Ювілейне обласне свято закарпатських словаків "відгриміло" в Ужгороді

Ювілейне обласне свято закарпатських словаків "відгриміло" в Ужгороді
У суботу, 16 грудня, в м. Ужгороді в приміщенні Закарпатського обласного театру ляльок «Бавка» відбулося традиційне, ювілейне 20-е обласне свято під назвою «Словацький бетлегем 2017», яке, як і всі попередні, було організоване культурно-освітньою організацією «Матіца Словенска» на Україні (голова – Й.Й. Гайніш).

 

         В рамках цього свята традиційно проводиться конкурс за трьома номінаціями: «Кращий словацький бетлегем»,  «Кращий колектив словацьких колядників» і «Кращий колектив, що здійснює постановку театралізованої різдвяної сценки на словацькій мові». В  цьому  році  у святі взяло участь 14 колективів з різних місцевостей Закарпаття, де компактно проживають словаки та 2 колективи із Словаччини (загальна кількість –202 учасники).

         Перед початком свята всіх присутніх тепло привітали:  Генеральний консул Словацької Республіки в м. Ужгороді  Мірослав Мойжіта, начальник  управління національностей та релігій Закарпатської обласної державної адміністрації Йосип Резеш, який також зачитав вітання від голови ОДА Геннадія Москаля, директор Дому Матіци Словенскої в м. Міхаловце (Словаччина) Еміл Чурма, голова культурно-освітньої організації «Матіца Словенска» на Україні  Йосип Гайніш.

         На запрошення «Матіци Словенскої» в конкурсній програмі взяли участь: в номінації «Кращий словацький бетлегем» - бетлегемці римо-католицької парафії с. Т.Ремета Перечинського району  (керівник Марія Гапак), колектив «Бетлегемці» с. Довге  Іршавського району (керівник Василь Сливка)  і два колективи «Бетлегемці» з с.Анталовці Ужгородського району   (керівник Володимир Вербовські);  в номінації «Кращий колектив словацьких колядників» - народний вокально-хореографічний ансамбль «Словенка» дитячої школи мистецтв  смт. Середнє Ужгородського району  (керівник Софія Симочко), ансамбль «Ружічка» ЗОШ І-ІІІ ст. №4 м.Ужгорода (керівник Людмила Капральова, концертмейстер Михайло Бровді) і народний вокальний ансамбль «Ліптаці» смт. В.Березний (керівник Марія Микита);   в номінації «Кращий колектив, що здійснює постановку театралізованої різдвяної сценки на словацькій мові» - колектив «Сторожницькі віншовники» ЗОШ І-ІІІ ст. с. Сторожниця Ужгородського району  (керівник Беата Сливка),  колектив 3-го класу ЗОШ І-ІІІ ст. №4 м. Ужгород (керівник Світлана Сурова),  колектив «Гвєздічка» ЗОШ І-ІІІ ст. смт. Середнє Ужгородського району (керівник Габріела Мазютинець),  колектив «Домінік» римо-католицької парафії с.Кольчино (Фрідєшово) Мукачівського району (керівник сестра Марія Черніцка) і колектив «Гвєздічка» Великоберезнянської гімназії (керівник Лідія Юрик).

         За підсумками конкурсу, у номінації «Кращий словацький бетлегем» перші місця було присуджено колективам   з  с. Т.Ремета  і с. Довге,  другі місця - двом бетлегемам  з с. Анталовці. У номінації «Кращий колектив колядників» перше місце було присуджено ансамблю «Словенка»,  другі місця посіли ансамблі  «Ліптаці» і «Ружічка».  У номінації «Кращий колектив, що здійснює постановку театралізованої різдвяної сценки на словацькій мові»  перемогу  святкували  колектив  «Сторожницькі віншовники» і колектив ЗОШ № 4 м. Ужгорода; друге місце розділили колектив «Гвєздічка» ЗОШ І-ІІІ ст. смт. Середнє,  колектив «Домінік»  і  колектив «Гвєздічка» Великоберезнянської гімназії. 

          У програмі свята також брали участь гості – колективи «Брас-квінтет» (керівник Павол Гойдіч)  і «Флауто Кантабіле» (керівник Іванна Солянікова) з дитячої школи мистецтв м. Міхаловце  (Словаччина).

         З успішним виступом усіх переможців привітали голова культурно-освітньої організації «Матіца Словенска» на Україні Й.Й.Гайніш і майстерний ведучий конкурсної програми Янко Поханіч.

         Учасники свята були нагороджені почесними грамотами Закарпатської обласної державної адміністраці , дипломами культурно-освітньої організації «Матіца Словенска» на Україні  і  подарунками від Закарпатської ОДА,  Дому Матіци Словенскої в м. Міхаловце  та Матіци Словенскої на Україні.  На закінчення всі присутні виконали словацькою мовою колядку „Тиха ніч” Ф.Грубера.

О.М.Ленарт, директор Середнянської ДШМ

 

18 грудня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів