Дільничні у прикордонних районах Закарпаття вчать іноземні мови

Дільничні у прикордонних районах Закарпаття вчать іноземні мови
Аби не мати ніяких бар’єрів у спілкуванні з нацменшинами.

 

Віктор Піпаш вивчає румунську з часу свого призначення у селище Солотвино.

Закарпатська область – це багатонаціональний туристичний край. Єдина область в Україні, яка межує аж із трьома країнами. Така специфіка регіону вимагає від працівників поліції особливих навичок та вмінь. Показовим у цьому є селище Солотвино Тячівського району, воно має так багато специфічних характеристик, що стало чи не найвідомішим населеним пунктом Закарпаття.

Варто відзначити, що Тячівський район сам по собі особливий. Річка Тиса відділяє його землі від однієї із найколоритніших країн у світі. Невід’ємною частиною Тячівщини є румунські мова, традиції та легенди про Влада ІІІ Цепеша, якого в світі знають як Дракулу. Всі ці специфічні особливості краю впливають на вибір працівників поліції, які обслуговуватимуть район.

Начальника Тячівського відділу поліції Василь Майданик наголошує на тому, що в деяких селах на території їх обслуговування без знання мови не можна, тому в ті населенні пункти, де багато румуномовного та угорськомовного населення дільничними призначають людей, які мають бажання вчитися.

Майже 80% населення селища Солотвино – це представники національних меншин, проте Віктор Піпаш завойовував не лише їх довіру та повагу. Поліцейський народився і живе в сусідньому Рахівському районі, в селі Верхнє Водяне, проте зараз має більше друзів саме у Солотвині на Тячівщині. У населеному пункті, де мешкає більше 10 тисяч людей, із більшістю має дружні чи приятельські стосунки. Саме тому двері в селищі для дільничного завжди відкриті, а господарі осель із радістю почастують його смачною закарпатською кавою.

Дільничний Віктор Піпаш почав працювати у Солотвині ще до того, як селище стало відомим на всю Україну не лише своїми цілющими соляними озерами, але й небезпечними обвалами. З грудня 2010 року на території шахтних виробіток раз за разом стаються провали ґрунту. Поліція стала опорою і підтримкою населення у той непростий час, і допомагає людям, які не покинули насиджені місця зараз. Віктор Піпаш постійно працює і з надто безпечними туристами, які з року в рік, ризикуючи життям, намагаються потрапити до провалля заради цікавих селфі.

Відзначає цю роботу і місцева влада. Кажуть, що попри непрості умови праці: національну специфіку, кордон, який прямо впирається в межі селища, та постійний потік туристів, їх дільничний з роботою справляється на відмінно.

Сам дільничний не погоджується, що його населений пункт – один із найскладніших для роботи поліцейського на Закарпатті. Каже, що люди в Солотвині хороші, а це – найголовніше при несенні служби.

Джерело: Відділ комунікації поліції Закарпатської області

 

19 грудня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів