Закарпатцям про нові "нюанси" переказу української гривні

Закарпатцям про нові "нюанси" переказу української гривні
Від сьогодні, 22 листопада, в Україні, з метою в т.ч. уникнення ризиків використання прийнятої готівки в тіньових схемах, почали діяти нові правила переказу готівки.

 

Національний банк України підвищив прозорість операцій з приймання готівки для подальшого її переказу та запровадив для небанківських фінансових установ та комерційних агентів банків обов’язок відкрити в банку окремий рахунок/рахунки та забезпечити зарахування на нього готівки в гривнях, прийнятої ними для подальшого її переказу. Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Відповідні норми містяться у постанові Правління Національного банку України від 17.11.2017 №116 «Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 12 лютого 2013 року № 42». 

Метою прийняття постанови № 116 є посилення контролю за операціями небанківських фінансових установ та комерційних агентів банків з приймання готівки в гривнях для подальшого її переказу, зазначають у Нацбанку.

У НБУ переконані, що прийняття постанови дасть змогу забезпечити прозорість таких операцій та уникнути ризиків використання прийнятої готівки в тіньових схемах.

Водночас для забезпечення відображення у бухгалтерському обліку операцій, що здійснюються комерційними агентами банків в Україні, з приймання коштів для подальшого їх переказу за призначенням, як цього вимагають норми постанови № 116, Національний банк України вніс відповідні зміни до Плану рахунків бухгалтерського обліку банків України та Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку банків України. Про це йдеться у постанові Правління Національного банку України від 17.11.2017 № 117 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України». 

«Реалізації норм постанови № 117 надасть користувачам можливість отримувати достовірну інформацію щодо відображення в бухгалтерському обліку операцій з приймання коштів небанківськими фінансовими установами або комерційними агентами банків для подальшого їх переказу за призначенням, з метою прийняття економічних рішень», - йдеться в повідомленні НБУ.

Постанови Нацбанку набирають чинності з 22 листопада 2017 року.

 

22 листопада 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів