Про перспективи розвитку кластерних ініціатив на Закарпатті

Про перспективи розвитку кластерних ініціатив на Закарпатті
Директор Агенція регіонального розвитку Закарпатської областіВіталій Попович (Vitalii Popovych) взяв участь у Всеукраїнському Круглому Столі на тему: «Перспективи розвитку кластерних ініціатив у 2018 році. Критерії кластерів та досвід їх створення в ЄС».

 

Зустріч організована Офісом реформ Кабінету Міністрів України разом із Радою з розвитку інновацій КМУ та Міністерство економічного розвитку і торгівлі України.

«Кластеризація є однією з умов підвищення конкурентоспроможності економіки регіонів та держави у Європі. До прикладу, у економіці Фінляндії виділено 9 кластерів, вона є повністю кластеризована, економіка ж Нідерландів розбита на 20 «мегакластерів»,пріоритети ііноваціної політики депжави визначаються на основі функціонування кластерів. У Австрії діють трансграничні кластери з Німеччиною, Італією, Швейцарією, Угорщиною. Світова практика свідчить, що в остан- ні два десятиліття процес формування кластерів відбувався досить активно. В цілому, за оцінкою експертів, до теперішнього часу кластеризацією охоплено близько 50% економік провідних країн світу. Україна, а зокрема Закарпаття має всі передумови створення кластерної політики та стрімкого інноваційного, економічного та промислового розвитку. Але кластери неможливі без наявності кооперації та конкуренції між компаніями та організаціями. У стратегічному контексті істотне підвищення конкурентоспроможності економіки Закарпаття можливе ли ше за рахунок її інноваційної модернізації», - зазначив Віталій Попович (Vitalii Popovych).

Згідно домовленостей між Українським Урядом та європейською кКомісією у 2018 році Українські кластерні організації мають можливість інтегруватися до європейської та міжнародної кластерної спільноти, отримати фінансову та технічну підтримку в рамках програми сусідства ЄС за умови синергетичної кластерної політики на національному та регіональних рівнях.

Передумовою такого розвитку є тісна співпраця національних та регіональних державних і приватних стейкхолдерів, кластерних ініціатив та організацій із залучення міжнародних експертів, чіткого визначення критеріїв та поняття кластерів та узгордженої програми дій. В рамках круглого столу були визначені засади національної кластерної політики, предсавлені можливості для існуючих кластерів отримувати підтримку від Уряду України та ЄС, сформований спільний план дій на 2018 рік.

"Зі слів майже всіх спікерів, саме агенції в регіонах повинні стати ініціаторами та структурами, через які у державібуде реалізовуватися кластерна політика. Агенція регіонального розвитку Закарпатської області вже вивчає можливості створення кластерів і має близько 10-ти таких перспективних ініціатив. Ми відкриті і закликаємо до конструктивного і предметного діалогу фахівців, представників бізнесу та влади", - підсумував Віталій Попович (Vitalii Popovych).

 

20 грудня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів