Обласні обранці ініціюють нову програму у сфері охорони здоров’я закарпатців

Обласні обранці ініціюють нову програму у сфері охорони здоров’я закарпатців
Сьогодні, 24 комісія, з питань охорони здоров’я провела своє засідання та вивчила матеріали й проекти рішень, пропоновані на розгляд 9 сесії облради. Провів її заступник голови комісії Василь Скрип.

 

Найперше члени комісії  уважно вивчили профільні проекти рішень, з яких доповідав директор департаменту охорони здоров’я ОДА  Володимир Маркович.

Уважно підійшли до розгляду питання «Про призначення директора Комунальної установи «База спеціального медичного постачання департаменту охорони здоров’я Закарпатської обласної державної адміністрації» та підтримали кандидатуру досвідченого фахівця Кочержук Андріани Миколаївни.

Відтак внесли зміни до раніше ухвалених профільних рішень і схвалили хід виконання Програми  «Цукровий та нецукровий діабет».  Окремі питання перенесли на наступне грудневе засідання сесії.

Депутат обласної ради Наталія Костелеба-Веремчук приїхала на засідання комісії разом з представниками обласної громадської організації  «Я чую з кохлер», яку очолює Людмила Вакарь,  з проханням допомогти вирішити  проблему  кохлеарної імплантації у Закарпатській області, де таких пацієнтів налічується 19. Як розповіла Л. Вакарь, дану проблему організація порушувала неодноразово перед різними інстанціями, оскільки в самої зростає така дитинка. То ж біль інших матерів їй добре відомі.

Зазначалось, що один апарат коштує 800 тисяч гривень чи то 26 тисяч євро і  таких грошей простим сім’ям не зібрати. А якщо дитині вчасно не допомогти , вона залишиться калікою.

Члени комісії, а це досвідчені лікарі, знають про цю проблему. Як і те, що кохлеарний імплантат не відновлює фізіологічний слух. Проте допомагає пацієнтам чути і повноцінно жити в суспільстві, вчитись, працювати. Виробниками  є три фірми — Cochlear Corporation (Австралія), Advanced Bionics (США) і MED-EL (Австрія).  Наголошувалось, що уже багато років кохлеарна імплантація  вважається золотим стандартом допомоги при нейросенсорній глухоті.

Вислухавши уважно заявників та колегу, члени комісії дійшли згоди: необхідно розробити обласну п’ятирічну  програму з фінансуванням і внести її на розгляд депутатів. Відтак, члени комісій обговорили та висловили зауваження до програм у сфері фінансів, освіти, культури, нацменшин тощо.

Прес-служба Закарпатської облради

 

24 листопада 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів