Завдяки тісній співпраці з Устецьким краєм, закарпатці зможуть оформляти візи у Чеському домі в Ужгороді

Завдяки тісній співпраці з Устецьким краєм, закарпатці зможуть оформляти візи у Чеському домі в Ужгороді
Звітуючись перед депутатами про річну роботу облради, Михайло Рівіс наголосив, що одним із важливих напрямків її діяльності є питання співробітництва між територіальними громадами та владою європейських країн. За цей період проведено низку заходів, спрямованих на розвиток громад, підвищення ефективності транскордонної співпраці та залученню додаткових коштів для розвитку регіону.

 

Тривала робота із поглиблення міжнародної співпраці дала можливість додатково залучити кошти для соціального розвитку територіальних громад області у вигляді технічної допомоги з регіональних європейських фондів на виконання проектів у навчальних та соціально-культурних закладах.

Активізовано також роботу, спрямовану на поглиблення міжнародної співпраці і з угорськими партнерами. Майже 100 проектів із енергозбереження, капітального ремонту установ соціальної сфери загальною вартістю більше 30 мільйонів гривень реалізовано за останні три роки спільно з угорськими партнерами в рамках програми Східного партнерства.

Так, цьогоріч Закарпаття отримало від уряду Угорщини гуманітарний вантаж із хірургічними інструментами та іншими засобами медичного призначення вартістю 405 тисяч євро. Упродовж останніх двох років з ініціативи резидентів та лікарів Семелвейської університетської клініки та за підтримки уряду Угорщини було проведено скринінгове обстеження стану здоров’я жителів 15 населених пунктів Закарпаття.

Наші угорські сусіди повністю забезпечили Закарпатський край необхідними дитячими вакцинами, які були відсутні, або їх було у недостатній кількості у лікарнях. Також цього року обласна лікарня ім. Андрія Новака отримала з Угорщинирозчини для перитонеального діалізу для хворих з хронічною нирковою недостатністю на суму 750 тисяч гривень.

За сприяння Комітету Регіонів ЄС, Уряду Угорщини, згідно з рішеннями Загальних зборів Саболч-Сатмар-Березької області Угорщини та Закарпатської обласної ради діє Європейське об’єднання територіального співробітництва з обмеженою відповідальністю ТИСА (Tisza EGTC), презентація якого відбулася у травні в сесійній залі Закарпатської облради. Завдяки цьому територіальні громади Закарпаття отримали унікальну можливість співпрацювати з ЄС у новому форматі задля впровадження економічних, інвестиційних, екологічних, інфраструктурних та культурно-освітніх проектів.Наразі відкрито конкурс Євросоюзу щодо фінансування проектів у галузі охорони навколишнього середовища: Закарпатська область та область Саболч-Сатмар-Берег вже подали спільну заявку на перше коло конкурсу Програми ENI CBC 2014 – 2020 Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна для отримання гранту у сфері поводження з твердими побутовими відходами.

Крім цього, в процесі підготовки – низка важливих інвестиційних проектів, які будуть реалізовані через Tisza EGTC. Так, у найближчих планах впровадження на Закарпатті унікальної медичної установи – одноденної хірургії. Про це домовились під час чергової робочої зустрічі в Ужгороді представники ЄОТС ТИСА, Закарпатської обласної ради, Угорського центру розвитку та Центру охорони здоров’я міста Будаорш, підписавши Рамкову угоду про співпрацю між Угорським центром розвитку та ЄОТС ТИСА, яку скріпили своїми підписами Антал Кішш, виконавчий директор Угорського центру розвитку та Оскар Шестак, голова ЄОТС ТИСА.

Також активізовано заходи, покликані зробити тіснішим співробітництво у словацько-українському транскордонному регіоні, зокрема у сфері планування прикордонного розвитку шляхом запровадження спільного інноваційного процесу. Як приклад, партнери з АРР «Закарпаття» Закарпатської обласної ради та АРР «Кошіце» успішно реалізували проект транскордонного співробітництва «Ув’язка та інноваційний підхід до планування розвитку транскордонного словацько-українського регіону», який охоплює Великоберезнянський, Перечинський та Ужгородський райони, у Словаччині – Кошицький і Пряшівський краї.

Розвивається транскордонна співпраця із румунськими партнерами. Так, у серпні керівники Закарпаття обговорили спільні пріоритетні інвестиційні проекти з головою повітової ради Сату-Маре Чобо Потокі. Порушувалися такі ключові питання: зелений туризм, розбудова прикордонної інфраструктури, введення спільних туристичних маршрутів, збереження навколишнього середовища, функціонування аеропорту «Ужгород» тощо. Також перемовини стосувалися будівництва сміттєпереробного заводу: румунські колеги ділилися набутим досвідом із переробки та спалювання твердих побутових відходів на території повіту Сату-Маре. Підписано Програму спільних дій Закарпатської ОДА, префектури повіту Марамуреш та префектури повіту Сату-Маре на 2018 рік.

Обласною радою спільно з виконавчою владою здійснюються кроки з налагодження співпраці і з польськими партнерами. Влітку обговорено з цими європейськими сусідами, як прискорити завершення будівництва туберкульозного диспансеру на Тячівщині та мінімально знизити захворюваність туберкульозу на Закарпатті із впровадженням інноваційних європейських підходів до лікування. З цією метою планується введення в дію сучасних мобільних діагностичних кабінетів, що передбачено в рамках реалізації Програми транскордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства «Польща-Білорусь-Україна 2014 – 2020 роки». Загалом для реалізації проекту передбачено 6,4 млн євро. У цьому році облрада вже виділила 3,2 млн грн для підготовки проектно-кошторисної документації із завершення будівництва туберкульозної лікарні та необхідних документів по облаштуванню приміщень сучасним медобладнанням, у тому числі комп’ютерною томографією. У результаті таких зустрічей стала більш зримою також перспектива відкриття на закарпатській ділянці українсько-польського кордону пункту пропуску «Лубня-Волосате».

Під час зустрічі у червні голови Закарпатської облради Михайла Рівіса з німецькою делегацією з м.Дрезден, саксонські парламентарі зацікавилися розбудовою прикордонної та дорожньої інфраструктури Закарпаття.

А під час зустрічі керівництва області з Надзвичайним і Повноважним Послом Республіки Хорватії Томіславом Відошевічем в Україні йшлося про відкриття Почесного консульства Хорватії в Закарпатській області та підтримку намірів активізувати співпрацю.

- Завдяки налагодженій співпраці та підписанню угоди з Устецьким краєм, нам вдалося разом з чеськими партнерами вирішити пріоритетне питання щодо відкриття Чеського дому в Ужгороді, яке заплановано на 15 січня 2018 року. Тут закарпатці зможуть оформляти візи і не їздити до Львова, - резюмував Михайло Рівіс.

Прес-служба Закарпатської облради

 

29 грудня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

  1. Олег 2017-12-29 / 17:15:18

    беде економія 390 грн