Закарпаття потребує майже 100 млн грн для комплексного протипаводкового захисту у басейні р.Тиса

Закарпаття потребує майже 100 млн грн для комплексного протипаводкового захисту у басейні р.Тиса
Обласні обранці просять уряд забезпечити фінансування заходів Комплексного протипаводкового захисту у басейні р. Тиса на території Закарпатської області у розмірі 98,5 млн гривень.

 

У ході другого пленарного засідання дев’ятої сесії обласної ради  VІІ скликання закарпатські обранці звернулися до Прем’єр-міністра України Гройсмана В. Б., міністра екології та природних ресурсів України Семерака О.М. щодо відновлення фінансування заходів Комплексного протипаводкового захисту в басейні р. Тиса на території Закарпатської області.

У документі наголошується: «Закарпатська область завжди була і залишається паводконебезпечним регіоном України, черговим підтвердженням чому – паводок у грудні 2017 року. З року в рік населення потерпає від шкідливої дії вод. Руйнуються береги, підтоплюються забудовані території та землі сільськогосподарського призначення. Проведений аналіз вказує як на збільшення частоти паводків, так і на підвищення рівня води під час їх проходження. Тому, реалізація протипаводкових заходів та захист населення від шкідливої дії вод завжди була і залишається одним із проблемних питань для Закарпатської області.

Вирішення зазначених проблем вимагає набагато більших обсягів фінансування ніж суми коштів, наявні у місцевих бюджетах для цих потреб. Саме тому, заходи Комплексного протипаводкового захисту у басейні р. Тиса є складовою Загальнодержавної цільової програми розвитку водного господарства та екологічного оздоровлення р. Дніпро, яка затверджена Законом України від 24 травня 2012 року № 4836-VI (далі Програма) і передбачає щорічне виділення коштів на ці цілі в обсягах від 150,0 до 230,0 млн гривень.

Однак, вже п’ятий рік поспіль виконання зазначеного Закону України не забезпечується, і відповідно кошти з державного бюджету на виконання робіт не виділяються. Як наслідок, щоразу на незахищених територіях страждає населення, а на гірських ділянках річок розмиваються береги.

Паводок, який пройшов на річках Закарпаття 15-17 грудня 2017 року, досяг історичних позначок в Іршавському і Виноградівському районах. Відсутність системи надійного захисту призвела до підтоплення 67 населених пунктів (1132 дворогосподарства, 453 житлових будинків), а також 3406 га сільськогосподарських угідь. Вкотре нанесені значні матеріальні збитки мешканцям басейну річки Боржава (Вільхівка, Заріччя, Сільце Іршавського району, Боржавське, Великі Ком’яти Виноградівського району), річки Теребля (Вонігово, Бедевля і Буштитно Тячівського району) та інші.

Депутатський корпус Закарпатської обласної ради, щорічно звертався до Уряду та центральних органів виконавчої влади України щодо необхідності відновлення фінансування протипаводкових заходів в області. Однак, питання не вирішується, а на 2018 рік за цією Програмою передбачено лише 200 тис. гривень на всю галузь.

Висловлюємо глибоке занепокоєння ситуацією, що виникла у зв’язку із відсутністю необхідного фінансового ресурсу для забезпечення ліквідації наслідків постійних повеней на території Закарпаття, і вчергове просимо зважити на серйозність проблеми та сприяти внесенню змін до Державного бюджету на 2018 рік, з метою забезпечення фінансування заходів Комплексного протипаводкового захисту у басейні р. Тиса на території Закарпатської області у розмірі 98,5 млн гривень, як це й передбачено Загальнодержавною цільовою програмою розвитку водного господарства та екологічного оздоровлення р. Дніпро.

Виділення цих коштів дасть можливість ліквідувати наслідки паводку 2017 року та попередніх паводків, продовжити та завершити виконання протипаводкових робіт на найбільш складних ділянках, а також залучити додаткові кошти міжнародної технічної допомоги на посилення захисту територій Закарпатської області від шкідливої дії вод», - сказано у зверненні депутатів крайового парламенту.

Прес-служба Закарпатської облради

 

02 січня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів