Закарпатські СБУшники у 2017-му показали вагомі результати

Закарпатські СБУшники у 2017-му показали вагомі результати
Співробітники регіонального Управління Служби безпеки України впродовж 2017 року провели низку успішних операцій, зокрема спрямованих на протидію російській гібридній агресії.

 

Так, оперативники CБУ попередили російську провокацію, направлену на штучне розпалювання міжнаціональної ворожнечі в Закарпатській області. Структури країни-агресора планували використати конференцію представників нацменшин, що мала відбутися в Ужгороді, для оголошення закликів про надання області автономного статусу. Такі провокативні гасла мали зіштовхнути патріотичні сили із представниками національних меншин краю.

Російська сторона також планувала залучити «проплачених» псевдоактивістів для інспірування сутичок і протистояння з правоохоронними органами. Співробітники СБУ затримали чоловіка, який мав забезпечити відеозйомку провокацій в Закарпатті. Оперативники спецслужби встановили, що за 10 тисяч гривень він отримав замовлення на підготовку відповідних матеріалів від особи, яка користується телефоном російського оператора стільникового зв’язку. За інформацією правоохоронців, він неодноразово виконував замовлення своїх «кураторів» з РФ.

Під час досудового розслідування слідчі регіонального Управління СБУ довели причетність до діяльності на шкоду національній безпеці ще одного громадянина України. Обом зловмисникам були оголошені підозри у державній зраді. Відповідні кримінальні провадження були направлені до суду.

Співробітники регіонального Управління СБ України також викрили агентурну мережу російських спецслужб, організатори якої вербували на території РФ закарпатських заробітчан для участі у проплачених «акціях». Уже розпочаті процедури заочного засудження осіб, підозрюваних у вчиненні злочинів проти національної безпеки нашої країни.

Оперативники спецслужби встановили, що у Москві під прикриттям громадської організації російські спецслужби вербували мешканців Закарпаття. Під час фейкових «семінарів» та «конференцій» куратори відпрацьовували з жителями регіону завдання, зокрема щодо проведення агітації на підтримку автономізації Закарпатської області. Співробітники Управління СБУ задокументували протиправну діяльність одного з керівників громадської організації – колишнього співробітника спецслужб РФ. Правоохоронці встановили, що у 2015 році він завербував декількох мешканців краю, які за гроші погодилися брати учать у перекритті доріг, проведенні акцій проти мобілізації, а також мітингів на підтримку автономізації області та створення фейкової республіки «Підкарпатська Русь». Куратор передавав агентам інструкції, в яких описувалися деталі організації необхідних Кремлю «заходів», зокрема місця проведення, кількість людей, тексти гасел та вимог. Дії громадянина РФ слідчі Управління СБУ в Закарпатській області кваліфікували за ч. 3 ст. 110-2 (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України) та ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) Кримінального кодексу України. Відповідне кримінальне провадження перебуває в суді за процедурою заочного засудження фігуранта, оскільки він переховується на території РФ.

Ще одну процедуру заочного засудження розпочали співробітники СБУ стосовно самопроголошеного «командувача русинської народної армії», підозрюваного у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України. Зловмисник раніше вже притягався до кримінальної відповідальності за діяльність на шкоду нашій державі. Він тривалий час переховується від правосуддя у РФ. Йому загрожує від п’яти до десяти років ув’язнення.

Слідчі Управління СБ України в Закарпатській області також скерували до суду обвинувальний акт для заочного засудження самопроголошеного "прем’єр-міністра" фейкової республіки, який так само переховується від правоохоронних органів на території Росії.

У 2017 році за матеріалами регіонального Управління СБ України засуджено уродженця Закарпатської області, який, перебуваючи за кордоном, адміністрував іншомовну тематичну групу в соцмережі й систематично наповнював її антиукраїнськими матеріалами. Зловмисник з-за кордону поширював антиконституційні заклики, зокрема до від’єднання та здобуття «незалежності» Закарпаття від України. «Діяльність» модератора привернула увагу російських ЗМІ. Свою «позицію» він озвучив пропагандистським телеканалам країни-агресора.

Співробітники регіонального Управління СБУ ідентифікували особу зловмисника. Під час візиту адміністратора до України йому була оголошена підозра у вчиненні злочинів проти основ національної безпеки. Ужгородський міськрайонний суд визнав обвинуваченого винним в інкримінованих йому злочинах та призначив покарання – 5 років позбавлення волі зі встановленням випробувального терміну три роки. Підсудний свою вину визнав повністю та щиросердно розкаявся у вчиненому.

На Закарпатті також співробітники СБ України блокували схему з оформлення подвійного громадянства низки країн ЄС. Ділки забезпечували «клієнтів» пакетом фальшивих документів, які дають право претендувати на отримання паспорта громадянина низки країн Євросоюзу. Для відвідування закордонних дипломатичних установ зловмисники підбирали «двійників» зі знанням іноземної мови.

Під час санкціонованих обшуків правоохоронці вилучили у фігурантів справи майже сто пакетів підроблених документів, фальшиві печатки органів влади СРСР та України, паспорти громадян інших країн, незаповнені бланки свідоцтв про одруження та укладання шлюбу. Обвинувальний акт стосовно організатора схеми був скерований до суду.

Співробітники регіонального Управління СБ України попередили закупівлю російської санкційної автотехніки на майже тридцять мільйонів бюджетних коштів. Відповідно до оголошених тендерів зазначені гроші мали піти на придбання пожежного аеродромного автомобіля та шістнадцяти шкільних автобусів. Оперативники спецслужби зафіксували, що переможці торгів планували поставити техніку російських виробників, стосовно яких діють спеціальні економічні санкції. Правоохоронці поінформували тендерні комітети про виявлені порушення, після чого закупка російської продукції була скасована.

У Закарпатській області СБУ викрила місцевих мешканців, які налагодили ретрансляцію заборонених російських телеканалів. Співробітники СБ України встановили, що зловмисники надавали доступ своїм «клієнтам» до заблокованих пропагандистських телеканалів через нелегальний сервіс. Під час проведення обшуків за місцем проживання ділків оперативники спецслужби виявили спеціальне телекомунікаційне обладнання, зокрема мережеві комутатори, картки доступу до ТV-пакетів, ресивери, засоби радіозв’язку та серверне обладнання.

Розпочато кримінальне провадження за ч. 2 ст. 361 Кримінального кодексу України. Триває досудове розслідування.

Впродовж 2017 року співробітники регіонального Управління СБУ викрили сім фактів контрабанди наркотиків та припинили діяльність організованих злочинних груп, учасники яких реалізовували метамфетамін та канабіс.

За матеріалами Управління СБ України, зокрема, вісім років ув’язнення отримав контрабандист кокаїну. Оперативники спецслужби задокументували, що громадянин однієї з європейських країн контрабандою переміщував в Україну кокаїн й затримали іноземця під час ввезення чергової партії наркотику.

Впродовж року співробітники регіонального Управління СБ України викрили на хабарі шістнадцять посадовців, зокрема органів місцевого самоврядування, Державної фіскальної служби, суду та поліції. Ще одинадцятьом особам, викритим співробітниками регіонального Управління СБУ, оголошені підозри у вчиненні посадових злочинів.

«Ці факти – далеко не усі цьогорічні напрацювання. Левова частка нашої щоденної напруженої роботи у тому, що ми можемо говорити про стабільність, мир і спокій у Закарпатській області. Хочу також подякувати краянам за підтримку. Спільно ми збережемо цілісну, єдину Україну!», – підсумував результати діяльності колективу за 2017 рік начальник регіонального Управління Служби безпеки України Олег Воєводін.

Джерело: Прес-група УСБУ в Закарпатській області

 

29 грудня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів