Секрети приготування "особливої" різдвяної куті

Секрети приготування "особливої" різдвяної куті
Головні складники: півлітрова банка пшениці, 200 г маку, 1 ложка меду, 100 г посічених волоських горіхів, 100 г родзинок, півлітра кип’яченої води.

 

Тобто, основа залишається незмінною: гарно зварена пшениця, запарений і кількох водах і добре втертий мак, смачний мед, волоські горішки, родзинки.

Очищену від луски пшеницю промити в кількох водах, залити гарячою водою нарівні з зерном і варити в посуді, найкраще глиняному. Якщо вода википить, долити гарячої. Варити на повільному вогні, поки зерно не розвариться, не солити. Найкраще поставити в нагріту братруру, щоб там пшениця напарилася (як кажуть, “впріла”).

Мак промити в кількох водах і запарити окропом на 2-3 годни, тоді воду злити, протерти в макітрі допоки не пустить біле “молочко”, додати за смаком цукор, мед, підсушені і посічені горіхи, помиті родзинки і влити півлітра кип’яченої води. Все це з’єднати з вареною пшеницею, викласти в глибоку глиняну миску або макітру і подати з дерев’яною ложкою.

Основа залишається незмінною: гарно зварена пшениця, запарений і кількох водах і добре втертий мак, смачний мед, волоські горішки, родзинки. А далі – робимо під настрій.

  • Наприклад, горішки можна трошки прогріти на пательні і ледь-ледь підсолити. Тоді, коли вистигнуть, посікти не дуже дрібно, і додати до куті;
  • Можна присипати готову кутю миґдальними пластівцями (теж трошки підсмажити)
  • Родзинки треба добре промити і запарити окропом на 15 хв.

    Це має і гастрономічний і гігієнічний сенс. Гігієнічний – бо родзинки зазвичай є досить брудними і просто промити їх може бути мало. А гастрономічний – бо запарені родзинки смачніші. До речі, добре промиті родзинки можна запарювати киплячим узваром, вони тоді наберуть цікавого смаку.
  • Я часом додаю ложку цукатів із сиропом, якщо маю на господарці. Також дуже смачно додати трохи стертої цитринової цедри.
  • Також, можна дати в кутю 2-3 ложки вишень з конфітури, або запарити і порізати тоненько кілька сушених абрикосів – це буде цікаво і смачно.
  • Я люблю кутю не дуже густу, але і не рідку, тому розбавляю її або кип’яченою водою з медом (на смак, щоб не засолодка, але і не прісна), або узваром з медом.
  • Мед беріть на свій смак, можна змішати кілька сортів – буде цікавіший смак. Але багато меду відразу не давайте – нехай пшениця набере “базової солодкості” а потім досолодите, якщо треба буде.

От, властиво, і всі таємниці-які-не-є-таємницями.

І насамкінець, ще важливий гігієнічний момент. Кутя, як будь яка багатосладникова і не кип’ячена страва, досить швидко скисає, тому дуже важливо додавати максимально чисті складники – запарені родзинки, прогріті горіхи, запарений в кількох водах мак, використовувати тільки кип’ячену воду, тощо. Ну і зберігати готову кутю в холодильнику, і не лізти в макітру з кутею “облизаною ложкою” ))

Джерело: Твоє місто

 

06 січня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів