Як добре водії-закарпатці знають правила поведінки на дорогах

Як добре водії-закарпатці знають правила поведінки на дорогах
Регламентовані і неофіційні.

 

1. Третина українців знають, коли стоянка автомобіля на тротуарах допустима 

Українські водії перевірили, наскільки добре вони знають правила дорожнього руху, які мають важливе соціальне значення та зачіпають права інших учасників руху. В онлайн-тестуванні, проведеному з 20 листопада по 7 грудня в рамках Національної інформаційної кампанії H-Road, взяли участь 2277 інтернет-користувачів України. Результати засвідчили:

  • Тільки 34% водіїв пам'ятають, що паркувати легкові автомобілі та мотоцикли на краю тротуарів дозволено тільки в місцях, де для руху пішоходів залишається щонайменше 2 метри, а також на ділянках, позначених відповідними дорожніми знаками;
  • 64% автомобілістів знають, що мінімальна відстань для зупинки транспортного засобу (ТЗ) біля пішохідного переходу – 10 метрів по обидва боки (як у населеному пункті, так і за його межами);
  • 56% респондентів не обізнані про те, що паркувальні місця для інвалідів призначені винятково для авто, якими управляє або в яких перебуває людина з інвалідністю;
  • 65% автомобілістів пам'ятають, що при наближенні транспортного засобу з увімкненим проблисковим маячком синього кольору та спеціальним звуковим сигналом водії зобов'язані поступитися йому дорогою та забезпечити безперешкодний проїзд;
  • 70% опитаних знають, що при наближенні ТЗ з увімкненим проблисковим маячком червоного кольору водії інших автомобілів на дорозі без розділової смуги зобов'язані зупинитися біля правого краю проїзної частини (на правому узбіччі).

Обов'язок кожного водія – не тільки забезпечувати безпеку на дорозі, але і не ставати перешкодою спеціальним службам у наданні допомоги людям, які не перебувають в безпосередній близькості. 30% водіїв, не обізнаних про дії, які необхідно вжити при наближенні автомобіля з увімкненими проблисковими маячками, все-таки варто замислитися про важливість правильної поведінки та згадати правила. Створення безпечних умов для переходу проїзної частини пішоходами – не менш значуще зобов'язання, яке покладене на автомобілістів. Адже авто, яке стоїть дуже близько до пішохідного переходу, обмежує огляд для інших водіїв, які можуть вчасно не побачити пішоходів, що вже рухаються по «зебрі».

Кампанія H-Road, ініційована «Хюндай Мотор Україна», просить водіїв неухильно дотримуватися всіх ПДР. Навіть ті правила, порушення яких на перший погляд може здатися безневинним, при детальному розгляді впливають на комфорт, безпеку та життя інших людей.

2. 8810 порушень паркування тільки за місяць

У листопаді 2017 року співробітники Патрульної поліції України зафіксували 8810 випадків порушення правил парковки, зупинки і стоянки ТЗ, з них 1501 – на місцях, призначених для людей з інвалідністю.

H-Road нагадує, що автомобіль, припаркований у відповідності з правилами та дорожніми знаками, не тільки забезпечує зручність та безперешкодне пересування по проїжджій частині та тротуарах, а й впливає на рівень безпеки на дорозі. А шанобливе ставлення до особливих потреб людей з інвалідністю – обов'язок кожного відповідального водія.

3. Неповага б'є по гаманцю – переконливі цифри

Недотримання правил паркування може загрожувати не тільки невдоволенням оточуючих – за це передбачено цілком реальне покарання: охочі зупинитися на місцях, призначених для людей з інвалідністю, можуть заплатити штраф 1200–1700 грн, при цьому комунальним службам дозволено евакуювати авто порушника.

Зупинка і стоянка в недозволеному місці теж може обійтися недешево – від 510 до 680 грн. Таким чином, автомобіліст, який знехтував правилами та інтересами інших людей, лише за 1 випадок порушення може заплатити вартість картки на цілий місяць парковки в спеціально відведених місцях.

100 зайвих метрів для здорової людини – хвилина ходьби, для інваліда – часто непереборна відстань. Так само як і автомобіль, залишений на тротуарі або смузі для громадського транспорту, може ускладнити чи заблокувати пересування великої кількості людей. І поки абсолютна більшість водіїв цього не усвідомлюють, значний розмір штрафу – виправданий захід. На Заході навіть прийнято надавати підтримку поліції у боротьбі з такого роду порушниками. Сигнали про неправильно припарковані авто, що надходять від перехожих та інших автомобілістів, уже давно стали нормою.

 

4. Приєднуйтесь до H-Road і підтримайте українських паралімпійців

Своїми активностями Національна інформаційна кампанія H-Road прагне до створення в Україні такого автомобільного співтовариства, в якому кожен водій проявляє свідомість і повагу, прагне дотримуватися правил не під загрозою штрафу, а з моральних принципів і соціальних мотивів.

Дотримання правил паркування і зупинки, а також надання переваги руху автомобілям із увімкненими проблисковими маячками не тільки полегшує пересування інших учасників дорожнього руху, а й демонструє людяність, толерантність та вихованість водія.

У рамках кампанії H-Road кожен автомобіліст може висловити свою відданість ідеї цивілізованого та відповідального водіння за допомогою спеціально розробленої атрибутики з символікою проекту. Придбати стікери та аксесуари можна в дилерських салонах «Хюндай». Усі кошти від реалізації атрибутики будуть спрямовані на підготовку національної паралімпійської збірної України до наступних Паралімпійських ігор.

Прес-служба Національної інформаційної кампанії H-Road:

Євген Скачко (e-mail: [email protected], тел.: 050 386 98 85),

Марина Куземко (e-mail: [email protected], тел.: 050 387 63 89).

 

14 грудня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів