Закарпатця – героя документального фільму «Останній солдат» нагородили орденом святих Кирила і Мефодія

Закарпатця – героя документального фільму «Останній солдат» нагородили орденом святих Кирила і Мефодія
5 грудня в Ужгородській греко-католицькій богословській академії імені Теодора Ромжі презентували документальний фільм В’ячеслава Бігуна «Останній солдат» та книжку Олександра Гавроша «Дубрівка колись і тепер».

 

Під час акції єпарх Мукачівської греко-католицької єпархії владика Мілан  вручив герою фільму, 91-річному дяку села Дубрівка Юрію Куруцу, орден ІІІ ступеня рівноапостольних Кирила і Мефодія.Юрій Куруц – ветеран Другої світової війни, дяк із 25 річним стажем, бібліотекар, шахіст, актор народного театру, співак, оптиміст села Дубрівка Ужгородського району.

Під час презентації автор книжки «Дубрівка колись і тепер» Оклександр Гаврош продемонстрував  унікальні фотографії з історії села, які знайшов під час роботи над книжкою. Письменник закликав усіх збирати родинні архіви, які можуть бути безцінним джерелом для краєзнавців.

За словами автора, книжку старалися зробити сучасною за формою. У ній велику увагу приділено не тільки тексту, а й ілюстраціям, яких у виданні представлено понад сотню із родинних архівів дубрівчан. Тому сміливо «Дубрівку колись і тепер» можна назвати і міні-альбомом.

На презентацію приїхав і автор фільму, відомий режисер-документаліст В’ячеслав Бігун, який зазначив, що «Останній солдат» є однією з  перших його стрічок на закарпатську тематику. «У долі однієї людини відображена доля усього краю», – відзначає режисер.

Голова села Роман Василиндра щасливий з того, що 600-річчя Дубрівки відзначено не тільки святковим концертом, але й двома інтелектуальними здобутками – книжкою та документальним фільмом. «Адже це те, що залишиться для нащадків», – наголошує сільський голова.

Парох дубрівської церкви Петра і Павла отець Євген, який прийшов на презентацію разом із трьома дітьми, назвав фільм інтелектуальним, оскільки він змушує задуматися над багатьма важливими речами. «Юрій Куруц – великий ентузіаст, який у свої майже 92 роки не пропускає жодного богослужіння. Це унікальна людина, яка досі грає в шахи і співає не тільки в церкві, а й у клубі», – зазначає священик.

Професор Ужгородського національного університету Сергій Федака, який вже вдруге переглянув фільм «Останній солдат», коментує, що із шести сотень закарпатських сіл лише одиниці можуть похвалитися фіксацією у документальному кіно. Тому почин В’ячеслава Бігуна та Олександра Гавроша треба всіляко вітати. Адже історія твориться нині, на наших очах, і дуже важливо фіксувати таких унікальних свідків, як найстаріший мешканець Дубрівки Юрій Куруц.

Uzhgorod.net.ua

 

06 грудня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів