100-річчя Гуцульської Республіки хочуть відзначити на обласному та загальнодержавному рівні

Клочурак Степан
Клочурак Степан
8 листопада 2018 року минатиме 100 років з часу проголошення на Закарпатті Гуцульської Республіки, яка стала першим українським державним утворенням в нашій області. З цієї нагоди Всеукраїнське товариство «Гуцульщина» звернулося до голови Закарпатської облдержадміністрації Геннадія Москаля з проханням вшанувати цю історичну подію на обласному та загальнодержавному рівні.

 

Зокрема, до 100-річчя Гуцульської Республіки пропонується встановити в Ужгороді, Рахові і Ясіні меморіальні таблиці на будинках і установах, пов’язаних із діячами та подіями Гуцульської Республіки; заснувати ювілейну медаль «100-річчя Гуцульської Республіки» й нагородити дослідників історії гуцульського краю, краєзнавців, громадських і культурних діячів; перейменувати старі або назвати нові вулиці і площі  іменами діячів Гуцульської Республіки; випустити в обіг ювілейну монету та поштову марку.

Товариство «Гуцульщина» також просить обласну адміністрацію провести до 100-річного ювілею наукові конференції та видати друком історичні та художні твори, присвячені Гуцульській Республіці, а керівнику першої української державності за Карпатами у 1918-1919 роках Степану Клочураку – посмертно присвоїти звання Героя України. До речі, свого часу таким чином було присвоєно звання Героя України і президенту Карпатської України Августину Волошину.

uzhgorod.net.ua

 

12 січня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

  1. Віктор 2018-01-12 / 20:47:53

    Також слід пам'ятати і про 100-річчя народних зборів українців (русинів) в м. Сиготі (18.12.1918), на яких було ухвалено рішення про скликання в м. Хусті всезакарпатських народних зборів українців (русинів) на предмет возз'єднання Закарпаття із Соборною Україною.
    Участь у зборах в м. Сигот також приймали Степан Клочурак, Августин Штефан, Василь Климпуш, Михайло Бращайко та інші українські патріоти нашого краю.

  2. степан 2018-01-12 / 12:14:13

    А чи згадають про те що із-за неі ми втратили Південний Мараморош і Сигот - центр округу