Філологи Ужгородського університету здійснили презентаційний "рейд" на Перечинщину

Філологи Ужгородського університету здійснили презентаційний "рейд" на Перечинщину
У контексті загальноуніверситетської профорієнтаційної кампанії й святкування Тижня української писемності презентувати філологічний факультет днями вирушили й представники цього підрозділу.

 

15 листопада відбулися ознайомчі зустрічі представників філологічного факультету зі старшокласниками Перечинської гімназії ІІ–ІІІ ступенів суспільно-гуманітарного напрямку, Перечинської загальноосвітньої школи І–ІІІ ступенів та Тур’я-Реметівської ЗОШ І–ІІІ ступенів. У профорієнтаційну подорож вирушили заступник декана філологічного факультету з виховної роботи Олег Хававчак, доцент кафедри української літератури Оксана Тиховська та колишні учениці відвіданих шкіл, а нині першокурсниці філфаку Юлія Коробка та Сніжана Малош.

Олег Хававчак розповів учням про традицію святкування тижня української писемності та мови, пов’язану з нею історію, відомого літописця Нестора й акцентував на важливості правильного вибору життєвого шляху та фаху, що є запорукою успішного життя: «При виборі майбутньої професії треба враховувати багато факторів: наскільки подобається робота в обраній галузі, чи є вона престижною, які перспективи працевлаштування з’являться після здобуття диплома і т. д. Це справді непросто. Завжди є ризики, але ці ризики значно зменшують свій градус, якщо ви добре озброєнні інформацією, знаєте, де шукати саме те, що вам потрібно. Для цього ми й приїхали: розповісти про наш університет загалом та про філологічний факультет зокрема».

З учнями спілкується Оксана Тиховська

Учні зацікавлено слухали інформацію про можливість здобуття фактично кількох фахів, навчаючись на одному, а не на двох чи трьох факультетах. Оксана Тиховська наголосила на нововведеннях, які заплановані у вступній кампанії 2018 року та є дуже актуальними в умовах сучасного освітнього процесу: «Філологічний факультет УжНУ пропонує абітурієнтам широкий спектр кваліфікацій та спеціальностей, які мають сприяти успішному працевлаштуванню й самореалізації випускника нашого вишу. Відповідно до європейських освітніх тенденцій, спеціальність «Середня освіта» в межах української філології УжНУ розширює свої рамки, вузької спеціалізації більше не буде, і наші студенти дістануть змогу стати фахівцями у кількох галузях – зможуть працювати вчителем української мови та літератури, а також вчителем англійської мови та зарубіжної літератури, якщо, скажімо, в школі бракуватиме годин з одного предмету. І це стає цілком можливим завдяки введенню додаткової спеціалізації «Англійська мова та зарубіжна література». Відтак українські філологи матимуть добрі знання з англійської мови, матимуть змогу займатися перекладами, у тому числі й літературними.

Буклети філфаку

Спеціальність «Філологія» передбачає здобуття кваліфікації «науковий редактор», «документознавець», «референт», «філолог», «літературний працівник». Маючи таку освіту, випускник зможе працювати в редакціях часописів і газет, прес-секретарем, бути фахівцем зі зв’язків із громадськістю, працівником медіа-агентств, секретарем-референтом, коректором».

Вже з наступного року філологічний факультет буде готувати викладачів української мови та літератури для шкіл, де навчаються діти, що належать до нацменшин. Такі фахівці будуть користуватися особливою методикою навчання для ефективного вивчення української мови етнічними угорцями, румунами тощо, а це має сприяти полегшенню засвоєння учнями нацменшин шкільних дисциплін державною мовою.

Інформацію викладачів доповнили студентки Юлія Коробка та Сніжана Малош та поділилися з учнями власним досвідом філфаківського життя.

«Вперше побувала на подібних заходах. Було цікаво і незвично розповідати про факультет учням рідної школи. Трохи хвилювалася, бо хотілося гідно презентувати наш факультет. Справді важливо проводити ось такі профорієнтаційні кампанії, адже учні, як на мене, не володіють достатньою інформацією при виборі факультету чи університету. Ось, наприклад, сьогодні деякі з учениць щиро здивувалися, коли почули про такий широкий вибір спеціальностей філологічного факультету, і, я впевнена, переглянуть свої плани при вступі», – ділиться враженнями від поїздки Юлія.

Майбутні абітурієнти отримали буклети із інформацією про спеціальності факультету, візитівки із контактами та можливість розпитати у фахівців про умови вступу до університету, зокрема на філфак.

Юлія Шипович

Медіацентр УжНУ

 

20 листопада 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів