У народі звикли казати: як Новий рік розпочнеш, так його і проживеш

У народі звикли казати:  як Новий рік розпочнеш, так його і проживеш
Не секрет, що на Новий рік усі очікують дива. Мовби хтось магічний навідається та втілить у реалії усі наші забаганки.

 

Правду кажучи, багато хто вірить у те, що вже в наступному році закінчаться проблеми, у нього точно все вийде краще, аніж було: здоров’я не підведе чи поліпшиться, кар’єра піде вгору, в особистому житті пануватимуть любов і довіра, а на додачу добрий Дід Мороз обов’язково покладе під ялинку мішок грошей і путівку в кругосвітню подорож на сучасному морському лайнері. Щоби подібні побажання збувалися, народ, а він на вимисли та фантазії кмітливий, придумав безліч прикмет і забобонів, наділивши кожне з них магічними властивостями. Вважається, що якщо дотримати певні ритуали, то удача в Новому році буде неодмінно гарантована. Щоправда, прикметі вір, але перевір! Отже, пропоную вашій увазі новорічні легенди на 2018 рік! Щось із викладеного підслухано серед базарного люду, у численних відрядженнях, дещо записано від своєї матері, її подруг-односельчанок, бабусі моєї дружини, якій цими днями (30 грудня) мало б виповнитися 104 роки, але на 96-му вона пішла у небуття, так і не розказавши багато цікавих речей з минулого століття. Ще деякі нотатки з‘явилися після спілкування з старожилами нашого краю, мешканцями Стройна, Солочина, Родникової Гути, Лопушанки, Малої Мартинки, Плав‘я (на Свалявщині), іршавського Довгого тощо.

Безсумнівно, ніяке свято не перевершить Новий рік у плані веселощів і радощів. Суть навіть не в тому, що він є певним числівниковим рубежем, робить нас на рік дорослішими, старшими, досвідченішими, вважається, що це день чародійства та магії, день, коли збуваються надії й загадуються бажання. І насправді, передноворічним дням і новорічним святам притаманні свої вірування, заборони та забобони, традиції й ілюзії, фантасмагорії тощо. Варто дотриматися низки порад (вони подані у письмовій формі в цій публікації нижче), тоді у прийдешньому році у вас, шановні читачі, не буде ніяких проблем: усі дванадцять місяців, сорок вісім тижнів і триста шістдесят чотири (п‘ять) дні матимуть унікальний шанс минути не просто яскраво, але радісно, щасливо, оптимістично, у ладі з нашим світоглядом тощо! Отже, з метою цього яких учинків не можна робити та що необхідно здійснити 31 грудня або 1 січня?

У народі звикли казати: як Новий розпочнеш, так його і проживеш. Із першим днем нового року пов‘язано дуже багато ритуалів, обрядів, міфів, прикмет, повір‘їв, легенд, атрибутів, пересудів, байок, фантомів, уяв, замовлянь, у які не вірять хіба лишень затяті скептики, звичайні невігласи чи мурмили. Звісно, у народі кожен трактує їх по-своєму, тобто на свій лад. І дивного у цьому нічого немає, зокрема, є багато правил, як позбутися старих звичок, усього того, що заважало, компрометувало, ганьбило, осоромлювало. Приміром, щоби рік був фінансово вдалим, коли годинник проб‘є північ, вкиньте у келишок із шампанським монетку. Опісля третього тосту візьміть і покладіть її у надійне місце, аби носити протягом року. Важливо, аби капітал-мідяк не втратити. А ще цього січневого ранку бажано проснутися у гарному настрої та плюс до всього іншого не завадило б почути собачий гавкіт, першим побачити чоловіка, тоді протягом року кожного з родини чи компанії буде супроводжувати удача. У багатьох сім‘ях радітимуть, якщо щедрувати першим почне чоловік, а не жінка увійде до хати. Також рекомендують сходити до сусідів, знайомих, родичів і погладити по голові котика, собаку, бичка, кабанчика, індика, півня – домашню живність чоловічого роду. Неодмінно попросіть вибачення від людини, якій нанесли образу, з якою були у гніві чи знаходилися у сварці. Одним словом, не варто переносити у новий рік чи простір негативну енергію. Свято потрібно зустрічати з чистим серцем. Тоді чистими будуть справи й усі оборудки.

Ще кілька добрих порад і корисних правил. Якщо, наряджаючи ялинку, ненароком розбили іграшку – не панікуйте, ніякої трагедії не сталося. Це теж із розряду обнадійливих прикмет. Так-так, це умовний знак, гарна звістка про те, що можете отримати обіцяні боргові гроші чи матеріальну допомогу. Або ж просто таку необхідну, потрібну, корисну та важливу для вас інформацію. Відтак запам‘ятайте те, чого немає у жодному гороскопі: якщо 31 грудня ви спіткнулися на ліву ногу – до перешкод у справах, на праву – у особистому житті. Щоби прикмета не збулася, три рази покрутіться навколо себе проти годинникової стрілки та поплюйте через плече. Постарайтеся Новий рік зустріти в новому одязі, тоді він буде вдалим. Є прикмета: якщо новий рік із обновкою (нехай навіть незначною) – то щомісяця будете собі купляти щось новеньке. Не обходитимуть вас покупки, гарні новини й тоді, коли віник обв‘яжете червоною ниткою, стрічкою та у новоріччя покладете його у куток донизу ручкою. Давайте, спробуємо. А через рік згадаємо.

Певно, що Новий рік не для нудьги, бо це до туги, та й "пропишуться" тоді зневіра, депресія, відчай, скепсис тощо. Ще Петро І понад 300 літ тому запровадив правило прикрашати ялинку, увів у моду запускати феєрверки, влаштовувати маскаради та всіляко-багато веселитися. Але... Зорі і уяви підказують не гуляти в суто жіночій компанії – протягом року від «слабкої» статі не буде відбою. Ніби й добре, це – плюс для холостяків, бо можна навіть знайти своє щастя. А для чоловіків одружених – складність, що, очевидно, додасть мороки, бо чужі жони – завжди, як казав поет, велика путаниця. Затямте: не можна пришивати ґудзики – не кануть у небуття старі проблеми, а знову «прилипнуть» ті, що супроводжували у старому році. Мало хто знає, але готуючи святковий стіл, не варто накладати страви з таких тваринок, що задкують назад: раки, краби, омари. Інакше в році, що настає, повернуться всі старі справи та діла.

А це підказка для маловірів: слід проявити уважність і пильність до різного роду знахідок – хоча вони можуть підказати, що чекає вас у новому році. Навіть (і це важливо!) від дечого застерегти. Знайдете, приміром, старий ніж, не піднімайте – можете порізати руку чи порубати ногу тощо. І не обов‘язково тої миті, а згодом – у березні, наприклад, серпні чи наприкінці грудня, тобто протягом року. Якщо знайдете розбите люстерко чи гребінець – не піднімайте, бо тоді до хати накличете тривогу: прийде неочікуваний біль, навіть горе чи інша прикрість. У одній сім‘ї на свята побачили втрачене дзеркальце та підняли – протягом року померли теща і її сестра, двоюрідний брат зятя та кума однієї з невісток. Це – не стільки прикмета, як бувальщина, яка лягла до мого записника у сусідньому Довгому: її автор – 88 річний дідусь, з яким востаннє бачився у 2001-му.

Відомо, що роки бувають удалі та нещасливі, тривожні, файні, ладні, славні, позитивні. Якщо минулі 12 місяців були для вас не дуже успішними – спаліть старий календар, аби ніщо не нагадувало про труднощі, вчорашні негаразди, кепські діла. Ще одне правило, яке знали та поважали наші славні пращури: у останні години Старого року відчиніть вікно навстіж, аби він полетів геть із хати. Якраз у такі миті небо розчиняється і він піде-помчить у засвіти, прихопивши усю негативну й темну силу. А в перші хвилини після дванадцятої години привідкрийте двері – нехай зайде нова радість, добро й удача, сучасніші порядки. Порада наших пращурів: ніколи на лайте та не проклинайте старий рік – який би він не був: поганий, паскудний, чварливий, невдалий. Слід подякувати, що підніс уроки життя і кожен із нас чогось таки навчився. Поменше до рук беріть ножі – ними, як не прикро про це писати, можна "відрізати" удачу, щастя, справи, які заслуговують на схвалення. Сказане стосується інших гостро-ріжучих предметів, ножиць у тому числі.

Є повір‘я, які стосуються діток. Для прикладу, першого січня не варто плакати, бо тоді рюмсання та сльози стануть щоденним атрибутом вашої оселі. У цьому ж переліку – вередливість, неслухняність тощо. Не варто також виконувати важку та брудну роботу, адже усі 365 днів руки будуть натруджені, замащені та у мозолях. Не рекомендують і сваритися, бо тоді чвар, криків і скандалів буде більше, аніж тиші. Не займайтеся на Новий рік прибиранням, адже це може призвести до збитків, витрат тощо. Наші пращури наполягали не викидати ялинку протягом 1 січня – можна витрусити домашні радість, щастя, благодать. Якщо у новорічний день вам доведеться робити покупку, то випросіть від продавця скидку хоча б на копійку – весь час, аж до 31 грудня, не знатимете жури стосовно статків. Але тоді він круглорічно даватиме знижки усім, хто тільки заїкнеться. Неодмінно дайте кілька гривень чи поїсти жебраку (бажано з новорічного столу), він напросить вам здоров‘я. Таку просьбу, слід сподіватися, учує Всевишній. Не варто зустрічати новорічні свята з пустими кишенями – на увесь рік ви та ваша оселя приречені на злиденність. До них (кишень) варто покласти хоча б гривню або копійку (форинт, цент чи інший гріш). Зауважте: якщо у новорічну ніч небо зоряне – на врожай ягід і грибів, літо буде сонячне й тепле, а ви – багаті.

Зверніть увагу: якщо порвали святковий наряд у новорічну ніч – не суєтіться. Це – до пристрасного роману. Та, швидше за все, він виявиться скороминущим. Але не робіть це навмисне, бо не буде ані одягу, ані амурних миттєвостей. Якщо у новорічну ніч обмінятися келихами з коханою челядиною, то увесь рік вас чекатиме взаєморозуміння та любов. Потурбуйтеся, якщо ви пара та плануєте зустрічати Новий рік, одяг не повинен контрастувати один з одним за кольором – інакше вам не уникнути конфліктів. Не користуйтеся вилкою чи ложкою чоловіка – до сварки. Багато хто розповідав, що випробувано на собі. Непорозуміння можуть розпочатися уже у перших числах січня. Між іншим, перевірте вдома всю посуду, і якщо знайдете биту, надколоту чи тріснуту – викиньте ще у старому році. Словом, ні в якому разі не кладіть її на стіл, вона притягує до себе негативну енергетику. Тарілки, стакани, підсвічники, вази, бокали, чайники, глечики, горнятка з порцеляни й іншої фарфорової кераміки мають бути цілими, ідеально чистими та прозорими. А це порада для підприємців: першому покупцеві у новому році товар необхідно продати дешево, тоді вас переслідуватиме фінансовий успіх. Бажано у новий рік не йти зі старими боргами – віддавайте та нехай позичене повернуть вам. Першого січня нічого не викидайте з вікна, навіть таку дрібничку, як обгортку від цукерки, інакше увесь рік вам доведеться розгрібати чуже сміття – у прямому та переносному сенсі підбирати бруд за колегами чи діловими партнерами.

Якщо у ніч на Новий рік до вас просяться в гості, відмовляти – погана прикмета, таки доведеться відкрити двері. Наступного дня зробити прийдеться так само. У іншому випадку вам відмовлятимуть скрізь і завжди, про щоб ви протягом не попросили. Неодмінно задумайтеся над цим неписаним правилом. Ще одне: остання прикраса, знята з новорічної ялинки, повинна бути збережена. Вона має стати надійним оберегом вашої хати. Розмістіть чи повісьте її в будинку там, де вважаєте за потрібне. Той, на кому закінчилася пляшка шампанського, у Новому році має шанс щось змінити у своїй долі. Це означає, що може здійснитися найзаповітніше бажання – не пропустіть момент. Зауважте: кому у келих потрапив корок з шампанського чи шматок від нього, того чекають зміни в особистому житті: самотні обов’язково зустрінуть свою любов і можуть готуватися до весілля. А одружених чекає у сім‘ї поповнення. Одразу ж, як тільки зустрінете Новий рік, не полінуйтеся зателефонувати батькам і дітям, іншим родичам і близьким, друзям і знайомим, навіть тим, з ким не спілкувалися цілий рік. Нагадайте, що ви є, існуєте, що ви живі та здорові. А ще привітайте їх найкращими словами, але ніколи не вживайте виразів на кшталт очищення, оновлення тощо. Є ж чудові інші синоніми, тож і скористайтеся багатством української мови, чим і продемонструєте свої ораторські здібності та привітність. Ці риси, повірте, згодяться протягом усього 2018 року.

Отже, до Нового року зосталися лічені дні. Ще раз уважно перечитайте ці журналістські нотатки, які народилися не на пустому місці, а  написані з вуст реальних людей, мають під собою конкретне підгрунтя. Словом, друзі, скористайтеся їхніми порадами. Грошей це не коштує, а зиск можете мати неабиякий. Звісно, різного роду повір‘їв, забобонів, прикмет, фантасмагорійних історій існує значно більше. Усі не переказати. Та, попри усе, з Новим роком!

Петро КРУК

 

26 грудня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів