Перша десятка знакових для Закарпаття особистостей

Перша десятка знакових для Закарпаття особистостей
Пропонуємо ТОПову десятку найвідоміших людей Закарпатського краю.

 

Закарпаття подарувало світу багатьох відомих і видатних людей. Частина з них жила тут зовсім недовго, проте пам’ятає про рідний край та інколи сюди повертається.

Першим у нашому списку став – Святослав Вакарчук, український музикант та громадський діяч. Лідер “Океану Ельзи” народився у Мукачеві. Змалку Славко шукав себе у музиці, тому навчився грати на скрипці та баяні. Та цим багато не заробиш, якщо не грати на весіллях, – подумав Вакарчук і пішов в науку. Батько, майбутній ректор Львівського національного університету та мама – науковець-фізик привили любов до природничих наук. Тож згодом відомий музикант захищає кандидатську дисертацію на тему «Суперсиметрія електронів у магнітному полі». Навіть не зважаючи, що твій тато цілий міністр науки – в університеті чесно багато не заробиш, – подумав Святослав і повністю ринувся у музику. Всеукраїнську та навіть європейську славу приносить гурт «Океан Ельза», створений у 1994 році. Свою музичну кар’єру Вакарчук-молодший поєднує із політикою та революціями. Після Помаранчевої стає нардепом. Проте змінити в країн нічого не вдається і Славко йде з великої політики, щоб знову засвітитися, вже як європейська зірка, на сцені Євромайдану. Це, напевно, був найбільший концерт «Океану Ельзи». За окремими підрахунками, під час Революції Гідності вживу на Майдані Вакарчука слухав мільйон українців. Він двічі удостоєний звання почесного громадянина Львова та Києва, а у Мукачеві Святославу Вакарчуку поставили міні-пам’ятник.

Неможливо спокійно спостерігати за подіями в моєму рідному Мукачеві. Сподіваюсь, здоровий глузд, людяність та мудрість переможуть», – Святослав Вакарчук про Мукачівську стрілянину у своєму Twitter.

Еріка Герцег

Еріка Герцег

Еріка Герцег – єдина із усіх співачок “ВІА Гри”, котра має 50-ти кілометрову угорську візу. Нині успішна і впізнавана учасниця музичного гурту ще недавно жила у малому, населеному переважно угорцями, селі на Закарпатті – Мала Добронь. За фахом Еріка – економіст-менеджер. Працювала офіціанткою, потім вирішила все кардинально змінити і почала … худнути. За 8 місяців Еріка скинула 30 кілограмів та переїхала в столицю. У Києві працювала моделлю. Свої гарні … очі дівчина демонструє на сторінках Playboy та Maxim. Проте юних Ерік із гарними очима багато і наша закарпатка вирішила розпочати співочу кар’єру. З неймовірно милозвучним угорським акцентом дівчина проходить конкурс “Хочу до “ВІА Гри” і стає новою поп-дівою.

Наступний герой ТОПу за своєю відомістю перевершив великого Тітушку. Микола Йовбак – герой коміксів та древніх закарпатських легенд про розбійників. Споконвіку закарпатці лякають неслухняних дітей чудовиськом із рушницею, котре повертається з риболовлі та представляється чи то помічником міліціонера, чи то журналістом, і забирає поганих дітей до себе у маловідомі підземелля села Кольчино, що на Мукачівщині. Востаннє таємничий містер Йовбак з’явився у липні 2015 року під час стрілянини у Мукачеві. Тоді Інтернет вибухнув від епатажного наряду майстра мисливського карабіна, а закарпатський Йовбак став відоміший за Тітушку. Всі телеканали вважали честю зробити сюжети про цього героя. А образ Йовбака вже давно став мемом.

У нас в Закарпатті простий народ. Все життя (народ – авт.) щось робить: щось перевозить туди, щось завозить звідти. Розумієте, ми на цьому живемо, – Микола Йовбак про контрабанду на Закарпатті.

Ще однією співочою персоною нашого ТОПустала співачка Йолка.  Народилась в Ужгороді. Дівчинка Ліза Іванців, котра потім стала Йолкою, починала свою кар’єру в “ПАДІЮНі”. Чи не кожен другий ужгородець вихваляється, що особисто знайомий з успішною співачкою, а найбільшим щасливцям вдавалося з нею випити кави чи навіть чути, як вона співає у д?ші. Та не завжди Ліза була співачкою, значна частина людей пам’ятає її як КВНщицю. Проте тяга до музики переважила і дівчина розпочала музичну кар’єру. Найбільшої популярності Йолка здобула в Росії. Тут отримала кілька національних нагород, зокрема “Золотий Грамофон”. Їй навіть вдалося озвучити головну героїню мультфільму в “Правдивій історії Червоної Шапочки” та  кілька разів зіграти в сучасному російському кіно. В інтерв’ю співачка часто згадує рідну домівку та рідне місто.

Ужгород – місто з унікальною історією, довгий час він перебував під впливом Австро-Угорщини, Чехії та навіть якийсь час ним керували італійські графи. Звідси і величезна кількість бездоганних піцерій в місті. Можна сказати, що Ужгород – маленька Європа. Будете в Ужгороді, обов’язково наплюйте на зайві кілограми і насолодіться чудовою кухнею. Закарпатська кухня, як, втім, і закарпатські традиції, взяла найкраще від декількох національностей, – Йолка про Ужгород.

Наступною у нашому ТОПі стала людина слова, котру більше шанують за кордоном, ніж вдома. Молодий поет та письменник Андрій Любка народився в Ризі, але більшість життя прожив у Виноградові. Навчався у Мукачеві, пізніше – в Ужгородському національному університеті, де здобув фах українського філолога. Як годиться справжньому митцю, в рідному університеті про нього всі знали, дівчата мліли, хлопці заздрили, а викладачі називали “вискочкою” та не любили Андрія за епатажність. Не обійшлося і без мітингів та в’язниці. В Ужгороді Андрій організовував мітинги на підтримку Віктора Ющенка під час Помаранчевої Революції. А строк “відмотав” у Білорусії, де публічно підтримував на президентських виборах 2006-го року Аляксандра Мілінкевича. За це просидів 15 діб у буцегарні та був висланий із країни. Потім Андрій взявся за розум, чи то перо, і став лауреатом літературної премії “Дебют” (2007) та “Київські лаври” (2011).

Андрій став стипендіатом кількох європейських програм: у Польщі (2009, 2010, 2012), Латвії (2010) та Австрії (2012).

Любка настільки любить Закарпаття, що останній роман присвятив Ужгороду, точніше -контрабандному тунелю між Україною та Словаччиною.

В Ужгороді в 2012 році відкрили 700-метровий тунель під кордоном. Це метро перевозило цигарки, наркотики, людські органи, людей. Це був величезний бізнес, до якого були причетні силові структури і політики, які “кришували” його. Це такий театр абсурду, який, на жаль, знайомий у всіх куточках України, – Андрій Любка про документальну основу свого роману “Карбід”.

Ми не могли оминути і колег по цеху. Знайомтесь: совість Савіка Шустера, єдина людина, що може вимкнути звук відомому ведучому, сказати своє “фе” чи прочитати актуальний пост із мережі Фейсбук, уродженець села Страж (Соломоново) – Петро Мага. Петро розпочав свій творчий шлях із Чопа. Тут, навчаючись в ЗОШ №1, став лауреатом Всесоюзного конкурсу агітколективів.  Як годиться справжньому чопівчанину, працював на залізниці, та потім пішов у великий шоу-біз. Закінчив театральний інститут ім. Карпенка-Карого, грав у театрі О. Кобилянської в Чернівцях. Писав пісні Ларисі Доліній, Павлу Зіброву, Йосипу Кобзону, Ірині Білик і т.д. Всеукраїнську знаменитість здобув, коли став ведучим “Телефортуни” на УТ-1. Потім став співведучим “Шустер LIVE”.

Од наших закарпатських фіґлів взрослі чоловіки у бани червеніють, – Петро Мага про Закарпаття.

Так трапилося, що саме Мукачево та Мукачівський район б’ють рекорди за популярністю. Адже наступна учасниця ТОПу – уродженка Мукачева. Відома співачка Лоліта Мілявська (Горелик) – людина без комплексів та кісток у язиці. Завжди каже все, що спадає на думку, хоча іноді через це й страждає. Стосовно відсутності комплексів: у Лоліти було аж 5 чоловіків, після офіційної заборони палити в громадських місцях – курить прямо на сцені, матюкається. Така манера сподобалась продюсерам і мукачівська поп-діва стає ведучою програми «Без комплексів». До того і після багато працювала на російському ТБ, напевно забагато, адже Лоліта, різко негативно оцінювала прагнення України розвиватися по-європейськи. Співачка підтримала анексію Криму, негативно висловлювалася проти російської опозиції, та водночас постійно пропагує рівність прав секс-меншин, що не дуже в’яжеться із першими двома ідеями. Та факт є фактом: Лоліта – відома закарпатка.

Неймовірної краси місто. Справжня Європа, – Лоліта про рідне Мукачево.

І знову Мукачево. Наш герой – людина, котра може заплатити за виступи усіх попередніх зірок одноденним заробітком. Людина, у якої все тіп-ТОП – мультимільярдер Алекс Ровт. Американський мукачевіць із єврейською душею – Олександр Кісєльов (а це справжнє ім’я багатія) вчився в мукачівській школі, згодом закінчив Львівський торгово-економічний інститут. І зробив так, як і більшість людей з вищою освітою – виїхав на заробітки за кордон. В Угорщині спочатку працював вантажником, потім продавцем, завідувачем магазину, згодом районної оптової бази. Проте капітал сколотив вже у США, куди виїхав у 1975 році. Там зник Олександр Кісєльов і з’явився Алекс Ровт, котрий почав продавати мінеральні добрива в компанії “IBE Trade”, яку згодом і викупив. Нині йому належить 13% від світового ринку аміаку. Його капітал тільки на 2008 рік оцінювали у 1,5 мільярда доларів.

Мені ніхто не допомагав, окрім батьків, які дали мені можливість закінчити університет. Зараз в Україні спостерігається тенденція, коли вишів багато, всі з дипломами. Тож, набираючи працівників до себе в Київський офіс, я під час співбесіди оцінюю потенціал людини, а на його “корочку” майже не звертаю уваги, – Алекс Ровт про освіту.

Єдиний спортсмен у нашому рейтингу найвідоміших закарпатців. Уродженець обласного центру, футболіст, тренер збірної та клубу “Динамо- Київ” – Йожеф Сабо. Етнічний угорець розпочав свою спортивну кар’єру як нападник «Хіміка» з Калуша. Потім грав в рідному ужгородському «Спартаку», звідки його та ще двох товаришів запросили в «Динамо». У 60-х роках Йожеф став одним з основних гравців клубу та тричі здобував чемпіонський кубок Радянського Союзу. Грав за тодішню національну збірну. Потім розпочав тренерську кар’єру. При незалежній Україні кілька років тренував київське  «Динамо» та національну збірну з футболу.

Мені шкода, що Закарпаття нині суттєво відстає у футбольному плані. Раніше з цього краю виходили хороші гравці. А що зараз? Кого край дав вітчизняному футболу? Все, що нині відбувається на Закарпатті, — несерйозно, – Йожеф Сабо про сучасний закарпатський футбол.

Останній в рейтингу,  та не останній за популярністю. Чоловік-матюк з Нересниці Тячівського району, котрий став популярним завдяки своєму лексикону – Анатолій Цуперяк. Це людина, котра спочатку заматюкає качку до смерті, а потім неймовірно смачно запече її з яблуками. Вперше Цуперяк з’явився на шоу «Мастер-шеф», де крім свого мовного таланту показав, що вміє дуже добре готувати. Юрист за освітою та кухар за покликанням. Хоча Толя і не переміг у конкурсі, проте надовго запам’ятався Україні. Його гострі фрази розібрали на цитати та навіть створили окрему групу в соцмережі, де публікують фото з висловлюваннями Цуперяка. Нині він – шеф одного з мукачівських ресторанів.

Цуперяк! Угорщина! Та яка бл… Угорщина? Закарпаття!, – Анатолій Цуперяк про рідне Закарпаття.

Роман Сов’як, Z-Group, всі фото з мережі.

 

07 грудня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів