Відтепер краяни можуть через суд вимагати від роботодавця виплати зарплатного боргу за будь-який час

Відтепер краяни можуть через суд вимагати від роботодавця виплати зарплатного боргу за будь-який час
І неважливо, скільки часу минуло з моменту появи боргу - місяць або п'ять років.

 

Суди нижчих інстанцій зобов'язані прийняти позовні заяви. Працівник має право вимагати від підприємства відшкодування йому всієї невиплаченої суми.

"Якщо ви звільнилися ще рік тому, але водночас не отримали останню зарплату, то через суд можна вимагати відшкодування самого боргу, а також середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні. Крім цього, можна наполягати на виплаті моральної шкоди, і таким чином додати до суми позову близько 2-5 тисяч гривень", - каже партнер адвокатської компанії "Кравец и партнеры" Ростислав Кравець.

У зв'язку з погіршенням економічної ситуації в Україні стає все більше подібних суперечок. Найчастіше бізнес не платить людям зарплати через фінансові проблеми. Рідше - через внутрішні чвари і суперечки.

"В Україні число трудових позовів стримується за рахунок практики зі сплати зарплат "у конвертах". А через мінімалки люди нечасто судяться", - наголосив партнер ЮФ "Можаев и партнеры" Михайло Можаєв.

За словами юристів, найчастіше суди стають в трудових спорах на сторону людей.

"Підприємству невигідно затягувати зарплатні суперечки з персоналом. Чим довше воно буде з цим тягнути, тим більше згодом заплатить, оскільки суди зазвичай стають на бік працівників", - прокоментувала юрист Інеса Летич.

Експерти додають, якщо мова йде про компанію, яка функціонує і має матеріальну базу, то ще можна розраховувати на виплату боргів по зарплаті. Але якщо говорити про ненадійні підприємства, то тут люди, швидше за все залишаться ні з чим.

Джерело: Погляд

 

25 грудня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів