Неординарна й цікава людина із закарпатського Мукачева

Неординарна й цікава людина із закарпатського Мукачева
Про Андрія Будкевича говорять, що він несподівано з’являється і ще непомітніше зникає. І на Житомирщині, Чернігівщині, в Києві, Полтаві...

 

Це так. Адже — рухливий, чого не вистачає багатьом у нашому суспільстві. Але, завдячуючи постійному саморозвитку, пріоритет усе-таки він віддає митцям Закарпаття, висвітлює їх діяльність у різних усеукраїнських та міжнародних виданнях. Трактує кожного з обраних ним по-своєму.

Є в цих трактуваннях психологія, філософія, поезія і навіть музика. Головний бо жанр його трактувань — есе. Досі, попри видані книги, не претендує А.Будкевич на мистецтвознавчі звання. Але ретельно вивчає все те, що повинен би знати класичний мистецтвознавець.

Історик мистецтва Анатолій Шевчук сказав про нього, що цей чоловік — "середина між тим, що робить письменник і мистецтвознавець». Що й говорити, деколи він, з легкої руки, нагороджує деяких сущих митців нашого краю зайвими заслугами перед мистецтвом і Батьківщиною. Пробачимо йому це. Бо ж не всіх заслужено винагороджують скрізь. Часто — блюдолизів і тих, що напружено стукають у всі можливі двері. Ба, й сам Борхес вряди-годи пописував узагалі про неіснуючих художників.

Вибір Будкевича стосовно малярів Закарпатської школи є в чомусь суб’єктивним, але він має на це право: воля митця. Адже з тринадцяти років допитливий до Закарпатського мистецтва. Опріч цього, його діяльність — брендологія. Авторитетні фахівці говорять, що на цій царині він посідає пріоритетні позиції в Україні.

Любомир СНІЖАНСЬКИЙ.

 

17 січня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів