Спецоперація «Трикстер»: поліція викрила ужгородця, який причетний до шахрайства у мережі

Спецоперація «Трикстер»: поліція викрила ужгородця, який причетний до шахрайства у мережі
Поліція провела загальнодержавну спецоперацію «Трикстер». Її завданням було виявляти та документувати злочинні групи, які причетні до скоєння шахрайств.

 

Під час спецоперації під умовною назвою «Трикстер», яка тривала в краї з 30 жовтня до 30 листопада, закарпатські правоохоронці, а передовсім працівники відділу по боротьбі з кіберзлочинами, виявляли осіб, які скоюють шахрайські дії за допомогою електронного та телефонного зв’язку.

Як розповів начальник відділу протидії кіберзлочинам в Закарпатській області Михайло Танчинець, у ході спецоперації «Трикстер» було викрито кілька злочинів цієї категорії. Зокрема, поліція затримала раніше судимого молодого жителя Ужгорода, який відбував покарання за скоєння шахрайств і нещодавно повернувся з місць позбавлення волі. Молодий чоловік видурював гроші через мережу Інтернет під виглядом продажу неіснуючих товарів. Таким чином він виманив у жителя однієї з областей 8000 гривень. За даним фактом поліція розпочала досудове розслідування за ч.3 ст.190 Кримінального кодексу України (шахрайство, вчинене у великих розмірах або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки). Шахраю загрожує  позбавлення волі на строк від 3 до 8 років.

Ще двох шахраїв задокументовано в місті Мукачеві та Міжгірському районі, де за обома фактами розпочато досудове розслідування за ч.4 ст.190 ККУ (шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою). Такі злочини  караються позбавленням волі на строк від 5 до 12 років з конфіскацією майна.

Варто зауважити, що цьогоріч в Україні кіберполіція викрила чотири десятки шахраїв, які видурювали у громадян кошти під виглядом оформлення виграшів неіснуючих автомобілів і звільнення від кримінальної відповідальності родичів. Відтоді кількість цих шахрайств, дуже поширених у минулі роки, пішов на спад. 

Для боротьби з шахрайствами правоохоронці використовують усі можливі способи, аж до виступів у ЗМІ та розповсюдження наглядної агітації – білбордів, плакатів та листівок, яку розміщують у населених пунктах області в місцях найбільшого скупчення людей. А головне – мають сучасні технічні можливості вирахувати й задокументувати мережевого чи телефонного шахрая. А далі – досудове розслідування й перспектива провести за ґратами до 12 років.

Відділ комунікації поліції Закарпатської області

 

07 грудня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів