«Податки і бізнес». В Ужгороді науковці, влада, бізнес і громадськість шукали оптимальні рішення для 2018 року

«Податки і бізнес». В Ужгороді науковці, влада, бізнес і громадськість шукали оптимальні рішення для 2018 року
1 грудня в ректораті УжНУ у форматі «круглого столу» відбулася актуальна і дуже цікава дискусія про сучасну податкову систему України та її вплив на роботу бізнесу. Захід організовано на високому представницькому рівні, адже, крім науковців юрфаку УжНУ, до участі в «круглому столі» долучилися керівники обласної державної адміністрації, мерії Ужгорода, фіскальних органів, судової гілки влади, представники громадських організацій та бізнесу. Взяв участь у дискусії і народний депутат від Закарпаття Роберт Горват.

 

Відкриваючи роботу «круглого столу», проректор з науково-педагогічної роботи, доктор юридичних наук, професор Олександр Рогач відзначив, що УжНУ все частіше стає своєрідним майданчиком, де теоретики і практики можуть обговорити найрізноманітніші питання. В цьому випадку – проблеми оподаткування для пошуку оптимальних рішень, які підуть на користь і бізнесу, і державі.

«Як казав Ейнштейн, теорія - це коли все відомо, але нічого не працює, практика ж - це коли все працює, але ніхто не знає чому. За цим столом зібралися і науковці, і практики. Ми поєднаємо теорію і практику, бо теорія без практики – мертва, а практика без теорії сліпа, –зауважив Олександр Рогач. – Безумовно, поки існує держава, доти буде актуальним питання пошуку оптимальних рішень і для податків, і для бізнесу. І сьогодні перед нами справді багато викликів, але я впевнений, що в ході дискусії викристалізуються чіткі рекомендації, які ми зможемо надати для напрацювання оптимальних рішень».

Важливо наголосити, що «круглий стіл» ініціювали студенти нашого університету – члени Закарпатського осередку Ліги студентів Асоціації правників України. А співорганізаторами заходу також стали Головне управління ДФС у Закарпатській області, юридичний факультет УжНУ та юридична компанія «Греца&Партнери».

Декан юридичного факультету УжНУ Ярослав Лазур проаналізував стан реформування фіскальних органів в контексті імплементації Угоди про асоціацію з ЄС, окресливши низку проблемних моментів, які виникають під час реалізації реформи. Водночас він закликав колег не завершувати роботу в рамках формату конкретного «круглого столу».

Юридичний факультет міг би стати майданчиком для майбутніх наукових досліджень і законодавчої роботи. Спільно з вами ми можемо трансформувати наукові теоретичні розробки в практичну площину» - наголосив Ярослав Лазур.

Модератор «круглого столу», доцент УжНУ Ярослав Греца, запрошуючи колег до дискусії, зауважив, що сьогодні питання №1– якість адміністрування податків, адже вона впливає і на інвестиційний клімат у державі, і на бізнес-середовище. Зокрема з акцентом на цій проблемі в суспільстві активно обговорюється реформа Державної фіскальної служби. Заступник начальника Головного управління ДФС у Закарпатській області Юрій Сакалош у розвиток цієї думки наголосив: на круглому столі зібралося професійне коло осіб, спроможних через полеміку дійти компромісу, який надалі потрібно реалізувати для покращення бізнес-клімату і полегшення адміністрування податків.

Механізм реалізації такого компромісу запропонував народний депутат, член парламентського комітету з питань податкової та митної політики Роберт Горват: «Сподіваюся, в результаті дискусії ми випрацюємо конкретний інструмент, який імплементуємо в якусь ниточку, яка буде впливати на роботу комітету з питань податкової і митної політики Верховної Ради. Як суб’єкт права законодавчої ініціативи, я готовий лобіювати в парламенті рекомендації, які ми з вами спільно сформулюємо».

Заступник голови Закарпатської ОДА Володимир Колесніков наголосив на пріоритетності актуальних для регіону проблем: «Сьогодні на порядку денному багато важливих питань. Я сподіваюся, що будуть обговорені пропозиції, що стосувалися б Закарпаття, і напрацьовані конкретні рекомендації, які ми зможемо направити у Київ».

Роберт Горват поінформував, що на розгляд комітету податкової та митної політики Верховної Ради України подано 722 законодавчі ініціативи. 30 законопроектів, які мають істотний вплив на бізнес-середовище, отримали відповідний висновок комітету. 

Закарпатський нардеп також розповів про вплив власних законодавчих ініціатив на реальний сектор економіки, торкнувшись, серед іншого, проблематики автоімпорту, транзитних автівок, підтримки виноробства та інших ініціатив, котрі безпосередньо можуть позначитися на роботі бізнесу в 2018 році і акцентовані на проблематиці, актуальній для Закарпаття.

Формат «круглого столу» передбачав обговорення актуальних проблем на трьох панельних дискусіях: «Інституційна реформа органів ДФС», «Податкові виклики для бізнесу у 2018 році» та «Актуальна судова практика розгляду податкових спорів». Таким чином учасники дискусії обговорили десяток найактуальніших питань, зокрема й такі «гарячі» і суспільно резонансні теми, як концепція реформування органів ДФС, ідея створення Служби фінансових розслідувань, виклики, з якими стикається бізнес для отримання електронного відшкодування ПДВ, запровадження податку на виведений капітал, вплив судової практики з податкових спорів на прийняття ділових рішень тощо.

За пропозицією декана юридичного факультету Ярослава Лазура результати обговорень під час «круглого столу» будуть узагальнені і опубліковані або окремим збірником, або в одному з фахових юридичних журналів.

Ярослав Світлик 

uzhnu.edu.ua

 

04 грудня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів