Юрій Данилець ознайомив наукове товариство України з впливом Святої гори Афон на православне чернецтво на Закарпатті в 1920–1930 роках

Юрій Данилець ознайомив наукове товариство України з впливом Святої гори Афон на православне чернецтво на Закарпатті в 1920–1930 роках
27–28 листопада у Києві відбулася I Міжнародна наукова конференція «Київські Паїсіївські читання», присвячена 295-річчю від дня народження видатного церковного діяча України, Румунії, Молдови та Греції прп. Паїсія Величковського.

 

У науково-богословському форумі взяли участь вчені, богослови та священнослужителі із 13 країн світу – України, Греції, Росії, Румунії, Молдови, Великобританії, Франції, Італії, Польщі, Німеччини, Австрії, Хорватії, Чехії.
 
Серед організаторів конференції – Міжнародний інститут афонської спадщини (Київ, Україна), кафедра славістики Ясського університету ім. Олександра Іоанна Кузи (Ясси, Румунія), Таврійський національний університет ім. В. І. Вернадського (Київ, Україна) та Свято-Успенська Києво-Печерська лавра.
 
На початку роботи форуму з вітальними словами до учасників конференції звернулися митрополит Київський і всієї України Онуфрій, намісник Свято-Успенської Києво-Печерської лаври, голова Синодальної комісії у справах монастирів УПЦ митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павло, ректор Таврійського національного університету імені В. І. Вернадського проф. В. П. Казарін та директор Міжнародного інституту афонської спадщини С. В. Шумило. Також були зачитані поздоровлення від київських духовних шкіл, професора Оксфордського університету і президента ради директорів Інституту православних християнських досліджень в Кембриджі митрополита Діоклійського Калліста (Великобританія); архієпископа Ясського, митрополита Молдови та Буковини Феофана (Румунська православна церква), ігумена Афонського Свято-Пантелеймонівського монастиря архімандрита Євлогія; ігумена Афонського монастиря Сімонопетра архімандрита Єлисея; дікея Афонського Свято-Іллінського скиту архімандрита Іоакима та інші.
 
Під час пленарного засідання було виголошено 5 доповідей. Протягом двох днів секційної роботи науковці представили 34 реферати. Докторант кафедри історії України УжНУ, доцент Юрій Данилець ознайомив присутніх із темою «Вплив Святої гори Афон на православне чернецтво на Закарпатті в 1920–1930 рр.». Матеріали для доповіді науковець виявив і опрацював під час роботи в архівах Греції (гора Афон), Чехії, Сербії, Угорщини, України. Виступ ученого з Ужгорода був проілюстрований численними слайдами, що привернули значну увагу до проблематики історії православної церкви на Закарпатті. Близько 20 референтів було представлено на стендах.

Серед доповідачів, які представили свої наукові здобутки на форумі, були відомі історики та богослови: Адальберто Майнарді (Бозе, Італія), Ганна Брискина-Мюллер (Галле, Німеччина), ієромонах Йосиф (Павлінчук) (Париж, Франція), Єжи Остапчук (Варшава, Польща), архімандрит Амвросій (Макар) (Мілан, Італія), ігумен Андрій (Уед) (Пістоя, Італія), Марина Врачу (Ясси, Румунія), Наталія Відмаровіч (Загреб, Хорватія), монахиня Серафима (Костянтинівська) (Оксфорд, Великобританія) та інші.

Окремо презентували наукове видання Міжнародного інституту афонської спадщини – альманаху «Афонська спадщина». До редколегії цього видання входить і доцент кафедри історії України Ужгородського університету Юрій  Данилець. Під час дискусій та в перервах між роботою секцій закарпатському досліднику вдалося налагодити контакти зі вченими з Італії, Великобританії, Німеччини, Франції, Хорватії. Зокрема, доцент УжНУ передав кілька своїх найновіших книжок для бібліотек богословського факультету Оксфордського університету та ставропігійного монастиря св. Іоанна Предтечі в графстві Ессекс.

За матеріалами конференції готується черговий випуск наукового альманаху «Афонська спадщина».

МедіаЦентр УжНУ

 

03 грудня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів