Українські та угорські експерти оглянули водогосподарські споруди в басейні р.Тиса

Українські та угорські експерти оглянули водогосподарські споруди в басейні р.Тиса
У межах виконання двосторонньої Міжурядової Угоди з питань водного господарства на прикордонних водах протягом 28-30 листопада 2017 року відбулась зустріч заступників Уповноважених Урядів України та Угорщини за участю керівників та експертів робочої групи із захисту від шкідливої дії вод.

 

Основною метою зустрічі фахівців було проведення спільного огляду та оцінки водогосподарських споруд в басейні р. Тиса на українській та угорській територіях, перегляд діяльності та завдань Сторін щодо протипаводкового захисту та захисту від внутрішніх вод на прикордонних водах, обговорення стану експлуатації спільної українсько-угорської автоматизованої інформаційно-вимірювальної системи АІВС–«Тиса», а також вирішення актуальних завдань подальшого розвитку українсько-угорського співробітництва в галузі водного господарства на прикордонних водах.

Українську делегацію очолив заступник Уповноваженого Уряду України, головний інженер БУВР Тиси Кисіль Олег, угорську – заступник Уповноваженого Уряду Угорщини, директор Верхнє-Тисайської Дирекції водного господарства Боднар Гашпар.

В ході проведення огляду водогосподарських споруд в басейні р. Тиса на українській території було зокрема оглянуто канали Верке та Сипа Берегівської меліоративної системи з розглядом можливостей скиду води із каналу Верке у канал Сипа для обводнення прилеглих української і угорської територій, демонтовану греблю на р. Боржава, лівобережну дамбу р. Тиса на ділянці с.Текове – с.Гетеня, яка потребує реконструкції, територію, де планується будівництво протипаводкової бази в с. Тисобикень, а також місце запланованого будівництва підпірної споруди біля насосної станції в с. Теково Виноградівського району.

Огляд каналів Верке та Сипа Берегівської меліоративної системи

Огляд шлюза-регулятора на каналі Верке

На угорській території Сторони оглянули споруди протипаводкового польдера Берег, роботи з реконструкції лівобережних дамб рр. Батар і р. Тиса, а також центри протипаводкового захисту та склади аварійних запасів в населених пунктах Кішар і Тисабеч. Значна частина експлуатаційних робіт та ремонтно-обслуговуючих робіт гідротехнічних споруд і садиб в Угорщині забезпечуються людськими ресурсами від державного фонду зайнятості на громадських засадах, яка визнана хорошою практикою в різних галузях економіки.

Після проведення спільного огляду заступники Уповноважених Урядів відзначили необхідність чимшвидшої реалізації запланованих з обох сторін протипаводкових польдерів і гірських ємностей, а також реконструкції правобережної дамби р. Тиса на українській ділянці Вари-Бадалово з метою забезпечення належного протипаводкового захисту прикордонних територій та їх населення.

На основі проведеного огляду та проведення оцінки стану водогосподарських споруд на обох територіях, фахівці визначили подальші першочергові заходи співробітництва, а також інформували одна одну про виконані ними протягом 2017 року роботи з обслуговування та експлуатації водозахисних споруд, спільної АІВС – «Тиса» і стану виконання завдань, визначених протоколом ХХІ наради Уповноважених Урядів Сторін.

За підсумками зустрічі був підготовлений та підписаний відповідний протокол.

Джерело: Басейнове управління водних ресурсів річки Тиса

 

01 грудня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів