Українсько-угорський навчально-науковий інститут приймав делегацію політичних радників посольств ЄС

Українсько-угорський навчально-науковий інститут приймав делегацію політичних радників посольств ЄС
У понеділок, 27 листопада, відбулася зустріч представників Ужгородського національного університету та делегації політичних радників посольств Європейського союзу. В рамках зустрічі розглядалися питання про співіснування національних меншин на теренах Закарпаття та імплементацію в краї нещодавно ухваленого закону «Про освіту».

 

Голова політичної секції Представництва ЄС в Україні Фабіо Делла Піацца ознайомив присутніх зі проблематикою зустрічі, зокрема щодо міжнаціональної взаємодії на Закарпатті, доступу до вищої та середньої освіти мовами національних меншин.

Директор Українсько-угорського навчально-наукового інституту УжНУ Олександр Шпеник розповів історію створення та мету функціонування підрозділу, відзначивши: «Ми ставимо за ціль готувати вчителів фізики, математики, історії та угорської філології для закарпатських угорців. Навчання ми ведемо двома мовами, 70% предметів викладаються українською, 30% - українською. Нашою метою є те, щоб наші студенти добре володіли обома мовами».  Також Олександр Шпеник висловив певні застереження щодо прийнятого Верховною Радою України закону «Про освіту» та  поділився ймовірними ризиками, які можуть виникнути при імплементації прийнятого закону. 

Завідувач кафедри словацької філології Світлана Пахомова відзначила, що УжНУ є унікальний тим, що подібної спеціальності не навчають в жодному виші на пострадянському просторі. «Словацька община на Закарпатті є не дуже великою – менше 6 тисяч осіб. За останні 50 років вона зазнала певної асиміляції, але відкриття та робота нашої кафедри показує бажання України до розвитку культурно-освітньої діяльності національних меншин» - розповіла Світлана Пахомова.

Згадали на зустрічі й нещодавній візит на Закарпаття міністра освіти й науки України Лілії Гриневич, серед головних цілей якого був пошук порозуміння у питанні імплементації положень закону «Про освіту» у школах, де навчаються представники національних меншин. Представники посольств ЄС висловили надію, що в даному питанні  буде знайдений той алгоритм, який задовольнить усіх.

Олексій Шафраньош,  

Інформаційно-видавничий центр УжНУ

 

27 листопада 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів