Закарпатська ДФС закликає дотримуватись порядку ведення касових операцій та застосування РРО

Закарпатська ДФС закликає дотримуватись порядку ведення касових операцій та застосування РРО
Фахівці органів ДФС у Закарпатській області звертають увагу окремих підприємців – платників єдиного податку на дотримання порядку ведення касових операцій та обов’язкового застосування реєстраторів розрахункових операцій, а громадян, які виявили порушення у діях підприємців, пов’язані з невидачею фіскального чека при купівлі побутової техніки у будь-яких місцях продажу – звертатися до фіскальних органів з відповідною заявою.

 

Працівники фіскальної служби констатують непоодинокі випадки порушення вимог чинного законодавства, зокрема Закону України від 06.07.1995р. № 265/95 –ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій в сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та  Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого Постановою Правління НБУ від 15 грудня 2004 № 637 в частинах непроведення розрахункових операцій через відповідно зареєстрований та фіскалізований РРО, невидачі відповідного розрахункового документа та неоприбуткування отриманих готівкових коштів у книзі обліку розрахункових операцій (КОРО) реєстратора розрахункових операцій (РРО) на підставі фіскальних звітних чеків та в книзі обліку доходів підприємця.

Державна фіскальна служба України постійно здійснює контроль за дотриманням фізичними особами – платниками єдиного податку ІІ та ІІІ групи вимог чинного законодавства щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій у разі перевищення обсягу доходу більше 1 млн грн за календарний рік.

Нагадуємо, що відповідно до п. 296.10 ст. 296 Податкового кодексу України реєстратори розрахункових операцій не застосовуються, зокрема платниками єдиного податку ІІ і ІІІ груп (фізичні особи – підприємці) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1млн грн. У разі перевищення в календарному році обсягу доходу понад 1 млн грн застосування РРО для такого платника єдиного податку є обов’язковим.

Застосування РРО розпочинається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується у всіх наступних податкових періодах протягом реєстрації суб’єкта господарювання як платника єдиного податку.

ДФС звертає увагу ФОП – платників єдиного податку ІІ та ІІІ груп на необхідність самостійного здійснення контролю за обсягом доходу та безумовного дотримання вимог чинного законодавства з питань застосування РРО у разі перевищення обсягу доходу за календарний рік більше 1 млн. гривень.

Також важливе нагадування для підприємців – платників єдиного податку: наведені пільгові норми п. 296.10 ст. 296 Кодексу не поширюються на платників єдиного податку, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту.

Перелік груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, в цілях застосування РРО, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 16 березня 2017 року №231.

Норми щодо обов’язкового застосування РРО для фізичних осіб – підприємців – платників єдиного податку, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту діють з 8 травня 2017 року і поширюються зокрема на продаж технічно складних побутових товарів, що були раніше у використанні, незалежно від їх гарантійного строку експлуатації.

Зауважимо, якщо ФОП – підприємець – платник єдиного податку здійснює реалізацію технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту в одній із декількох господарських одиниць, то він зобов’язаний проводити розрахункові операції за однаковим порядком на усіх своїх господарських одиницях – застосовувати реєстратори розрахункових операцій незалежно від асортименту товарів на інших господарських одиницях, застосовувати РРО при наданні послуг та ін., оскільки законодавством передбачені вимоги до платника податків – суб’єкта господарювання, а не до його структурних підрозділів.

ДФС у Закарпатській області

 

05 січня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів