У приватних садибах над Боржавою є маленькі дерев’яні хатинки для пернатих...

У приватних садибах над Боржавою є маленькі дерев’яні хатинки для пернатих...
Сюди взимку місцеві підсипають насіння зернових та крихітки хліба, аби підтримати пташок за складних погодних умов

 

Іванко Дзямко, п’ятирічний вихованець Довжанського дошільного навчального закладу №2 «Смерічка», абсолютно не здивувався подарункові — пташиній годівниці, що  її того дня приніс до дитсадка-ясель  майстер лісу Довжанського лісництва ДП «Довжанське лісомисливське господарство» Михайло Батрин:

– У нас вдома   така є…

Воно зовсім і  не дивно. Батько малого Віталій Дзямко трудиться інженером з охорони та захисту лісу у державному підприємстві «Довжанське лісомисливське господарство», а їх домівку буквально видно із  гральних майданчиків дитячого закладу.

Цілком  імовірно,  що окрім цих годівниць, тут, у Довгому, над Боржавою справді у приватних садибах є такі самі  маленькі дерев’яні хатинки, куди взимку маленькі довжани підсипають насіння зернових та крихітки хліба, аби підтримати  пернатих  за негоди. Окрім Іванка,  того похмурого дощового осіннього дня  такі незвичні подарунки приймали його друзі із старшої групи Артемій Нодь і чотирирічний Анатолій Ференц – із середньої. Церемонія передачі маленьких притулків для пернатих відбулася під опікою медичної сестри Алли Капустей та інженера з лісових культур ДП «Довжанське ЛМГ» Марії Бойко.

А за кілька годин до  цього Марія Іванівна  з колегами: діловодом Валентиною Сивулею та майстром лісозаготівель Загатського лісництва підприємства Іваном Бідзілею передали годівниці  вихованцям Довжанського ДНЗ №1. Попервах Марія Бойко, Іван Бідзіля та Валентина Сивуля детально розповіли завідувачці дошкільного навчального закладу Ользі Романець, вихователю-методисту Тетяні Гергель та вихователю Валентині  Саварин про суть та мету акції,  в рамках якої колектив державного підприємства  передає дитячим закладам пташині голівниці. Під час самої передачі та вивішуванні  цих притулків   у негоду для пернатих вихованці ДНЗ Іванко Ловга, Олександра Пилип, Жанна Фоміна, Богдан Кречанин, Крістіна Косик і Антон Кузан  поділилися своїми знаннями про птахів, які прилітають у дитсадок, або сідають у домашніх садах: горобці, синички, снігурі, шпаки та й найбільші, яких вони затямили, – ворони.

Ці два довжанські дошкільні навчальні заклади не єдині  в районі, чиї вихованці цими осінніми днями отримали від лісівників такі незвичні і оригінальні подарунки. Першими, до речі, були найменші лисичани, яким їх вручив лісничий Василь Продан, чиє господарство сусідить із дитячим садком.

Окрім усього, саме робітник цього виробничого  підрозділу Василь Рошинка виготовив 40 годівниць. Двадцять із них  відправили  в Ужород для реалізації акції «Кожному птаху – будинок в  Закарпатській столиці». Тут,  за словами   керівника прес-служби  Закарпатського обласного управління лісового господарства Юлії Давидової, їх спочатку віддадуть   дітям із Ужгородського шкільного лісництва та дитячої школи мистецтв, які  розмалюють  годівниці, а в же потім юні  ужгородці  порозвішають їх на деревах  парків, скверів та алей  головного міста краю.

У нашому ж районі  нові годівниці лісівники передали  у дошкільні навчальні заклади  в переважній частині тих населених пунктах, де розміщені  лісництва або інші виробничі підрозділи державного підприємства «Довжанське лісомисливське господарство». Але є і досить красномовне виключення із цього загального підходу: загатянські лісівники декілька годівниць передали вихованцям Завидівського ДНЗ із сусіднього Мукачівського району, що можна цілком вважати як таку символічну естафету у виховно-прикладній акції у роботі із найменшими мешканцями Закарпаття.

Михайло ІСАК

 

24 листопада 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів