Про певні результати та подальші плани децентралізації на Закарпатті розповіли в Ужгороді

Про певні результати та подальші плани децентралізації на Закарпатті розповіли в Ужгороді
Сьогодні, 27-го грудня, в Ужгороді відбулася зустріч представників Закарпатського відокремленого підрозділу Установи "Центр розвитку місцевого самоврядування" із журналістами області. Темою зустрічі стали підсумки роботи Центру за 2017 рік та плани на наступний.

 

Як відзначив директор ЦРМС в Закарпатській області Іван Дем'янчук, кожен підрозділ обласного центру має свою тематику, якою буде посилено займатися у наступному році. Закарпаття буде працювати над темою місцевого економічного розвитку. "Будем акцентувати увагу на проектному менеджменті, зокрема, важлива увага буде приділена туризму, проведемо серію відповідних семінарів і тренінгів, особливо в ОТГ. Також буде надаватися допомога громадам, які починають свій розвиток як ОТГ. Зокрема активно будемо працювати з тими, хто подавав документи кілька разів, але так і не отримав позитивний висновок для об'єднання. Будемо робити все, аби вони в квітні змогли провести вибори. Загалом варто відзначити, що всі керівники ОТГ цілеспрямовані, знають свою роботу, це й дає результат", – зауважив Іван Дем'янчук.

Радник ЦРМС Володимир Феськов відзначив, що у 2018 році зусилля будуть концентруватися на окремих районах області: "Міжгірському, Тячівському, Великоберезнянському, Рахівському, Іршавському.  "В цих районах виявляються найбільше зацікавлення щодо процесу об'єднання. Ми, в свою чергу, радо виїжджаємо на місця, консультуємо, спілкуємося із громадою, пояснюємо переваги об'єднання тощо. Також у наступному році ми запланували щомісячні зустрічі – це буде певна платформа, яка має об'єднати та консолідувати зусилля бізнесу, місцевого самоврядування, експертів, науковці щодо децентралізаційних процесів. Щодо Перспективного плану формування спроможних громад Закарпаття, то ми маємо надію на те, що Закарпатська ОДА та рада у наступному році повернеться до питання його розгляду та прийняття".

Водночас, як відзначив експерт, у загальному рейтингу оцінки фінансової спроможності трьох ОТГ області за І півріччя 2017-го року Тячівська ОТГ зайняла високе 10 місце, Полянська входить у дві сотні кращих – 189 місце, а Вільховецька на 292 місці.

Радник Центру Микола Сюсько зупинився на питанні розробки стратегій для ОТГ. "Майже всі громади перебувають на стадії розробки стратегії, або вже затвердили їх. Тобто фактично всі громади задіяні в процес стратегування. Для того, аби ефективно управляти власними ресурсами, має бути стратегічний підхід до розвитку територій. Сільський голова перестає бути людиною, яка відповідає за поточні ремонти, а мусить мислити більш глобально. Також таке стратегічне  планування дозволяє залучити до роботи над ним не тільки депутатів та голову, але й представників громади.

Окрім того, ми допомагаємо ОТГ і в сфері проектного менеджменту, тут вже є певні результати, зокрема в Перечинській ОТГ створено відділ економіки і туризму, робота якого полягає саме у проектному менеджменті. Також доволі непогана ситуація щодо освоєння коштів інфраструктурної субвенції у розрізі інших областей. Нам вдалося швидко підготувати проекти і подати їх у Мінрегіонбуд, що дало свій результат, – повідомив Микола Сюсько.

Джерело: "Про Захід"

 

27 грудня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів