Студенти-медики УжНУ допомагають ужгородцям уникнути церебро-васкулярних та серцево-судинних захворювань

Студенти-медики УжНУ допомагають ужгородцям уникнути церебро-васкулярних та серцево-судинних захворювань
16 грудня студенти ІV–V курсів медичного факультету УжНУ організували акцію з профілактики церебро-васкулярних та серцево-судинних захворювань. Захід відбувся в місцевому торговому центрі «Дастор».

 

Акцію вдалося провести за підтримки й участі членів Всеукраїнської молодіжної асоціації студентів-медиків UMSA-Uzhhorod, Закарпатського обласного центру нейрохірургії та неврології, лікарів-ендокринологів обласної клінічної лікарні, а також за спонсорського сприяння компанії виробників глюкометрів Bionime та обласного Центру здоров’я.

Для заходу молодь обрала саме це місце, адже погодні умови змушували організувати акцію в закритому приміщенні. Чимало відвідувачів, які заходили до ТЦ по продукти й інший крам, цікавилися ініціативою студентів і долучалися до анкетування.

Від самого початку акції й до її завершення потік охочих перевірити стан здоров’я майже не вщухав. Більшість людей, що підходила до студентів, – люди старшого віку – від 50 років і вище, тобто якраз основна група ризику вказаних хвороб.

Докладніше про акцію розповів один із її організаторів, студент VI курсу медичного факультету Олександр Голубенко:

– Мета акції полягає в тому, щоб виявити в людини ризик церебро-васкулярних та серцево-судинних захворювань. У сонних артеріях є атеросклеротичні бляшки, які мають властивість руйнуватися, уламки бляшки потрапляючи в мозок закупорюють кровотік у судинах, що нерідко призводить до інсульту. Ступінь розвитку серцево-судинних захворювань напряму залежить від рівня артеріального тиску. Підвищений рівень цукру в крові є одним із предикторів не лише діабету, а й інших подібних недуг. Сьогодні ми вимірюємо артеріальний тиск, рівень цукру та проводимо УЗД сонних артерій. Це допоможе звернути увагу людини на стан її здоров’я, а в майбутньому з власної ініціативи запобігти розвитку чи прогресуванню недуги.

Протягом акції студенти фіксували кількість відвідувачів за допомогою спеціальних анкет. У них також містилися питання, спрямовані на виявлення ризику діабету 2-го типу. Надалі, як розповів Саша, буде можливість використати здобуті дані для написання наукової статті на відповідну проблематику.

Така акція стала вже другою для студентів-медиків. Започаткували низку таких заходів активісти ще минулого року. Надалі планують проводити їх регулярно. За словами організатора, практика свідчить, що більшість людей не стежить за своїм здоров’ям, адже просто не має для цього часу. За допомогою акції в охочих є можливість дізнатися про ризики захворювань та уникнути їх.

Антоніна Чундак

Медіацентр УжНУ

 

18 грудня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів