Проекти рішень, підготовлені до 9-ї сесії, уважно вивчали профільні комісії Закарпатської облради

Проекти рішень, підготовлені до 9-ї сесії, уважно вивчали профільні комісії Закарпатської облради
У понеділок, 20 листопада, відбулися одразу два засідання постійних депутатських комісій: з питань освіти, науки, культури, духовності, молодіжної політики, фізичної культури, спорту, нацменшин, яку очолює Ільдіка Орос, а також - з питань транскордонного співробітництва, розвитку туризму та рекреації, де керівником є Пейтер Чаба.

 

У засіданні комісій взяли участь перший заступник голови облради Йосип Борто, керівники департаментів та управлінь ОДА й облради. Обидві комісії уважно вивчали проекти рішень, підготовлені до 9-ї сесії, яка запланована на 30 листопада п.р.

Відтак перша комісія вивчила питання про внесення змін до Програми забезпечення розвитку освіти, культури, традицій національних меншин області на 2016-2020 роки, про внесення змін до Програми розвитку освіти Закарпаття на 2013-2022 роки, про дострокове припинення виконання Обласної цільової програми «Психолого-педагогічний та медико-соціальний супровід дітей і дорослих із розладами аутистичного спектру на 2016-2020 роки та ін.

Особливу зацікавленість виявили обласні обранці до останнього питання. Директор департаменту освіти і науки Ганна Сопкова детально інформувала про те, що набрав чинності Закон України «Про освіту», де  передбачається  створення органами державної влади та органами місцевого самоврядування інклюзивно-ресурсних центрів для  забезпечення реалізації права на освіту та психолого-педагогічний супровід дітей з особливими освітніми потребами від 2 до 17 років. Відповідно створено обласний ресурсний центр з підтримки інклюзивної освіти на базі Закарпатського інституту післядипломної педагогічної освіти та рекомендовано органам місцевого самоврядування й місцевим органам виконавчої влади створити інклюзивно-ресурсні центри на місцях. Однією з вимог – наявність 7 тисяч таких діток. Голова постійної комісії І.Орос порушила питання щодо наявності в цих центрах  фахівців зі знанням мов нацменшин задля зручності спілкування з батьками. Після чого комісія підтримала ініціативу голови вивчити кадровий склад даних центрів та за потреби ввести таких спеціалістів.

Уважно вивчили проект рішення «Про Програму діяльності Закарпатського регіонального відділення Пошуково-видавничого агентства «Книга Пам’яті України», редакційно-видавничої групи обласної книги «Реабілітовані історією» і редколегії з підготовки та випуску «Зводу пам’яток історії  та культури Закарпатської області» на 2018 рік. У ході вивчення питання, депутати цікавились, де можна знайти електронну версію книги та підтримали ще одну ініціативу голови комісії: зібрати архівні матеріали про краянок сталінських репресій, щоб зберегти правдивий життєпис їх гірких доль.  

Інша комісія розглянула питання про затвердження Програми розвитку співробітництва на 2018 рік між Закарпатською обласною державною адміністрацією (Україна), Закарпатською обласною радою (Україна) та Загальними Зборами області Саболч-Сатмар-Берег (Угорщина), про внесення змін до Програми фінансового забезпечення розвитку транскордонної співпраці органів місцевого самоврядування Закарпатської області на 2017 рік та ін.

Обидві комісії активно обговорили проект рішень стосовно внесення змін до обласного бюджету на 2017 рік та про Регіональну програму оздоровлення та відпочинку дітей і розвитку мережі дитячих закладів оздоровлення та відпочинку на 2018 – 2021 роки.

Як інформували розробники проекту- департамент соціального захисту населення, в області понад 155 тис. дітей шкільного віку.  За рахунок коштів обласного бюджету, бюджетів міст обласного значення, об’єднаних територіальних громад та районних бюджетів у 2017 році охоплено послугами оздоровлення та відпочинку тільки 26,1 відсотка дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, та 17,6 відсотка від загальної чисельності дітей шкільного віку. На Закарпатті діють два круглорічні європейського рівня оздоровчі дитячі  заклади – «Арніка» на Воловеччині та «Берізка» на Тячівщині. Інші в основному – це приватні оздоровчі бази. Працюючи над новою програмою, фахівці вивчали досвід інших регіонів України. Найкращим є в Полтавській області, де виділяється з обласного бюджету 100 млн грн. на оздоровлення дітей і діє 7 круглорічних дячих оздоровчих таборів. То ж відповідно до даної програми відтепер діятимуть  регіональні та місцеві штабів з  організації оздоровлення та відпочинку дітей, проведення нарад, семінарів з питань оздоровчої кампанії та перевірки закладів, а також забезпечення оздоровлення та відпочинку дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, а саме:                                                       

- з 100% оплатою путівок з обласного бюджету дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування; дітей осіб, визнаних учасниками бойових дій та дітей один із батьків яких загинув (пропав безвісти) у районі проведення антитерористичних операцій, бойових дій чи збройних конфліктів або помер внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних районі проведення антитерористичних операцій, бойових дій чи збройних конфліктів, а також внаслідок захворювання, одержаного у період участі в антитерористичній операції; дітей, які потребують особливих умов для оздоровлення та перебувають в інтернатних закладах.

Далі депутати детально проаналізували проекти рішень з питань охорони здоров’я, культури, про майно та  надра. В ході дискусій депутатами було висловлено слушні пропозиції та доповнень до пропонованих матеріалів і проектів рішень, які будуть узагальнені та розглянуті на президії облради.

Прес-служба Закарпатської облради

 

20 листопада 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів