Депутати Закарпатської облради запевняють, що розглянули цьогоріч у півтори рази більше питань ніж за минулий рік

Депутати Закарпатської облради запевняють, що розглянули цьогоріч у півтори рази більше питань ніж за минулий рік
Під час другого пленарного засідання дев’ятої сесії облради головуючий Михайло Рівіс доповідав перед депутатським корпусом про роботу обласної ради за період із грудня 2016 року по грудень 2017 року.

 

Так, впродовж звітного періоду проведено 5 сесій, у т. ч. одну позачергову сесію та одне позачергове засідання сесії. Загалом відбулося 11 пленарних засідань ради, на яких розглянуто понад 450 різнопланових питань. Це більш, ніж у півтора рази як у відповідному періоді минулого скликання (для порівняння: з грудня 2011 по грудень 2012 року обласною радою VІ скликання проведено 7 пленарних засідань, на яких прийнято 249 рішень; всього за час роботи обласної  ради VІ скликання було прийнято 1373 рішення, тоді як з початку роботи цієї каденції проведено 23 пленарні засідання ради, на яких прийнято 1002 рішення).

Достатньо високою є активність відвідування депутатами обласної ради пленарних засідань – середній показник цього складає понад 50 депутатів.

У звітному періоді обласною радою розглядалося ряд програмних документів, що стосувалися діяльності різних сфер та галузей. На контролі в обласній раді перебуває 96 обласних програм, у тому числі за звітний період ухвалено 22 нові програми регіонального рівня.

Серед найважливіших: Програма економічного і соціального розвитку Закарпатської області на 2017 рік; Програма розвитку малого і середнього підприємництва в області на 2017 – 2018 роки; Програма підвищення ефективності функціонування Закарпатського обласного комунального підприємства «Міжнародний аеропорт «Ужгород» на 2017 – 2020 роки; Програма із благоустрою населених пунктів Закарпатської області на 2017 – 2020 роки; Комплексна соціально-економічна програма забезпечення молоді, учасників антитерористичної операції та внутрішньо переміщених осіб житлом у Закарпатській області на 2018 – 2022 роки тощо.

За потреби обласною радою вносилися відповідні зміни і доповнення до 58 діючих актуальних програм у частині обсягів їх фінансування та напрямків і змісту діяльності. Цей показник значно вищий (майже у три рази) за відповідний період діяльності ради минулого скликання.

Задля активізації транскордонного та міжрегіонального співробітництва обласна рада за цей період прийняла низку програм, що передбачають різноманітні заходи соціально-економічного, науково-технічного, екологічного, культурного співробітництва із зарубіжними країнами на регіональному та місцевому рівні, поглиблення співпраці, прискорення розбудови прикордонної інфраструктури, створення спільної системи захисту навколишнього природного середовища тощо. Це щорічні: Програма співробітництва між Закарпатською областю (Україна) та округом Верхня Франконія (Німеччина); Виконавчий протокол до Меморандуму про співпрацю між Закарпатською обласною державною адміністрацією, обласною радою та Кошицьким самоврядним краєм; Програма спільних дій Пряшівського самоврядного краю та Закарпатської обласної державної адміністрації, Закарпатської обласної ради; Програма фінансового забезпечення розвитку транскордонної співпраці органів місцевого самоврядування Закарпатської області.

Крім цього, на виконання відповідних домовленостей під час зустрічі керівництва трьох областей, прийнято Меморандум про міжрегіональну співпрацю між Полтавською обласною радою, Закарпатською обласною радою та Івано-Франківською обласною радою.

Окрім цього, прийняття актуального рішення «Про вступ до Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати-Україна» сприяє розвитку громад, підвищенню ефективності транскордонної співпраці та залучення додаткових коштів для розвитку регіону. Зокрема, за участі АОМС «Єврорегіон Карпати –Україна» було залучено грантові кошти на суму 50 тис. грн завдяки реалізації спільно з партнерським регіоном Верхня Франконія проектної заявки «Підвищення кваліфікації лікарів, а також психіатрів із Закарпатської області».

На 2018 рік з німецькими партнерами намічено нові теми співпраці у рамках програм міжнародної технічної допомоги.

Спільні напрацювання щодо розширення співпраці з чеськими регіонами – Краловоградецьким та Устецьким краями – увінчалися успіхом: підписані двосторонні договори про співпрацю. Також прийнято відповідне рішення обласної ради про встановлення партнерства з Югоморавським краєм Чеської Республіки.

Обласна рада і надалі працює у напрямку розвитку ділової прикордонної інфраструктури, поглиблення міжнародного й транскордонного співробітництва та співпраці між місцевими і регіональними громадами країн-сусідів. Внаслідок цього протягом звітного періоду спільно із зарубіжними партнерами реалізовано більше 10 інвестиційних проектів. У цьому напрямку здійснюється багато промоційних заходів, впроваджуються нові ініціативи.

Зокрема, депутати підтримали вкрай потрібне для подальшого розвитку транскордонної співпраці рішення щодо управління комунальним підприємством «Агентство регіонального розвитку та транскордонного співробітництва «Закарпаття» Закарпатської обласної ради», яке уже приносить перші практичні результати.

Так, у цьому році у рамках співпраці з Асоціацією органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати-Україна» виграно проект «Світ Карпатських Розет – заходи для збереження культурної унікальності Карпат», котрий реалізовуватиметься у рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014 – 2020 (загальна сума проекту для українських партнерів складає близько 7 млн грн). Зокрема, у рамках проекту здійснюватиметься будівництво амфітеатру та конференц-зали у с. Колочава Міжгірського району.

Прес-служба Закарпатської облради

 

28 грудня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів