На Іршавщині відкриють пам’ятник Адальберту Ерделі

На Іршавщині відкриють пам’ятник Адальберту Ерделі
Над бюстом видатного митця краю працює молодий талановитий закарпатець Андріан Балог, котрий нині мешкає у Києві.

 

Днями в обласному художньому музеї імені Йосипа Бокшая презентували книжку «Шаржі» Адальберта Ерделі. Видатний художник нашого краю представлений у цьому виданні рідкісною для Закарпаття гранню карикатуриста.

2017-й видався доволі щедрим на вшанування знаного художника Срібної землі. Нарешті було видано літературні твори й щоденники Адальберта Ерделі мовою оригіналу (по-угорськи). А завершить цей рік відкриття пам’ятника одному з найбільших українських живописців ХХ століття в селі, де він народився.

Андріан Балог

У першій декаді грудня в Климовиці на Іршавщині відбудеться відкриття мармурового погруддя Адальберту Ерделі. Саме тут працював учителем у школі його батько Михайло Гриць, який під тиском мадяризації змушений був змінити прізвище на угорське.

Над бюстом видатного митця працює молодий талановитий закарпатець Андріан Балог, котрий нині мешкає у Києві. Це буде другий пам’ятник засновнику закарпатської школи живопису. Перший, створений київським скульптором Миколою Олійником на початку 1990-х років, встановлений в Ужгороді в альпінарії і вже став однією з туристичних родзинок обласного центру.

Іванка Когутич

Медіацентру УжНУ

 

23 листопада 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів