Автора поетичної назви «Срібна земля» вшанували в Ужгороді

Автора поетичної назви «Срібна земля» вшанували в Ужгороді
В обласній бібліотеці влаштували літературний вечір «Закарпатська одіссея Василя Пачовського» – до 140-річчя з дня народження письменника

 

12 січня виповнилося 140 років від дня народження відомого українського письменника Василя Пачовського, який десять років свого життя провів на Закарпатті. З цієї нагоди в обласній універсальній науковій бібліотеці імені Федора Потушняка відбувся літературний вечір «Закарпатська одіссея Василя Пачовського».

Наталія Ребрик

Проаналізувала життєвий і творчий шлях літератора і громадського діяча кандидат філологічних наук, проректор Закарпатської академії мистецтв Наталія Ребрик. За її словами, молодомузівця Василя Пачовського за внесок у розвиток Закарпаття можна поставити поряд із такими постатями, як Михайло Драгоманов, Іван Франко, Володимир Гнатюк, Іван Панькевич, Володимир Бірчак.

Василь Пачовський – знакова постать в історії краю. Він є автором першого підручника про минувшину Закарпаття, виданого 1921 року. Був одним із кращих викладачів в українській гімназії у Берегові у 1920-х роках, став автором передмови до першої збірки віршів Василя Ґренджі-Донського, був редактором тижневика «Народ» тощо. Переосмислення закарпатського фольклору, зокрема, переказів та легенд, стало основою його віршів, поем. Впродовж перебування на Закарпатті написав чотири збірки поезії, такі відомі твори, як «Сріберний дзвін», «Скарб руської землі» та інші.

Під час вечора своїми думками про Василя Пачовського поділилися літератори і науковці – Василь Густі, Петро Ходанич, Іван Сенько та інші.

Василь Густі

Хоч як прикро констатувати, але Закарпаття досі не спромоглося видати повну збірку творів Василя Пачовського, написаних про наш край. Можливо, 140-річний ювілей допоможе подолати цю несправедливість.

Іванка Когутич, Медіацентр УжНУ.
ФОТО ЗОУНБ ім. Ф. Потушняка.

 

15 січня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів