Персональна виставка Міклоша Горонгозо відкрилася у закарпатському Севлюші

Персональна виставка Міклоша Горонгозо відкрилася у закарпатському Севлюші
На вернісажі у виставковій залі "Імпасто" у Виноградові представлено 34 полотна, які презентувала родина майстра пензля. Експозиція присвячена 80-річчю з дня народження художника, який, на жаль, не дожив до свого поважного ювілею.

 

Напередодні новорічно-різдвяних свят виставкова зала «Імпасто» порадувала поціновувачів образотворчого мистецтва відкриттям персональної виставки відомого не тільки в нашому краї, а й далеко за його межами митця – заслуженого художника  та заслуженого майстра народної творчості України, почесного члена Національної спілки художників України Міклоша Горонгозо. На вернісажі представлено 34 полотна, які презентувала родина майстра пензля. Експозиція присвячена 80-річчю з дня народження художника, який, на жаль, не дожив до свого поважного ювілею.

У вступному слові керуюча «Імпасто» Валентина Костьо коротко ознайомила присутніх із життєвим та творчим шляхом художника Міклоша Горонгозо, який народився і все життя прожив у Шаланках. Його творчість формувалася під впливом відомих митців Закарпаття. Одним із перших оцінив хист майбутнього майстра пензля Іштван Кутлан.

На своїх полотнах Міклош Горонгозо талановито, досконало і реалістично зображав околиці рідного села, портрети, життя та побут своїх односельців. Споглядаючи роботи, немов потрапляєш у вир буденного сільського життя, сповненого барвистим колоритом. Його картини на пасторальну тематику завоювали неабияку популярність не тільки на Батьківщині, а також в Угорщині, Австрії, Канаді, Ізраїлі, Румунії, Німеччині, Італії та США. Цінителі сільського живопису вважали за честь познайомитися з Міклошем Горонгозо та охоче відвідували невеличку майстерню художника, де мали змогу доторкнутися до його безмежної творчості і великого дару, подарованого Всевишнім.

На відкритті виставки своїми враженнями про унікальність і особливість представлених полотен, теплими і щирими словами про самого художника та величезне значення його творчості поділилися голова райдержадміністрації Михайло Русанюк, голова районної ради Віталій Любка, художник і друг Павло Кутлан, журналіст Василь Кіш.

Свою подяку всім присутнім висловив син художника Міклош Горонгозо (молодший), котрий розповів, що картини свого батька він планує також презентувати й в інших містах нашого краю.

В «Імпасто» ж виставка триватиме до 20 січня. Тож запрошуємо всіх насолодитися неперевершеною пастораллю Міклоша Горонгозо.

Любов ТОКАЧ, "НВ"

 

26 грудня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів