Закарпатців запрошують на «Сухий танець» в Ужгород!

Закарпатців запрошують на «Сухий танець» в Ужгород!
Третьою Пречистою і Мікулашем на Закарпатті розпочався цикл новорічно-різдвяних свят. Зайве казати, що це найвеселіша і найбільш улюблена пора для всіх – від старого до малого. Традиційно серією святкових концертів відзначать цю пору і в Закарпатській обласній філармонії.

 

А розпочне святковий марафон Заслужений академічний Закарпатський народний хор: 14 грудня колектив запрошує всіх шанувальників народного мистецтва на «Сухий танець». Виявляється, колись на Хустщині під час Різдвяного посту виконували такий танець під акомпанемент сопілки і дримб – грати на гучних музичних інструментах не годилося.

Щоб більше довідатися про цей унікальний обряд, художній керівник колективу, заслужений працівник культури України Наталія Петій-Потапчук відвідала с.Вишково, де зустрілася зі старожилом, справжнім знавцем старовинних народних традицій Михайлом Майором. Тож у цій програмі Заслужений академічний Закарпатський народний хор спробує відтворити «сухий» танець. А ще виконає інші закарпатські народні танці й старовинні пісні. Зокрема, не так давно в репертуарі колективу з’явилися народні й авторські пісні, що побутували на Закарпатті ще в 19 ст. Це твори О.Духновича, І.Бокшая, В.Талапковича, О.Кизими, І.Сільвая тощо.

Долучиться до цієї цікавої фольклорної події і Закарпатський музей народної архітектури і побуту: артисти одягнуться в автентичний закарпатський одяг із фондів скансену, а атмосферу сільських вечорниць на сцені доповнять предмети народного побуту, люб’язно надані музеєм в особі його директора Василя Коцана.

Над програмою працювали також балетмейстер-постановник, заслужений працівник культури України Михайло Сачко та керівник оркестру Михайло Бровді. Початок концерту о 18.30.

Підготувала Таїсія Грись

 

07 грудня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів