17 миттєвостей 2017-го, або найяскравіші події року в Ужгородському університеті

17 миттєвостей 2017-го, або найяскравіші події року в Ужгородському університеті
Наприкінці року, що минає, згадуємо найцікавіші і найважливіші події, які сталися в Ужгородському національному університеті. Відзначимо, що більшість із них є стратегічно важливими для подальшого розвитку університету, адже цього року закладено основу для багатьох проектів, від успішності яких без перебільшення залежатиме майбутнє вишу. Найяскравіші події року подано не в рейтинговій, а у хронологічній послідовності.

 

1. УжНУ здобув ґрант програми «Горизонт-2020». В рамках проекту, який передбачає фінансування в обсязі понад 3 мільйони євро, партнерами науковців-фізиків із кафедри твердотільної електроніки з/с інформаційної безпеки стали науковці з Італії, Швеції, Бельгії, Нідерландів, Німеччини, Великої Британії.

2. В університеті створено Міжнародну асоціацію випускників УжНУ. Її мета – об'єднання зусиль випускників усіх поколінь для розвитку університету. Менш ніж за рік роботи до асоціації вступили сотні випускників УжНУ, які зараз живуть і працюють по всьому світу. 

3. Здобутки УжНУ репрезентовано у Варшаві на XXVII Міжнародній освітній виставці «Перспективи 2017». На запрошення Міносвіти Ужгородський національний університет увійшов до числа 11 вишів, які представляли Україну 35 тисячам польських школярів, випускників, студентів та їх батьків.

4. Колектив авторів Ужгородського національного університету (хімічний факультет) став лауреатом премії Президента України для молодих вчених. Крім того, 2 проекти науковців УжНУ, які перемогли на цьогорічному конкурсі наукових робіт молодих учених, відібрані для фінансування за кошти державного бюджету України.

5. Успішний рік для факультету інформаційних технологій. Команда УжНУ здобула «срібло» у півфіналі чемпіонату світу з програмування й виборола Кубок України. Також програмісти університету успішно виступили у світовому фіналі студентських команд ACM-ICPC World Finals 2017 (США).

6. Фінал конкурсу студентської наукової творчості «Стартап – УжНУ 2017». Конкурсна комісія обрала переможців із 7 проектів від молодих науковців-інноваторів з фізичного, хімічного, біологічного та географічного факультетів. Перемогу здобули фізики, а одним із стартапів авторства студентів хімічного факультету уже зацікавилися у … Бразилії.

7. УжНУ розпочав співпрацю з мюнхенським Університетом Фрезеніуса. Досягнуто домовленості про скорочене навчання за програмою подвійних дипломів та участь у спільних практичних дослідницьких проектах. Перший проект уже реалізовано: німецько-українська команда студентів-економістів розробила унікальну маркетингову стратегію для компанії «Фішер-Мукачево».

8. УжНУ – в двадцятці кращих ВНЗ України. Оновлені результати консолідованого рейтингу вишів України засвідчують покращення позицій університету. У 2017 році Ужгородський національний університет посідає 20 позицію серед 293 вітчизняних закладів III-IV рівнів акредитації.

9. На фізичному факультеті відбувся перший на Закарпатті та один із перших в Україні міжнародний захист дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата фізико-математичних наук (доктора філософії). Керівниками роботи випускника УжНУ стали член-кореспондент НАН України, доктор фізико-математичних наук, професор Юліан Височанський та доктор фізико-математичних наук, професор Альберто Олеага з Університету країни Басків (Більбао, Іспанія).

10. Підписано меморандум про співпрацю між юридичним факультетом УжНУ та авторитетною Європейською організацією публічного права. Ужгородському національному університету запропоновано членство у цій організації. Також УжНУ отримав пропозицію відкрити представництво Європейської організації публічного права в Ужгороді – першим на Західній Україні.

11. Студентська подорож Європою. Майже 100 студентів УжНУ під час 5-денної поїздки, організованої профкомом студентів та Студрадою УжНУ, відвідали столиці Франції та Австрії, а також побували в італійському Мілані.

12. Філологи й програмісти УжНУ виконують науковий проект, аналогів якого немає в Україні. В університеті створюють інтерактивну карту діалектів української мови, що має бути розміщена на сайті створеного з ініціативи академіка Василя Німчука і вперше презентованого саме в Ужгороді Товариства шанувальників і захисників говорів української мови. Розробка програмістів УжНУ уже зацікавила Інститут чеської мови Чеської Академії наук.

13. Підписано Меморандум про порозуміння та співпрацю між УжНУ та Ужгородською міською радою щодо виконання спільних проектів і програм розвитку. Серед напрямів співпраці, зафіксованих у Меморандумі, - стажування студентів та взаємне залучення мерії і вишу до проведення громадських, соціальних, благодійних, культурних та спортивних заходів, що відбуваються у місті; реалізація спільних проектів та програм у сферах освіти, науки, технологій, інновацій, розвитку молодіжного руху задля інтегрованого розвитку громади міста та університету.

14. УжНУ розпочав новий аграрний проект – поблизу Ужгорода створено навчально-науковий виробничий центр «Деренівка». На площі майже в півгектара висаджено перші 150 кущів двох європейських сортів винограду – Совіньйон Блан та Черсегі Фюзелеш. Центр «Деренівка» стане базою для практики і наукових досліджень студентів біологічного факультету, насамперед – майбутніх фахівців у галузі плодоовочівництва та виноградарства.

15. У рамках відзначення 72 річниці УжНУ відбулося засідання Ради Міжнародного консорціуму університетів за участі представників півтора десятка іноземних університетів, що є членами консорціуму. Виступи учасників були присвячені питанням, які стосувалися реалізації програм подвійних дипломів та інших видів академічної мобільності, а також створенню університетів інноваційного типу в контексті світових тенденцій розвитку вищої освіти.

16. Ужгородський національний університет – переможець виставкових конкурсів у Києві. У рамках ХХХII Міжнародної спеціалізованої виставки «Освіта  та  кар’єра  –  День  студента  2017», яка відбулася у Києві та зібрала представників 70 вишів з різних країн світу, УжНУ здобув гран-прі виставкових конкурсів у номінації «Науково-дослідна діяльність навчального закладу». Також наш університет отримав почесне  звання «Лідер післядипломної освіти» серед освітніх закладів України.

17. УжНУ розпочинає співпрацю з Китаєм. На Міжнародному Форумі Innovation Market підписано угоду про освітньо-наукову співпрацю між ДВНЗ “УжНУ” та Інститутом геноміки Пекіна (BGI, Beijing Genomics Institute) – одним зі світових лідерів сучасної геномної науки. Цього року на кафедрі зоології біологічного факультету відкрито нову лабораторію молекулярно-генетичних досліджень, яка в перспективі має стати базою для здійснення генетичної діагностики. Ужгородський національний університет ініціює створення потужного навчально-наукового альянсу, до якого запрошує українські та європейські виші-партнери, щоб спільно з Інститутом геноміки Пекіна розвивати одну з найважливіших наук сьогодення.

Підготував Ярослав Світлик

Фото Вероніки Кобаль

uzhnu.edu.ua

 

19 грудня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів