В Ужгороді говорили про новітні технології та парадигму взаємодії людини з машиною

В Ужгороді говорили про новітні технології та парадигму взаємодії людини з машиною
В Ужгороді, за ініціативи Агенції регіонального розвитку Закарпатської області та Креативних індустрій територій, відбулася зустріч, під час якої говорили про нову парадигму взаємодії людини з машиною, використання новітніх технологій у збереженні архітектурної та історичної спадщини Закарпаття.

 

Основні механізми – застосування дрон-технологій, а також – віртуальної і доповненої реальності.

 «В Україні зараз є потреба в тому, щоб зберегти те, що існує, щоб поширити цю інформацію за допомогою сучасних технологій.  В тому числі зараз починаємо говорити про Ужгородський замок. Ми знаходимося на старті проекту створення цифрових моделей і формування основи цифрової трансформації цього об’єкту в майбутнє», - коментує Валерій Яковенко (Київ)  – співзасновник компанії «Drone.ua”.

Створення 3D графіки, яка перетворється на 3D модель й надаліопрацьовується, надаєможливості не тількизбереження культурного та історичногонадбання, а й інструментінтерпритації нового і старого світу.

AR – це поєднання реального світу і нашарування а ньоговіртуальнихзображень – голограм. Тут користувачможеспостерігатиреальнесередовище, у якомузнаходяться, тоді як у VR – перебуваєповністю у 3D згенерованомусвіті.

Як зазначаєнімецькийінститутдослідженнявіртуальноїреальностіDeutschesInstitutfurVirtualReality, у найближчі роки цятехнологіяпроникне в усісферилюдськогожиття та достеменнозмінитьїх.

«Тут мають бути партнери – це не тільки ініціатори, а й -  підтримка держави та бізнесу. Це може бути робота, в основу якої закладена не тільки матеріальна вигода, а дещо більше. Це непоганий вклад тих, хто має фінансову стабільність - у майбутнє. Зокрема – у освіту та промоцію краю». – додає Кирил Покутний (Київ) – співзасновник лабораторії VR і AR «SensoramaLab», автор проекту «Чорнобиль 360».

«Агенція регіонального розвитку Закарпатської області має провідну місію – об’єднувати бізнес краю та створювати унікальний локальний продукт, який може вивести область на новий глобальний ринок. Проект «Збереження архітектурної спадщини Закарпаття із застосуванням новітніх технологій» може стати однією з кращих робіт подібного плану в країні. І це реальні відгуки фахівців. Якщо за це візьмуться інноваційні керівники бізнесу області, цей проект має шанс «вистрілити» на високому рівні, бо підприємці – це люди абсолютно унікальної логіки, яка вміє працювати виключно на приріст. А ми, як Агенція, готові взяти на себе роль посередників: ініціатори – бізнес – влада», - зазначив Віталій Попович – директор Агенції регіонального розвитку Закарпатської області.

«Ми плануємо цифрувати всі замки Закарпаття – це унікальні середовища історичних нашарувань цивілізаційних магістралей, що несправедливо забуті світом. Зараз ми шукаємо ключі, щоб ці споруди знову оживили територію», - додав ідеолог проекту «Креативні індустрії територій» - Євген Забарило.

 

11 грудня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів