Книжку про Івана Чендея презентують у столиці України

Книжку про Івана Чендея презентують у столиці України
24 січня, о 15:30, в Національному музеї української літератури відбудеться презентація збірника «Іван Чендей у колі сучасників», який видала Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека імені Федора Потушняка.

 

Упорядниками унікального видання стала донька письменника Марія Трещак разом із літературознавцем, доктором філологічних наук Сидором Кіралем та письменником і журналістом Олександром Гаврошем.

Видання побачило світ до 95-річчя від дня народження лауреата Шевченківської премії Івана Чендея. Збірник «Іван Чендей в колі сучасників» вміщує спогади, статті, есе, художні твори, які показують письменника як людину. Це спроба показати не тільки постать письменника, а й епоху, в якій він жив і творив.

У київській презентації візьмуть участь столичні письменники та науковці, які знали Івана Чендея. Раніше книжка вже була презентована в Ужгороді, Львові, Тячеві та в рідному селищі письменника Дубовому.

Понад чотирьохсотсторінкове видання складається з кількох розділів. Відкривають збірник спогади академіка Миколи Жулинського, який неодноразово писав передмови до книг автора, глибоко вивчав його творчість та одним із перших повернув Івана Чендея у літературу після тривалого замовчування. У розділі «Іван Чендей про сучасників» вміщено публіцистичні статті та есе Івана Чендея, який чимало писав про своїх видатних сучасників – літераторів, художників, науковців, відомих людей краю.

Про Івана Чендея як людину, непересічну постать української культури читач дізнається у розділі «Сучасники про Івана Чендея». Авторами споминів є відомі літературознавці, дослідники Іван Дзюба, Микола Жулинський, Микола Мушинка, Юрій Бача, Василь Марко, Михайло Стрельбицький, Василь Габорець, Дмитро Федака; журналіст Михайло Бабидорич, письменники Петро Скунць, Дмитро Павличко, Петро Перебийніс; учні Івана Чендея, а нині літератори – Дмитро Кремінь, Петро Мідянка, Дмитро Кешеля, Іван Ребрик, Олександр Масляник; друзі й побратими Іван Мешко, Іван Коршинський та інші. Цікавими є родинні спогади – сестри Ольги Данко, доньки Марії Трещак та дружини Марії Іванівни Чендей. «Живий голос» Івана Чендея представлений також у розлогому інтерв’ю, яке зробив письменник і журналіст Олександр Гаврош.

У третьому розділі «Іван Чендей у листуванні» доктор філологічних наук, професор Сидір Кіраль аналізує епістолярну спадщину письменника, його листування з літературознавцями М.Жулинським, М.Мушинкою, Л.Коваленком, І.Денисюком та письменниками А.Малишком, К.Волинським, А.Турчинською та іншими.

Закарпатська обласна універсальна бібліотека підготувала буктрейлер про книжку:

Uzhgorod.net.ua

 

18 січня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів