Діяльність Наукового парку УжНУ презентовано на екологічному форумі в Поляні

Діяльність Наукового парку УжНУ презентовано на екологічному форумі в Поляні
У четвер, 30 листопада, у с. Поляна Свалявського району відбувся форум регіональних екологічних ініціатив «Поляна- ЕКО 2017» у роботі якого взяли участь представники органів державної влади та місцевого самоврядування, науковці, дипломати, громадські активісти, підприємці.

 

Під час форуму відбулися установчі збори  «Регіональної асоціації  органів місцевого самоврядування «Закарпаття – за чисте довкілля» та презентація регіональної екологічної програми «Збереження екосистеми долини річки Тиса на прикордонній території України, Угорщини, Румунії та Словаччини».  Головою асоціації  делегати установчих зборів обрали голову Полянської об’єдноної територіальної громади Івана Дрогобецького, його заступником – Великоберезнянського селищного голову Богдана Кирлика, а виконавчим директором - Володимира Сурана.

У виступах учасників форуму йшлося, що у басейні річки Тиса зосереджено 9426 водотоків сумарна довжина яких складає 16 147 км. Здебільшого це малі річки – довжина лише 142 з них сягає більше 10 км., а всього 4 мають довжину більше 100 км. Це - Тиса, Латориця, Уж та Боржава. У результаті проведеного аналізу стану басейну Тиси було з’ясовано, що добрий та відмінний статус мають водні тіла лише у верхів’ях Чорної та Білої Тиси, Ріки, Тересви, Боржави, Латориці та Ужа.  Униз по течії екологічний статус річок цих річок  відповідає  вимогам  уже лише 3 і 4 класу -  тобто «задовільний» і «поганий».   Визначено й основні водогосподарські проблеми та негативні фактори впливу.  Серед них – забруднення органічними та поживними речовинами, а також важкими металами, зміна морфології русла, берегів, а також засмічення русел і берегів побутовим сміттям.

Виправити цю негативну екологічну ситуацію й ставить за мету асоціація «Закарпаття – за чисте довкілля». Прийнята на форумі програма діяльності передбачає  розробку комплексних проектів реконструкції діючих та будівництва нових очисних споруд на основі найсучасніших технологій, реконструкції та нового будівництва мереж водовідведення у населених пунктах  Поляна, Великий Березний, Перечин, Сторожниця, Буштино, Іршава, Воловець, Міжгір’я. Реалізація проекту передбачає виконання заходів упродовж 2018-2021 років , а бюджет робіт сягає 25 млн. євро.

На форумі було презентовано програму діяльності Наукового парку Ужгородського національного університету, яку представив директор НДІ засобів аналітичної техніки УжНУ доцент Йосип Головач. Він розповів про пріоритетні напрямки діяльності НП, регіональні програми, ознайомив з структурою, міжнародними проектами та детально зупинився на тих конкретних розробках науковців УжНУ, які мають природозахисне спрямування, зокрема сучасні інноваційні технології по збору та переробці твердих побутових відходів.

Василь Ільницький

Інформаційно-видавничий центр УжНУ

 

02 грудня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів