,  а не підготовці до вступних іспитів. Спеціальності відбираємо не тільки цікаві для навчання, а і для реалізації в майбутньому.

Це, наприклад, управління в готельно-туристичній сфері, до речі, студенти цієї спеціальності мають змогу і працювати та зароблять під час навчання, щоб набути досвіду та зарекомендувати себе перед майбутнім роботодавцем. Хорошими є пропозиції мовних спеціальностей – німецька, англійська, італійська. Цікавим є й інженерний напрямок (автомобільне виробництво, джерела відновлювальної енергії – сонячні та вітрові станції).

Євген Зеленак, кандидат наук, доцент, продекан Ружомберського Католицького університету з питань наукової, навчальної  роботи та аспірантури повідомив: «Наш університет має 4 факультети – філософський, педагогічний, медичний і теологічний. Ми надаємо широкі можливості вивчення різних наук, тісно співпрацюємо з католицькими університетами, які є в кожній країні, а також із програмою міжнародних обмінів «Еразмус».

Євген Зеленак висловив високу оцінку українським студентам, відзначив їх відповідальність та зосередженість на навчанні.

Ганна Ганчин, мама студентки, яка скористалася названою програмою поділилася досвідом: «Я працююча мама і мені було дуже зручно скористатися саме цією програмою, оскільки надається вся організаційна допомога при переїзді на навчання до Словаччини. Моя дочка дуже задоволена навчанням, має пільги на харчування, уже зараз, через два місяці відчуває суттєву різницю як у менталітеті, так і у рівні навчання, ставленням викладачів». 

До слова, студенти, які за результатами навчання увійшли до 10 % найкращих, отримують стипендію від уряду Словаччини.

Є і пропозиції для 9-тикласників щодо кваліфікованого робітничого навчання.

Детальніше можна дізнатися на сайті програми: www.free-student-slovakia.org

Програма «Free student» - перший масштабний проект безкоштовного навчання українських студентів в державних університетах Словацької Республіки. Особливістю цьогорічної програми  є те, що абітурієнти проходитимуть тільки співбесіду, без тестування, так як минулорічні учасники програми під час тестування та  навчання показали високий рівень знань. Співбесіда відбуватиметься безпосередньо в місті Ужгород українською мовою, за участі представників словацьких вузів.

Джерело: Ужгородський прес-клуб

 

20 листопада 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів