Виконком Ужгородської міськради погодив програму відшкодування відсотків за кредитами на енергозберігаючі заходи

Виконком Ужгородської міськради погодив програму відшкодування відсотків за кредитами на енергозберігаючі заходи
Програму відшкодування відсотків за кредитами, залученими населенням на впровадження енергозберігаючих заходів у м. Ужгород на 2018- 2022 роки погодили сьогодні на черговому засіданні виконкому Ужгородської міської ради.

 

Згодом її винесуть також на розгляд сесії міської ради.

Мета Програми – відшкодовувати частину відсотків за кредитами, які залучають мешканці для впровадження енергозберігаючих заходів, скажімо, на заміну вікон та дверей, встановлення рекуператорів, теплових насосів, сонячних панелей, багатотарифних лічильників, теплоізоляції стін, підвалів тощо.

I етап розраховано реалізувати в 2018 − 2020 роках, II – у 2021 – 2022 роках.

Учасники Програми – Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України, банківські установи: Закарпатське обласне управління філії АТ "Ощадбанк", Закарпатська обласна дирекція АБ «УКРГАЗ-БАНК», філія АТ «Укрексімбанк» в м. Ужгород; філія «Закарпатське регіональне управління» ПАТ КБ «ПриватБанк» і населення Ужгорода.

Кінцевою метою енергоощадної політики є скорочення витрат на утримання та експлуатацію житлових будинків та квартир. На сьогодні понад 40% від загального обсягу споживання природного газу в місті використовується населенням. За оцінками експертів, потенціал економії енергії у житлових будинках – близько 50%. Фізична та моральна зношеність конструкцій житлових будинків, внутрішньобудинкових інженерних систем, низькі теплозахисні властивості огороджувальних конструкцій призводять до значного обсягу споживання енергоресурсів. Але оскільки у людей невисокий рівень доходів та низька платоспроможність, змінити ситуацію, замінити газ на поновлювальні джерела енергії неможливо без підтримки держави та органів місцевого самоврядування.

Мешканці міста активно впроваджують заходи з енергозбереження у рамках державної програми "Теплий дім". Так, у 2016 році Закарпатською обласною дирекцією АБ "Укргазбанк" за програмою "Теплий дім" на придбання енергозберігаючого обладнання та твердопаливних котлів видано 136 кредитів на суму 3742,6 тис.грн, у 2017 році видано 147 кредитів на 4246,3 тис.грн.

Держенергоефективності відшкодовувало близько 35% тіла кредиту. Закарпатським обласним управлінням філії АТ "Ощадбанк" у 2016 році за програмою "Теплий дім" на придбання енергозберігаючого обладнання та твердопаливних котлів видано 160 кредитів на 3965,0 тис.грн, сума отриманої державної компенсації – 1350,0 тис.грн, що склало 34%, у 2017 році видано 425 кредитів на 11100,0 тис.грн, сума державної компенсації склала 2800,0 тис.грн, що становило 25% тіла кредиту.

Оскільки державна програма кредитування населення на енергоефективні заходи передбачена на перспективу, тому міська рада бере на себе зобов'язання щодо відшкодування частини відсотків за кредитами мешканцям міста Ужгород на 2018-2022 роки.

До програми додаються зразки документів – договору про співробітництво, реєстр позичальників, перелік документів для отримання відшкодування та інші.

Ужгородська міська рада. Офіційна сторінка

 

27 грудня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів