Ужгородський "ЗАГС" про порядок проставлення апостиля на офіційних документах

Ужгородський "ЗАГС" про порядок проставлення апостиля на офіційних документах
Офіційні документи в наш час є невід'ємною частиною життя будь-якої людини...

 

Безсумнівно, підготовка документів повинна бути на вищому рівні, особливо якщо людина збирається використовувати їх не у своїй країні. Саме тому в 1961 році в Гаазі була підписана Конвенція, яка спрощувала процедуру легалізації документів шляхом апостилювання.

Апостиль проставляється на документах або оформляється у вигляді додатку до них. Документи, засвідчені таким чином, не потребують будь-якої додаткової легалізації, їх зобов'язані визнавати на будь-якому державному рівні в країнах - учасницях Гаазької Конвенції, що скасовує вимоги легалізації іноземних офіційних документів. Відповідно до ст. 6 Гаазької конвенції кожна договірна держава призначає органи, яким надаються повноваження на проставлення апостиля.

Апостиль - це штамп, у якого є затверджений зразок. Ставиться він на документи або нотаріально засвідчені копії. Апостиль підтверджує повноваження особи, яка підписала цей документ, а також говорить про те, що видача була законною.

Порядок проставлення апостиля на офіційних документах що видаються органами юстиції та судами, а також на документах що оформляються нотаріусами України, затверджений наказом Міністерства юстиції України 11.11.2015 року №2268\5 передбачає перелік територіальні органи Міністерства юстиції України, які наділені повноваженнями щодо проставлення апостиля. Серед них - відділи державної реєстрації актів цивільного стану територіальних органів Міністерства юстиції України.

Проставлення апостиля здійснюється за заявою будь-якої особи, яка подає відповідний документ, шляхом її особистого звернення до територіальних органів Міністерства юстиції України (відділи державної реєстрації актів цивільного стану) або надіслання заяви про проставлення апостиля поштовим зв’язком до Міністерства юстиції України чи його територіальних органів.

Поштовим зв’язком може бути надіслана заява про проставлення апостиля виключно з-за кордону та для проставлення апостиля на документах про державну реєстрацію актів цивільного стану.

Проставлення апостиля, або відмова у його проставленні здійснюються Міністерством юстиції України у строк до 2 робочих днів.

У разі необхідності отримання зразка підпису, відбитка печатки та/або штампа, а також здійснення перевірки документів про державну реєстрацію актів цивільного стану у випадках відсутності відомостей про них у Державному реєстрі актів цивільного стану громадян або виникнення сумніву щодо їх достовірності строк розгляду документів на проставлення апостиля може бути продовжено до 20 робочих днів.

Відповідно до наказу Міністерства юстиції України від 18.12.2003 №161/5 «Про розмір та порядок оплати послуг з проставлення апостиля», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 19 грудня 2003 року за №1197/8518, установлено плату за надання послуг з проставлення апостиля для:

- громадян України, іноземних громадян та осіб без громадянства – 3 неоподатковувані мінімуми доходів громадян (51 грн.);

–    юридичних осіб – 5 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (85 грн.).

Від унесення плати звільняються інваліди 1-ої і 2-ої груп, інваліди Великої Вітчизняної війни, громадяни, які належать до першої категорії потерпілих унаслідок Чорнобильської катастрофи, та діти-сироти у разі проставлення апостиля на документах, що стосуються безпосередньо цих громадян.

Будь-яка особа за допомогою мережі Інтернет зможе безоплатно перевірити факт видачі апостиля у режимі он-лайн через веб-сторінку, яку веде адміністратор Реєстру.

Відділ державної реєстрації актів цивільного стану м.Ужгород

 

22 листопада 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів