Секрети приготування "особливої" різдвяної куті
Тобто, основа залишається незмінною: гарно зварена пшениця, запарений і кількох водах і добре втертий мак, смачний мед, волоські горішки, родзинки.
Очищену від луски пшеницю промити в кількох водах, залити гарячою водою нарівні з зерном і варити в посуді, найкраще глиняному. Якщо вода википить, долити гарячої. Варити на повільному вогні, поки зерно не розвариться, не солити. Найкраще поставити в нагріту братруру, щоб там пшениця напарилася (як кажуть, “впріла”).
Мак промити в кількох водах і запарити окропом на 2-3 годни, тоді воду злити, протерти в макітрі допоки не пустить біле “молочко”, додати за смаком цукор, мед, підсушені і посічені горіхи, помиті родзинки і влити півлітра кип’яченої води. Все це з’єднати з вареною пшеницею, викласти в глибоку глиняну миску або макітру і подати з дерев’яною ложкою.
Основа залишається незмінною: гарно зварена пшениця, запарений і кількох водах і добре втертий мак, смачний мед, волоські горішки, родзинки. А далі – робимо під настрій.
- Наприклад, горішки можна трошки прогріти на пательні і ледь-ледь підсолити. Тоді, коли вистигнуть, посікти не дуже дрібно, і додати до куті;
- Можна присипати готову кутю миґдальними пластівцями (теж трошки підсмажити)
- Родзинки треба добре промити і запарити окропом на 15 хв. Це має і гастрономічний і гігієнічний сенс. Гігієнічний – бо родзинки зазвичай є досить брудними і просто промити їх може бути мало. А гастрономічний – бо запарені родзинки смачніші. До речі, добре промиті родзинки можна запарювати киплячим узваром, вони тоді наберуть цікавого смаку.
- Я часом додаю ложку цукатів із сиропом, якщо маю на господарці. Також дуже смачно додати трохи стертої цитринової цедри.
- Також, можна дати в кутю 2-3 ложки вишень з конфітури, або запарити і порізати тоненько кілька сушених абрикосів – це буде цікаво і смачно.
- Я люблю кутю не дуже густу, але і не рідку, тому розбавляю її або кип’яченою водою з медом (на смак, щоб не засолодка, але і не прісна), або узваром з медом.
- Мед беріть на свій смак, можна змішати кілька сортів – буде цікавіший смак. Але багато меду відразу не давайте – нехай пшениця набере “базової солодкості” а потім досолодите, якщо треба буде.
От, властиво, і всі таємниці-які-не-є-таємницями.
І насамкінець, ще важливий гігієнічний момент. Кутя, як будь яка багатосладникова і не кип’ячена страва, досить швидко скисає, тому дуже важливо додавати максимально чисті складники – запарені родзинки, прогріті горіхи, запарений в кількох водах мак, використовувати тільки кип’ячену воду, тощо. Ну і зберігати готову кутю в холодильнику, і не лізти в макітру з кутею “облизаною ложкою” ))
Джерело: Твоє місто
-->
До теми
- Медики обласної клінічної лікарні консультуватимуть військових разом із американськими колегами
- В Ужгороді у замку пластуни відзначили 112-річчя першої присяги
- Рятує життя на фронті: історія патрульної поліцейської з Ужгорода Марії Семенюк
- Нова шахрайська схема: зловмисники обіцяють українцям швидке оформлення паспорта
- ТОП-10 закарпатських кондитерських. «Закарпаття - солодке серце України»
- Чат-бот «ДієСлово» презентували в Ужгороді
- «Бограч-index» – квітень 2024: за місяць продукти подешевшали на 1,2%
- На Закарпатті зростає захворюваність дітей на туберкульоз
- Для поранених військових, які лікуються або проходять реабілітацію в медичних закладах Ужгорода, провели екскурсію містом
- «Дні сакури в Ужгороді» – сьогодні та завтра у місті низка заходів, переважна більшість яких має благодійну мету
- UNDP оголошує грант на проведення дослідження громадської безпеки та соціальної згуртованості
- Факультет суспільних наук УжНУ першим приєднався до проєкту «Народний дрон»
- Готель Брістоль влаштував великоднє свято для дітей
- В Ужгороді святкуватимуть 112-ту річницю Пласту (ПРОГРАМА)
- У Закарпатській обласній станції переливання знову нестача крові
- В Ужгороді у неділю запрошують на благодійний сакуровий забіг
- В Ужгороді минулого тижня з’явилися на світ 53 малюки
- Ще один крок до новітніх методик лікування: у нейроцентрі провели рідкісну операцію
- Для допомоги та підтримки: на Закарпатті відкрили Ветеранський Хаб
- Учні ужгородського ліцею вирощують мікрозелень і частину грошей донатять на ЗСУ
До цієї новини немає коментарів