В Ужгородському університеті відбувся семінар, присвячений пам’яті Василя Керецмана

В Ужгородському університеті відбувся семінар, присвячений пам’яті Василя Керецмана
У вівторок, 12 грудня, на юридичному факультеті УжНУ відбувся семінар «Загальна декларація прав людини як основа для сучасних державно-правових реформ, присвячений пам’яті видатного науковця Василя Керецмана (14.01.1961 - 04.12.2006). На зустрічі були присутні колеги, друзі, учні, наукові наставники Василя Юрійовича, які поділилися особистими спогадами, розповіли про вплив вченого на становлення юридичної, історичної та політичної освіти і науки в Ужгородському національному університеті.

 

Проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків Мирослава Лендьел розповіла про дружбу та довготривалу співпрацю з Василем Керецманом: «Він був першим деканом факультету суспільних наук,  що був заснований у 2006 році. Це був непростий установчий період, коли створювався підрозділ, об’єднувалися кафедри політології, соціальної роботи, загально університетські кафедри філософії, педагогіки та психології.  Василь Юрійович зумів об’єднати окремі кафедри,  людей та створити факультет, який існує дотепер. Наш колега мав надзвичайно високий показник професійної етики, завжди пам’ятав про своїх вчителів, будував добрі, людяні відносини в колективі. Це є те, що ми повинні  пам’ятати та реалізовувати  у сьогоденні».

Кандидат історичних наук,  Надія Керецман презентувала частину наукового доробку чоловіка, підручники для студентів «Правознавство», «Основи правознавства», наукові праці та статті. «Василь мав неймовірну працездатність, дуже багато читав, мав широке коло інтересів. Це могла бути філософська література, починаючи від грецьких авторів до його улюбленого  Канта, і далі – до постмодерну. Кандидатська наукова робота, що стосувалася   історичного краєзнавства на Закарпатті в ХІХ – 30-х рр. ХХ століття відзначаться легкістю стилю, широким науковим поглядом, відсутністю провінційності, містечковості, міфотворчості».

Василь Юрійович був серед перших викладачів, засновників юридичного факультету, що розпочав свою діяльність у 1993 році.  Захистивши кандидатську дисертацію, подальшу наукову роботу дослідник зосередив навколо теми державного управління, став першим доктором наук з цієї спеціальності на Закарпатті. Робота на посаді доцента кафедри державного управління визначила його майбутні наукові пріоритети і спонукала Василя Керецмана до вступу в докторантуру Національної академії державного управління при Президентові України.

 

Як зазначили учасники семінару, під керівництвом наукового консультанта професора Ніни Нижник він виконав велику роботу, досліджуючи теоретичні і практичні аспекти державного регулювання розвитку регіонів як складного феномену, властивого більшості сучасних країн. Він показав існуючий стан та основні проблеми розвитку державного регулювання розвитку регіонів, розкрив і уточнив сутність і зміст понять «регіон», «розвиток регіону», «державне регулювання розвитку регіону», «ефективність державного регулювання розвитку регіону». Вчений запропонував способи класифікації регіонів та критерії ефективності їх державного регулювання. На основі глибокого вивчення здобутків вітчизняних та зарубіжних вчених він дослідив правові засади та інституційні механізми державного впливу на розвиток регіонів, накреслив пріоритетні напрями удосконалення державного регулювання їх розвитку.

Декан юридичного факультету Ярослав Лазур наголосив, що робота Василя Керецмана крім наукової цінності мала безпосередній прикладний характер: «Василь Юрійович був передвісником сучасних змін в адміністративно-територіальній системі. Праці написані 15-17 років тому стосувалися проблематики адміністративних змін, децентралізації, яка відбувається в наш час».

 Науковий керівник кандидатської дисертації Василя Керецмана, доктор історичних наук, професор Володимир Задорожний розповів про наукову роботу Василя Керецмана: «Праць  з подібної тематики на Закарпатті не було. Вона дотепер є цінною, адже побудована на великій монографічній літературі, джерельній базі, в яку включені роботи, починаючи з Михайла Лучкая (перша половина ХІХ століття) і закінчуючи чеською добою, 20-30 роками ХХ століття. Василь був дуже працьовитим, і не зважаючи на значний за обсягом матеріал, завершив та захистив роботу за  два з половиною роки».

Кандидат юридичних наук Володимир Галас згадуючи часи спільної роботи з Василем Керецманом розповів: «Він був чудовим педагогом, починаючи ще з підготовчих курсів, надзвичайно ерудованим науковцем. Риса, яка його характеризувала – це честь. Є вислів латинською: «Telam honoris crassiorem», що означає «честь має бути з міцної тканини». У Василя вона була міцна, як канат, він був офіцером  і його слово було словом честі».

Ярослав Лазур відзначив, що роботи Василя Юрійовича є людиноцентричними, основою їх є концепція прав людини як фундаментальної цінності, а завдання адміністративного апарату - передусім сервісні функції, перш за все він повинен бути зручним та доступним для людей.

На семінарі була виголошена ідея про видання бібліографічного збірника праць науковця, а також продовження наукових досліджень в тих сферах, які започаткував у закарпатській юридичній науці Василь Керецман.

Інформаційно-видавничий центр УжНУ

 

13 грудня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів