Міністр закордонних справ України прибув в Ужгород: перші тези Павла Клімкіна

Міністр закордонних справ України прибув в Ужгород: перші тези Павла Клімкіна
Сьогодні, 1 грудня, з робочим візитом на Закарпаття прибув міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

 

Першим містом, яке відвідав голова дипломатичного відомства, стало Берегово, де урядовець зустрівся з представниками влади, депутатами, громадськими діячами, відвідав навчальні заклади з угорською та українською мовами навчання.

У ці хвилини міністр перебуває в Ужгороді, де вже зустрівся із головою Закарпатської ОДА Геннадієм Москалем, головою Закарпатської обласної ради Михайлом Рівісом та мером Ужгорода Богданом Андріївим.

Зараз у сесійній залі облради Павло Клімкін спілкується з керівниками районів, директорами шкіл, громадськими діячами, представниками нацменшин. Головні питання, що обговорюються, стосуються мовного питання у контексті ухваленого Закону «Про освіту» та транскордонного співробітництва.

«Головна мета, чому я завітав сьогодні на Закарпаття, поспілкуватися з угорською та румунською громадами… Я досить тривалий час працював над реалізацією безвізового режиму. Зараз знаю, що, на жаль, безвізовий режим працює й так, що хтось їде, дивиться, десь знаходить собі майбутнє і намагається його використати… Кожен має право на вибір, який ми маємо поважати. Але коли дивишся на села, і не лише на західній Україні, якось стає сумно. Тому хочеться уявити собі, що може підживлювати енергію – людську, бізнесову… Чи це можуть бути мікрокредити чи гранти, і на що вони можуть бути використані…», – зазначив у вітальній промові Павло Клімкін.

Голова МЗС розповів про враження від візиту на Прикарпаття, яке він відвідав напередодні.

«…Там є дуже багато ідей організувати кластери навколо університету, туризму. Тут для туризму, я вважаю, є шалені можливості. Але їх потрібно використовувати більш широко», – додав Павло Клімкін.

Урядовець повідомив, що сьогодні відвідав кілька навчальних закладів у Берегові.

«Дуже було цікаво побачити одну гімназію, де школярам потрібно перекладати мої запитання, бо 11-класники їх не розуміють. Дитина розповіла мені, що мріє навчатися на програміста у Будапешті. Це чудово, але треба розуміти, що він ніколи не повернеться на Закарпаття. При цьому багато втрачає і угорська громада…», – зазначив Павло Клімкін. Він також повідомив і про іншу гімназію, де з ним чудово спілкувалися українською.

При цьому міністр наголосив, що проблема не полягає лише в мові:

«Закарпаття, як на мене, це особливе середовище, особливий регіон, в оточенні якого безпосередньо чотири країни. Без зовнішньої політики і дипломатії тут ніяк!», – підсумував Павло Клімкін і попросив присутніх поділитися власними думками та ідеями, як покращити становище і мікроклімат для розвитку регіону.

Далі буде…

uzhgorod.net.ua

 

01 грудня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів