Про важливість вибору ефективної виборчої системи говорили в Ужгороді

Про важливість вибору ефективної виборчої системи говорили в Ужгороді
Про якість державного управління та важливість вибору ефективної виборчої системи в Україні мали змогу подискутувати студенти Ужгородського національного університету разом з представниками громадської організації «Центр UA».

 

Представник організації Андрій Андрушків  в рамках інтерактивної лекції розповів про ключові аспекти виборчої системи, а також про те, як діяльність народних обранців впливає на щоденне життя звичайних громадян.  Студенти безпосередньо взяли участь у обговоренні питань, а також подали власне бачення ефективної виборчої системи та її вплив на  державні інституції та суспільство.

Лекція відбулася в рамках всеукраїнського туру «ЗміниТИ»: Взаємодія заради змін» організованого громадською організацією «Центр UA» спільно з експертами коаліції Реанімаційний пакет реформ та аналітичного центру CEDOS, представниками Міністерства охорони здоров’я, Міністерства освіти і науки та Міністерства фінансів України. За словами організаторів, метою туру стало залучення найактивніших громадян країни до вироблення нової державної політики. «Збір та врахування позицій виконавців реформ та тих, на кого ці реформи вплинуть, має стати стандартом роботи виконавчої влади для успішної розробки та впровадження якісних змін» – відзначають учасники туру «ЗміниТИ»: Взаємодія заради змін».

Зустріч відкрила проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків Мирослава Лендьел. Вона зазначила: «Тема є дійсно цікавою та актуальною, адже ви прекрасно знаєте, що Україна хоче знову реформувати виборче законодавство. У цьому контексті важливо знати і розуміти, як реформувати виборчу систему, як зробити щоб народні обранці відстоювали наші, а не якісь інші інтереси».

Андрій Андрушків розпочав із запитання до аудиторії, чому одні політичні режими вміють ефективно управляти наявними ресурсами в країні, ведуть країну до добробуту і достатку, а інші – ні: «Цитуючи відомих дослідників Семюела Хантінгтона, Дугласа Норта – не є важливим, скільки ресурсів є у країні, а важливим є те, наскільки ефективно ними управляють. Важливо хто приймає рішення, як саме слід розпоряджатися ресурсами». Питання виборчої системи в такому ракурсі є дуже важливим, адже саме завдяки їй відбувається відбір народних обранців, які зрештою будуть мати доступ до розподілу наявних ресурсів у країні і чинитимуть реальний вплив на її подальший розвиток.

Поєднання мажоритарної і пропорційної виборчої систем із закритими списками, яке зараз діє в Україні на думку лектора є неефективним, адже часто не репрезентує реального волевиявлення українців та сприяє корупційним зловживанням. корупційним діям. «Частині українських політиків потрібні зміни у виборчому законодавстві, частині ні. Але зміни повинні відбуватися не тоді, коли  запит у еліт, а тоді, коли є  запит у суспільства. Сьогодні в нас лекція для того, щоб зрозуміти, наскільки   важливими є вибори, виборчий процес. Щодо підкупу на виборах, то ви повинні чітко розуміти –  один депутат за свою каденцію розпоряджається надходженнями від одного домогосподарства в розмірі 200 тисяч гривень. Це одна людина дає змогу розпоряджатися таким ресурсом народному обранцю. Депутат, який купив голоси під час виборчої кампанії потім намагатиметься їх відбити.  Відтак, він вирішуватиме питання не своїх виборців – студентів, фермерів, представників малого та середнього бізнесу, а працюватиме на свою користь» - зазначив Андрій Андрушко.

Під час лекції наголошувалося, що дуже важливим фактором  є загальнонаціональне, широке обговорення у процесі вироблення важливих політичних рішень. Цей шлях, хоча й тривалий у часі, але дозволяє уникнути чималої кількості прикрих помилок, які можуть виникнути, якщо важливі політичні рішення приймаються швидко та емоційно.  В ході інтерактивної лекції відбулася жвава дискусія зі студентами щодо шляхів створення більш ефективних виборчих правил, які б могли здійснити ефективну ротацію  політичних еліт в країні та зробити владу дійсно підзвітною своїм громадянам.

Олексій Шафраньош

Інформаційно-видавничий центр УжНУ

 

08 грудня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів